Suomen velkakauppa sujuu edelleen hyvin
Euroopan velkaongelma jatkaa vellomistaan. Tosin korkopaineet pahimmin velkaantuneita maita vastaan ovat hieman heikentyneet. EU-maiden valtiovarainministerit eivät rakentaneet maanantain ja tiistain kokouksissaan vielä uusia ratkaisuja ongelmien hoitamiseksi. Suomi puolestaan otti tiistaina velkaa 1,5 miljardia euroa.
EU:n komissio ja jotkut euromaat ovat vaatineet euromaiden yhteisen takauspuskurin kasvattamista nopeasti, jotta valtioiden velka ja korko-ongelma saataisiin kuriin.
Saksa, Suomi ja muut parhaan luottoluokituksen omaavat maat ovat vastustaneet ajatusta pelätessään sen nostavan niiltä itseltäänkin vaadittavia korkoja.
Rahaa on vielä saatu
Kreikka ja Irlanti elävät jo EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston järjestelyjen turvin. Viime syksynä paineet alkoivat suuntautua Portugaliin.
Portugali samoin kuin Italia ja Espanjakin saivat vielä tammikuun alussa rahaa markkinoilta jotenkin järkevään hintaan, ehkä osin Euroopan keskuspankin tukiostojen auttamana. Portugalilta haluttiin kymmenen vuoden lainasta korkotuottoa 6,7 prosenttia. Saksan kymmenen vuoden lainasta, jota pidetään vertailukohtana, halutaan nyt kolmen prosentin tuotto.
Muut velkaongelmien yhteydessä esille nousseet maat joutuvat myös maksamaan aikaisempaa kovempia korkoja. Espanjan korkoero Saksaan on puolitoista prosenttia, samaa vaaditaan Italialta. Belgian ero on runsas prosentti.
Suomikin tarvitsee rahaa
Suomen tavoin valtaosa muistakin EU-maista joutuu ottamaan uuttakin lainaa, mutta ennen kaikkea ne joutuvat uusimaan vanhoja lainoja. Viime vuonna Suomen valtion lainanottotarve oli kokonaisuudessaan lähes 28 miljardia euroa.
Tiistaina Suomen valtio kauppasi puolentoista miljardin euron edestä viiden vuoden joukkovelkakirjalainaa. Siitä ostajat halusivat 2,35 prosentin tuoton. Ero Saksan vastaavanmittaisiin velkakirjoihin oli 0,14 prosenttiyksikköä, mikä on aivan normaali.
Portugalilta vaadittiin viikko sitten neljän vuoden lainasta 5,4 prosentin tuotto.
Kymmenen vuoden lainoissa Suomen korkoero Saksaan on tällä hetkellä 0,2 prosenttiyksikköä. Portugalilla se on lähes viisi prosenttiyksikköä.