Sokos Hotel Paviljongin perustustyöt Jyväskylässä ovat työtä urakoineen virolaisfirman epäselvyyksien vuoksi toistaiseksi pysähdyksissä. Rakennusliitto julisti työt saartoon viime perjantaina.
Osuuskauppa Keskimaa rakennuttaa Jyväskylän Lutakossa uutta hotellia messukeskuksen yhteyteen. Hotellin pääurakoitsijana toimii ruotsalaisomistuksessa oleva NCC Rakennus Oy, joka on antanut hotellin perustuksen betonityöt aliurakkana virolaisen Nordecon Betoon Oü:n tehtäväksi.
Rakennusliiton Keski-Suomen aluepäällikkö Juhani Manninen kertoo liiton pyytäneen jo ennen joulua selvitystä aliurakkaa hoitavasta yrityksestä ja työntekijöiden palkkauksesta huonolla tuloksella.
– Tietoja luvattiin ja luvattiin, mutta asian hoitaminen siirtyi ja siirtyi. Kun sitten ilmoitimme, että aika on loppu, saimme vihdoin viime viikon tiistaina vähän lisätietoa, josta ilmeni epäselvyyksiä palkkauksessa, päivärahan maksussa sekä ylityö- ja sunnuntaityökorvauksissa. Meille jopa väitettiin, ettei ylitöitä ole tehty, vaikka töitä on painettu sunnuntaita myöten.
Kun asiat eivät selvinneet Rakennusliiton ja NCC:n välisissä neuvotteluissa liitto julisti hotellityömaan perustustyöt saartoon, minkä jälkeen Keskimaa rakennuttajana päätti keskeyttää aliurakan kunnes epäselvyydet on saatu kuntoon.
”Jossain on ilmaa ja perkeleesti”
Mannisen mukaan moni on ihmetellyt, miten ulkomaisen työvoiman käyttö voi olla niin paljon halvempaa kuin suomalaisen.
– Meille on esimerkiksi ilmoitettu, että tuntipalkka on 12,60 euroa, mikä täyttää meidän työehtosopimuksen. Jos NCC olisi maksanut omalle rakennusmiehelle sen, niin siinä kaikki. Nyt kun lasketaan 34,50 euroa kotimaan päivärahaa, siitä tulee 4,25 euron lisäkustannus tuntia kohden. Meille on myös ilmoitettu, että työnantaja järjestää majoituksen, mikä ei ole ihan halpaa Jyväskylässä. Jos tämän päälle tulevat vielä kaikki työajan lyhennysrahat, lomakorvaukset, ei tarvitse kummonen ekonomi olla kun tajuaa, että jossain on ilmaa ja perkeleesti.
Rakennusliitossa epäillään, että työntekijöiden palkat ovat jotain muuta kuin viranomaisille papereilla ilmoitetaan.
Väkimääräkin tuplaantui
Omituista urakassa on Mannisen mukaan myös väen määrässä.
– Ensimmäisissä neuvotteluissa meille ilmoitettiin, että urakan tekee 14-16 miestä. Kuitenkin lopputulema on se, että meillä on 28 työntekijän nimitiedot ja Keskimaa ilmoitti, että työntekijöitä on kolmisenkymmentä. Ihmetyttää kovasti, minkälainen urakka on siellä taustalla. Tämä on sen verran sotkuinen juttu, ettei taida ihan äkkiä selvitä.
Manninen ihmettelee myös Keskimaan toimintaa hotellihankkeen toteutuksessa.
– Keskimaa ja koko S-ryhmä on ollut hyvä työllistäjä suomalaiselle rakennusväelle ja asiat on pystytty hoitamaan neuvotellen. NCC:llä sen sijaan on ollut ennenkin hyvin erilaisia viritelmiä.
Rakennuttajana toimivan Keskimaan kiinteistöjohtaja Matti Vihinen myöntää, että Etelä-Suomessa ilmenneet epäselvyydet ulkomaisen työvoiman käytöstä ovat alkaneet näkyä rakentamisessa myös Keski-Suomessa.
– Tilaajan mahdollisuudet tutkia koko arvoketju on lähes mahdoton. Sen vuoksi olisi paikallaan tarkentaa tilaajavastuulakia ja parantaa rakentamisen alihankintaketjujen läpinäkyvyyttä. Rakennusalan pelisääntöjen yksinkertaistaminen ja selkeyttäminen on kaikkien vastuullisten toimijoiden edun mukaista, Vihinen sanoo.