Kaikki Suomen vartijat lähtevät lakkoon 10. maaliskuuta, jos sitä ennen alalle ei saada uutta työehtosopimusta. Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti koko alaa koskevasta kolme päivää kestävästä lakosta tiistaina, mutta tiedotti siitä vasta keskiviikkona.
– Lakkovaroituksella haluamme varmistaa, että painostuskeinot ovat riittävän ajoissa käytettävissä, mikäli sopimukseen ei päästä, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.
Koko vartiointialaa koskeva työnseisaus alkaa torstaina 10.3. klo 5.00 ja päättyy lauantaina 12.3. klo 24.00 tai sitä ennen alkaneen työvuoron päättyessä.
Lakot eivät koske hätätyötä tai tehtäviä, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Edellä mainituissa tilanteissa PAM voi hakemuksesta myöntää erillisen luvan poiketa lakosta.
Vartiointialan työehtosopimus päättyi tammikuun lopussa.
”Tyypillistä toimintaa”
Työnantajaa kiistassa edustava Palvelualojen työnantajat Palta ei häkeltynyt PAMin ilmoituksesta, vaikka uusi ilmoitus tuli jo ennen kuin sovittelija Leo Suomaa oli päässyt käsiksi edelliseen lakkovaroitukseen.
Aiemmin PAMin hallitus oli päättänyt koko alaa koskevasta ylityökiellosta sekä Securitas Oy:tä koskevasta lakosta. Sen on määrä alkaa keskiviikkona 2.3. klo 12.00 ja päättyä lauantaina 5.3. klo 12.00 tai sitä ennen alkaneen työvuoron päättyessä.
Tämän työtaistelu-uhan sovittelu aloitettiin keskiviikkona iltapäivällä.
– Tämä on PAMille tyypillinen toimintatapa, PALTAn toimitusjohtaja Kaj Schmidt sanoo.
Kiistan ytimessä on työnantaja- ja työntekijälähteiden mukaan palkkausjärjestelmän uudistus. Siitä ei päästy sopuun vuosi sitten, kun alalla viimeksi oli lakon uhka. Palkkausjärjestelmän uudistus siirrettiin käsiteltäväksi työryhmään, joka ei ole päässyt tulokseen.
– Varsinaisiin palkankorotuskysymyksiin ei ole päästy vielä edes käsiksi, Schmidt sanoo.
Tulehtuneet välit
Vartiointialan sopimustilannetta vaikeuttaa alan huono työnantajakulttuuri.
Muun muassa Securitaksessa työnantaja on henkilöstölle lähetetyssä kirjelmässä varoitellut työntekijöitä lähtemästä lakkoilemaan työnantajaansa vastaan. Kentältä kerrotaan myös, että työntekijöitä olisi kehotettu eroamaan Palvelualojen ammattiliitto PAMista.
Eri firmoista kuuluu myös viestejä työnantajan pyrkimyksistä rikkoa lakkoa. Rikkureina olisi tarkoitus käyttää kiinteistönhuoltajia, joilla on myös vartiointialan koulutus tai järjestysmieskortti.
Myös ay-aktiivien ja jopa pääluottamusmiesten uhkailusta ja kiristämisestä on saatu kentältä vihiä.
UP-uutispalvelun tietoon on tullut ainakin yksi tapaus, jossa ay-aktiivin työsuhde purettiin koeajalla, koska hän oli noussut työnantajaansa vastaan.
Alan työntekijöiden ja työnantajien suhteita tulehduttaa myös rajanveto kiinteistöpalvelualan työn ja vartiointityön välillä.
Jotkut työnantajat haluaisivat siirtää vartijansa kiinteistöpalvelualan työehtosopimusten piiriin, jotta vartijoita voitaisiin velvoittaa myös muihin työtehtäviin kuten siivoamaan ja kunnossapitotehtäviin omien töittensä ohella. Tämä ei työntekijöille ole sopinut, vaan pyrkimykset ovat johtaneet ulosmarsseihin muun muassa kiinteistöpalveluyhtiö ISS:ssä.