Hallituksen kulttuuriselonteko tulee eduskuntaan torstaina. SAK:laisen Teatteri- ja mediatyöntekijöiden (TeMe) toiminnanjohtajan Raimo Söderin mukaan siinä kirjataan lähinnä yleistä hyvää, mutta vain vähän konkreettisia asioita.
– Selonteossa kerrotaan, että kulttuurin merkitys kasvaa ja sen saatavuutta parannetaan, muitta hirveän konkreettinen se ei ole. Siksi selontekoon reagoiminenkin on ollut vaikeaa, Söder sanoo.
Hän oli itsekin aikanaan antamassa eduskunnan sivistysvaliokunnalle lausuntoa selonteosta.
– Eräs kollegani luokitteli sen hallintohölinäksi.
Oletko samaa mieltä, että selonteko on hallintohölinää?
– Hän käytti tätä nimitystä. Minä ajattelin, että suhtaudun siihen ystävällisesti. Sen jälkeen kerroin, mitä meidän mielestämme pitäisi tehdä. Tarvitsemme konkretiaa, jotta kulttuurilla on tulevaisuutta ja jotta kulttuuri auttaa Suomen tulevaisuutta.
Selonteon hankaluutena oli Söderin sen vähäinen tarttumapinta, johon olisi kunnolla päässyt sanomaan, että tekemällä näin maailma muuttuu näin.
Lausunnon jälkeen Söder kertoo tehneensä listan asioista, jotka ovat kulttuurin kannalta ”todella tärkeitä”. Lausuntojen jälkeen sivistysvaliokuntakin otti selkeästi kantaa samoihin asioihin, jotka eivät sisältyneet itse selontekoon.
– Kannanotossa ovat mukana esimerkiksi kopiointilaitteiden hinnassa kerättävään hyvitysmaksuun kohdistuvat toimenpiteet ja vahva tekijänoikeussuoja.
Seminaarissa kerrotaan lisää
Teme totesi lausunnossaan, että selonteossa oli ”ihan hyviä ajatuksia”, mutta järjestön kulttuuripoliittiset ajatukset menevät selkeästi ohi ja yli sen, mitä selonteko sisälsi.
Mitä hyvää selonteossa on?
– Siinä kuitenkin korostetaan, että kulttuurilla on merkitystä, kun rakennetaan kansan hyvinvointia. Huonoa siinä on, että mukana on vähän todellisia toimenpiteitä kulttuurin aseman vahvistamiseksi.
Söder odottaa nyt, mitä uutta paperissa on, kun eduskunta alkaa käsitellä sitä torstaina.
– Helmikuun puolivälissä tiedämme tarkemmin, kun asiasta järjestetään seminaari. Sen kutsussa ei tosin ollut mitään uutta, joten emme tiedä, miten valtioneuvosto on asiaa käsitellyt ja mitä he siltä pohjalta lähtevät tekemään.
Kulttuurirahoista vähän leikattavaa
Velkaisella valtiolla on vähän rahaa. Pelkäättekö, että jatkossa kulttuuri on se, josta leikataan?
– Julkista taloutta on asetettu entistä ahtaampiin raameihin, mutta minä luotan tämän hetken poliittisiin toimijoihin. Toki me emme tiedä, ketkä valtaa loppuvuodesta käyttävät.
Söder muistuttaa, että kulttuurirahat ovat vain pieni osa valtion budjetista.
– Kulttuurille tulee muistaakseni 400 miljoonaa 50 miljardin budjetista. Jos siitä leikataan, sillä ei valtiontaloutta paranneta. Ja jos siihen laitetaan lisää, sillä ei tilannetta vaikeuteta.
Söderin mielestä kulttuuri vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin enemmän kuin aikaisemmin on osattu ajatellakaan. Hän uskoo, että moni poliitikkokin on jo asian ymmärtänyt.
– Luotan siihen, että kulttuuri ei joudu rajujen leikkausten kohteeksi. Mutta tuleeko kulttuurista oikea strateginen työkalu, jää nähtäväksi. Kulttuuri on työvoimavaltainen ala ja se voisi työllistää vahvasti lisää.
Valtionosuuksia voisi leikata
TeMe on todennut omissa kommenteissaan, että pitäisi olla rohkeutta pohtia myös, voitaisiinko kulttuurin valtionosuuksien piiristä pudottaa jotakin pois.
– Pitkäjänteisen suunnittelun kannalta valtionosuudet ovat välttämättömiä ja pidämme niitä hyvinä.
Ongelmana ovat Söderin mukaan toimijat, jotka eivät täytyä laatukriteereitä tai polkevat työehtoja.
– Työehtojen noudattaminen on edellytys valtionosuusjärjestelmän piiriin pääsemiseksi. Jos joku ei kunnioita niitä, pitäisi katsoa, voisiko sellaisen pudottaa pois ja ottaa jonkun toisen sisään.