KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Jotta rikkaat voisivat tehdä hyviä töitä

Eilina Gusatinsky
12.2.2011 16.13

Puhun säännöllisesti Amerikkaan muuttaneen ystävättäreni kanssa. Suomessa hän on ollut järjestöaktiivi ja etsii nyt paikkaansa uudessa ympäristössä, todennäköisesti sosiaalisella tutkimussaralla. On mielenkiintoista keskustella hänen kanssaan, koska hänellä on mahdollisuus vertailla eri järjestelmiä ja tehdä havaintoja eri näkökulmista.

USA:ssa nuoret eivät ole kiinnostuneita järjestöasioista. On partiolaiset ja jonkun verran puoluetoimintaa, mutta kolmannen sektorin vapaaehtoisista ja toiminnan pyörittäjistä suurin osa on keski-ikäisiä ja sitä vanhempia.

Mielenkiintoista kuinka paljon ihmiset ovat valmiita antamaan voimiaan ja rahojaan hyväntekeväisyyteen – miettimättä sitä, että heidän ponnistuksensa ilman suunnitelmallisuutta eivät korjaa järjestelmän puutteita. Todennäköisesti amerikkalaiset eivät koe järjestelmässä vikoja. Johtuuko se siitä, että köyhiä tarvitaan, jotta amerikkalaiset voisivat tehdä hyvää työtä ja saada itselleen mukavan mielen?

ILMOITUS
ILMOITUS
Suunnitelmallinen ja tavoitteellinen julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö ei ole paha asia. Molemmille osapuolille on tärkeintä hyvinvoinnin takaaminen, kysymys ei ole voitoista.

Yhdysvalloilla on varaa pitää sotilaita ympäri maailmaa ja laittaa satoja miljardeja aseisiin. Samaan aikaan kaksi lasta sadasta on kodittomia, monilla perheillä ei ole minkäänlaista sairausvakuutusta ja duunareiden palkat on ajettu niin alas, ettei työllä pysty elättämään itseään. No, onneksi on olemassa kivoja ihmisiä, jotka yrittävät lieventää jokapäiväistä hätää…

Monesti keskustelut ystävättären kanssa auttavat näkemään kotiasioita eri tavalla. Kolmas sektori Suomessa on ihan erilainen. Vai onko?

Kansanterveyslaitoksen sivuilla kerrotaan, että ”järjestöt ovat huomattava osa suomalaista yhteiskuntaa. Osallistuminen joidenkin järjestöjen rahalliseen tukemiseen tai toimintaan kuuluu tavallisen suomalaisen arkipäivään. Hyvinvointivaltiomme perusta on rakennettu osaltaan erilaisten järjestöjen toimesta. Vapaaehtoiselta pohjalta alkanut huolenpito yksinäisistä vanhuksista, sairaista tai sotavammaisista näkyy vieläkin suomalaisessa palvelutarjonnassa”.

Ymmärtääkseni kolmas sektori tukee ja jopa korvaa tietyillä aloilla valtiota varsinkin edellisen laman jälkeen. Sen takia kai järjestöjä tuetaankin. Olen kuullut sellaisenkin arvion, että valtio alkoi tukea poliittisia järjestöjä, jotta jäsenillä ei olisi aikaa muuttaa maailmaa. Tuet ja avustukset vaativat aikamoista byrokraatista raportointia, joten barrikadeille ei ehditä.

Mutta palataan sosiaalityötä tekeviin kansalaisjärjestöihin. Ne tekevät arvokasta työtä voittoa tavoittelematta. Valtion ja kuntien tuet auttavat palkkaamaan ihmisiä palvelemaan yhteiskuntaa monella tavalla. Varsinkin taloudellisen taantuman aikoina on tärkeä turvata ihmisille peruspalveluita, joita julkinen sektori ei enää pysty tarjoamaan. Itse asiassa suunnitelmallinen ja tavoitteellinen julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö ei ole paha asia. Molemmille osapuolille on tärkeintä hyvinvoinnin takaaminen, kysymys ei ole voitoista. Mutta! Viime aikoina tätä mallia on ruvettu ajamaan alas, koska se vääristää kilpailua!

Yritysmaailma huomasi suuret mahdollisuudet terveydenhuollossa ja sosiaalialalla muun muassa lastensuojelussa. Mielestäni hyvinvointipalvelut ja yrittäjyys eivät sovi yhteen. Jokaisen liikeyrityksen tavoite on saada voittoa. Kunnan kannalta tärkeintä olisi mahdollisimman terveet kaupunkilaiset, jotka kävisivät terveyskeskuksissa harvoin ja mieluiten vain tarkistuttamassa itsensä. Yrittäjä sen sijaan tarvitsee potilaita ja paljon. En usko, että millään sopimuksella voi rajoittaa omistajien halua maksimoida voittoja.

Business ja moraali eivät sovi yhteen, jos pitää tehdä tulosta. Sitä paitsi sopimusyhteiskunnassa palvelun tarjoaja tekee vain ja ainoastaan sen, mitä sopimukseen kirjataan. Yhteisöllisyyttä korostavassa yhteiskunnassa tehdään se, mitä tarve vaatii. Näiden kahden ajattelutavan eroon törmää jatkuvasti, kun huomaa, että on asioita, joista vastuu ei kuulu kenellekään.

Mutta mitä lähtivät tekemään kansalaisjärjestöt, kun EU:n vaatimuksesta yksityissektori pääsi mukaan sosiaalialalle tarjoamaan palveluita? Perustivat yrityksiä. Ei se ole kyllä mitään uutta. Onhan isoilla järjestöillä iät ja ajat ollut osakeyhtiöitä, jotka omistavat kiinteistöjä ja vuokraavat niitä edelleen omalle yhdistykselle. Tämä saa taas toiminnanavustusta vuokratakseen tiloja. Toimitaan pelisääntöjen mukaan, mutta ulkopuolisen silmiin tämä näyttää jo aika kierolta. Eikö olisi parempi muuttaa vanhentuneet rakenteet ennen kuin koko järjestelmä syö itsensä?

Vaalien alla näkee hyvin, mitkä puolueet vaativat peruspalveluiden leikkauksia. Ne samat, jotka 20 vuotta sitten saivat kansalaiset uskomaan, että kaikki leikkaukset ovat väliaikaisia. Miksi ne uskovat ihmismuistin lyhyyteen? Koska tietävät tasan tarkkaan yhden asian. Ne, jotka todella joutuivat maksamaan edellisen lamaan laskuja, äänestävät voittajia – tässä tapauksessa voittojen saajia.

Miksi pitää vaivautua näkemään, että kilpailun nimessä tehdyt ulkoistamiset ovat huonontaneet monia palveluita? Voittajilla menee lujaa ja useat haluavat päästää mukaan – heillehän luvataan, että jokainen ahkera pystyy siihen. Luusereista ei tarvitse piitata.

Onko vaihtoehtoja? Kunpa tietäisin. Miten voi positiivisella tavalla näyttää kansalaiselle, mihin olemme menneet ja mihin vielä meitä ollaan viemässä? Jos joku opettaisi ihmiset ymmärtämään, että yhteisöllisyys kantaa paremmin eikä se ole keneltäkään pois, kun taas suuret tuloerot aina vaativat uhreja.

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään