Vasemmistonuorten vaalikampanjan avaukseen kuului tiedotustilaisuuden ohella poliittinen tempaus Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä.
– Katsomme, miten sananvapaus toteutuu kaupunkitilassa, selvitti Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso etukäteen.
Ehdokkaat ja aktiivit jakoivat vaalimateriaalia Kampin kauppakeskuksessa, jota Vasemmistonuoret luonnehtii ”yksityistetyksi julkiseksi tilaksi”. Samalla varsinaissuomalainen ehdokas, esittävän taiteen opiskelija Hansi Harjunharja jonglöörasi ohikulkijoiden iloksi. Parinkymmenen minuutin tempaus sujui rauhallisesti, eivätkä vartijat keskeyttäneet sitä. Kampista matka jatkui vielä Itäkeskuksen kauppakeskukseen.
”Perustuslaki takaa sananvapauden, mutta se ei toteudu, jos viestinsä saa kuultavaksi vain rahalla.”
Tempauksellaan nuoret halusivat ilmaista huolensa siitä, että muulle kuin kaupalliselle viestinnälle on yhä vähemmän tilaa.
– Perustuslaki takaa sananvapauden, mutta se ei toteudu, jos viestinsä saa kuultavaksi vain rahalla, Koivulaakso totesi.
Paitsi sananvapauden toteutumista, politiikan avoimuus edellyttää Vasemmistonuorten mukaan kaikkien sidonnaisuuksien selvittämistä. Vasemmistonuoret pitää vaalirahoituslakia yhä liian löysänä ja haastaa kaikki puolueet ja ehdokkaat vapaaehtoisesti julkistamaan koko kampanjabudjettinsa ennen eduskuntavaaleja.
Täydennystä Vasemmistoliiton ohjelmaan
Avaustilaisuudessa esiteltiin Vasemmistonuorten yhdeksän vaaliteesiä.
– Ihmiset ja luonto ovat arvokkaampia kuin pääoma. Haluamme politiikkaa, joka lisää kaikkien ihmisten vapautta ja tasa-arvoa ja ottaa huomioon ympäristön kantokyvyn politiikan perustana, Koivulaakso tiivisti ydinajatukset.
Teeseissä on paljon samaa kuin Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa, muun muassa perusturvan korottaminen 750 euroon kuukaudessa, vanhempainvapaan 6+6+6-malli, julkisten palvelujen puolustaminen sekä Nato-jäsenyyden torjuminen.
– Olemme pyrkineet täydentämään ja parantelemaan Vasemmistoliiton ohjelmaa, jota moni meistäkin on ollut kirjoittamassa, Koivulaakso sanoi.
Muun muassa perustulon tavoittelua painotetaan teeseissä hivenen Vasemmistoliiton ohjelmaa voimakkaammin. Vasemmistoliiton ohjelman mukaan ”perusturvan yhtenäistäminen on ensimmäinen askel kohti perustuloa”, kun taas Vasemmistonuorten ensimmäisenä vaaliteesinä on ”Perustulo nyt!”.
Kannatusta on, jos nuoret lähtevät uurnille
Vasemmistonuorten pääsihteeri Riikka Taavetti piti kampanjan lähtökohtia hyvinä. Nuorisobarometrin ja useiden muiden tutkimusten mukaan Vasemmistoliiton nuorisokannatus on ollut nousussa jo pitkään. Kaikista ikäryhmistä Vasemmistoliiton vetovoima on suurin juuri nuorimpien äänestäjien joukossa. Heidän keskuudessaan on myös vähiten sellaisia, jotka eivät missään nimessä voisi kuvitella äänestävänsä Vasemmistoliittoa.
Lisäksi viime eduskuntavaaleissa Vasemmistonuorten vaalitulos oli ennätyksellisen hyvä. Silloisista Vasemmistonuorten ehdokkaista läpi pääsivät Paavo Arhinmäki ja Merja Kyllönen.
Ongelmana on Taavetin mukaan kuitenkin nuorten heikko äänestysaktiivisuus.
Nyt Vasemmistonuorilla on 48 ehdokasta, joista tasan puolet on miehiä ja puolet naisia. Ehdokkaita on kaikissa vaalipiireissä, Helsingistä Kolariin. Nuorin on 19-vuotias ja vanhimmat jo 30 vuotta täyttäneitä piirien entisiä aktiiveja.