Leikkauspotilaat viipyvät sairaalassa aina vain vähemmän aikaa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä jo joka toinen leikkauspotilas passitetaan kotiin heti leikkauspäivänä.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin operatiivisella toimialueella on kehitelty leikkaukseen saapuvien potilaiden hoitoketjuja entistä potilaslähtöisemmiksi ja sujuvammiksi.
Tällä hetkellä 78 prosenttia ennalta suunniteltuun leikkaukseen tulevista potilaista saapuu sairaalaan vasta leikkauspäivän aamuna. Yli puolet (52 pros.) potilaista pääsee myös sairaalasta pois leikkauspäivänä ja vain 12 prosenttia potilaista jää osastolle leikkauksen jälkeen.
Muutoksen taustalla on kustannustekijöiden ohella potilaiden oma halu olla mahdollisimman kauan kotona tutussa ympäristössä ennen leikkausta ja halu päästä kotiin mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.
Leikkaukseen valmis potilas – toimintamalli otettiin käyttöön Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä viime joulukuussa. Leikkaukseen tulevista potilaista vain kiireellistä päivystysleikkausta vaativat potilaat odottavat leikkausta osastolla ja ei-kiireellistä päivystysleikkausta tarvitsevat potilaat voivat odottaa leikkausta kotona.
Päiväkirurginen potilas saapuu sairaalaan leikkauspäivänä ja myös kotiutuu sairaalasta samana päivänä. Tulevaisuuden tavoitteena on, että mahdollisimman moni suunniteltuun leikkaukseen tuleva potilas saapuu sairaalaan leikkauspäivänä. Tällä on vaikutusta sekä potilastyytyväisyyteen että terveydenhuollon kustannuksiin.
”Varapotilas” tekstiviestillä
Perutuille leikkausajoille saadaan sairaanhoitopiirissä nopeasti uusi potilas tekstiviesteillä. Kun potilas jostain syystä peruu leikkausajan, toimenpidehoitajat lähettävät kolmelle leikkausjonossa olevalle asiakkaalle tekstiviestin ja se, joka ensimmäisenä viestiin vastaa, saa perutun leikkausajan.
Projektipäällikkö Jaana Teerijoki Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että noin puolitoista kuukautta käytössä olleesta tekstiviestipalvelusta on hyviä kokemuksia. Tekstiviestipalvelu on osoittautunut hyväksi työvälineeksi toiminnan suunnittelussa.
– Potilaat osaavat käyttää tekstiviestipalvelua hyvin ja peruutuspaikoille on saatu uuden toiminnan avulla nopeasti joku toinen leikattava. Tärkeää on, että kun peruutuksia aina kuitenkin tapahtuu, leikkauspöydät saadaan tällä tavoin aina tehokkaaseen käyttöön.