Kuntia sääteleviä lakeja ja normeja aiotaan höllentää. Viime viikon lopulla julkistetussa valtiovarainministeriön raportissa esitetään, että seuraavan hallituksen tulisi aloittaa kuntia säätelevien normien tarkistaminen.
– Työryhmä on luonut pohjan jatkotyölle. Meillä on nyt selkeämpi kuva siitä, miten kuntia ohjataan ja miten ohjausta voidaan kehittää. Tällaiselle työlle tulee asettaa selkeät tavoitteet hallitusohjelmassa. On selvää, että myöskään kuntien palveluvelvoitteita tai kuntalaisten oikeuksia ei voida jättää tällaisen työn ulkopuolelle, Kuntaliiton johtava lakimies Kari Prättälä sanoo.
Työryhmän suosituksen mukaan hallitusohjelmaan tulisi ottaa myös kuntien henkilöstöä koskeva kokonaistarkastelu, jossa arvioidaan työelämän muuttuvat vaatimukset, työvoiman saatavuus ja tähän liittyen myös kelpoisuusehtojen sääntely ja erilaiset henkilöstön mitoitukseen liittyvät ohjauskeinot.
Kuntaliiton puolelta on kuulunut viestiä, että kuntia ohjeistavien normien kuten vähimmäisluokkakokojen tai muiden vastaavien sääntöjen höllentäminen olisi edellytys sille, että kunnat olisivat valmiita kuntatalouden kehysbudjetointiin. Ajatus kuntien kehysbudjetoinnista on kovaa vauhtia matkalla seuraavaan hallitusohjelmaan.
Opetushallitus jäihin?
Kuntien ohjausta pohtinut työryhmä on ottanut ohjenuorakseen perustuslain.
Työryhmä painottaa, että perustuslaissa turvatun kuntien itsemääräämisoikeuden pitäisi olla vahvempi kuin tavanomaiseen lainsäädäntöön tai muihin säädöksiin kirjatut kuntia velvoittavat seikat.
Esimerkiksi työryhmä nostaa opetushallituksen oikeuden ohjeistaa kuntia perusopetuksen järjestämisessä. Työryhmä kyseenalaistaa opetushallituksen vallan ohjata kunnallista perusopetetusta.
Raportissa vaaditaan muun muassa, että seuraavan hallituksen tulee selvittää opetusministeriön toiminnan perustuslainmukaisuus.
– Opetushallituksen opetussuunnitelmien perusteita koskevan toimivallan perustuslainmukaisuus arvioidaan ja tehdään säännöksiin tämän arvion mahdollisesti edellyttämät muutokset, työryhmän raportissa ehdotetaan kirjattavaksi seuraavan hallitusohjelmaan.