Oppositio vaatii hallitukselta toimia kasvavien tuloerojen kaventamiseksi. Sosialidemokraattien, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten keskiviikkona jättämässä välikysymyksessä hallitukselta kysytään aikooko se puuttua kasvussa oleviin tuloeroihin ja antaa esityksen verorakenteen oikeudenmukaistamisesta sekä pääomaveron uudistamisesta.
Tulo- ja terveyserot ovat välikysymyksen mukaan kasvaneet viime vuosina ja keskeinen syy on verotus. Esko Ahon porvarihallituksen vuonna 1993 tekemän verouudistuksen tuloksena pääomatuloja on verotettu kevyemmin kuin ansiotuloja. Se on johtanut hyvätuloisten verosuunnitteluun, jossa ansiotuloja on siirretty päätuloiksi. Oppositio vaatiikin pääomatuloveron korottamista.
Välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittaja Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan tulo-, hyvinvointi ja terveyserojen nopea kasvu uhkaa jo kansakunnan eheyttä, joka on ollut Suomen tärkeä menestystekijä.
Välikysymyksen tiedotustilaisuudessa Urpilainen kummasteli, miksi pääomatuloveroa ei ole jo korotettu, vaikka julkisen talouden tasapainottaminen vaatisi kipeästi valtiolle lisätuloja.
Toiseksi tuloerojen kasvun syyksi Urpilainen näkee verotuksen kehittymisen tasaveron suuntaan. Vain 10 prosenttia valtion verotuloista kootaan progressiivisella verotuksella.
Mikäli nykyhallitus ei saa pääomaverotuksen korotusta aikaiseksi, se on sosialidemokraateille kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa vaalien jälkeen, Urpilainen totesi.
Pääomaveroa tulee Urpilaisen mielestä tässä vaiheessa nostaa kahdella prosenttiyksiköllä 30 prosenttiin. Laajemman verouudistuksen yhteydessä pääomatulot tulee siirtää progressiivisen verotuksen piiriin.
Pääomavero progressiiviseksi
Myös vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie kummasteli hallituksen saamattomuutta pääomaveron korottamisessa, vaikka sekä pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat kumpikin ilmoittaneet kannattavansa asiaa.
Lapintien mukaan pääomaveron korottaminen on vasta puoli askelta oikeaan suuntaan. Pääomaveron tulisi vasemmistoliiton mielestä olla progressiivinen ansiotuloveron tapaan. Vasemmistoliitto on vaatinut kaikkien tulomuotojen siirtämistä progressiivisen verotuksen piiriin ja saman taulukon mukaan verotettavaksi.
Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner soimasi hallitusta raharikkaiden suosimisesta verotuksessa, Mikä on johtanut valtion velkaantumiseen. Veroastetta tulee Ruohonen-Lernerin mielestä nostaa ja verot on säädettävä maksukyvyn mukaan.