Selkämeren kansallispuiston ulottamisesta etelään Uudenkaupungin vesille on noussut lähes verinen nettiäänestyssota. Laajennuksen puolesta internetissä avatun adressin oli torstaina allekirjoittanut yli 3 100 henkeä. Vastustavaan adressiin nimensä oli antanut vähän yli 2 000 ihmistä.
Varsinais-Suomen liitto sekä Uusikaupunki, Pyhäranta ja Kustavi eivät laajaa vaihtoehtoa sulata. Luonnonsuojelijat ja Metsähallitus taas ajavat suurempaa vaihtoehtoa. Sen mukaan kansallispuistolle kertyisi pituutta 160 kilometriä ja pinta-alaa 90 000 hehtaaria.
Puiston pohjoisin osa sijoittuisi Porin yläpuolelle Merikarvialle. Etelässä Kustavin pohjoisosaan ulottuvan puiston perustamista on perusteltu muun muassa vedenalaisluonnon suojelulla.
Pohjoisten alueiden suojelusta vallitsee yksimielisyys. Kiistaa käydään vain Vakka-Suomen kolmen kunnan osalta.
Suomen suurin merellinen kansallispuisto tulee ravinnepäästöjen hillitsemisen lisäksi myös edesauttamaan Selkämeren säilymistä luonnontilaisena, terveenä ja elinvoimaisempana elinympäristönä kaikille kansalaisille, sanoo Selkämeren laajaa vaihtoehtoa kannattava kansalaisliike.
Vakka-Suomessa takajaloilleen ovat nousseet erityisesti kalastajat, jotka katsovat elinkeinonsa vaarantuvan. Kansallispuistossa kalastus olisi sallittua, mutta kalankasvatus kiellettyä. Kalastajat perustelevat kielteistä kantaansa sillä, että villikalan vienti esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tulisi kannattamattomaksi, jollei kalaa voi viedä kassikasvatetun mukana.
Pääosa puistosta on tarkoitus perustaa jo olemassa oleville Natura-alueille. Kansallispuistostatuksen saamisen uskotaan edistävän matkailuelinkeinoja.
Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) aikoo saada kansallispuistolain hyväksytyksi istuvan eduskunnan aikana. Varsinaissuomalainen kansanedustaja Pertti Hemmilä (kok.) on esiintynyt voimakkaasti laajaa puistovaihtoehtoa vastaan. Samoin on toiminut Ilkka Kanerva Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa.
WWF Suomen perustajajäsen, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) on puolustanut laajaa vaihtoehtoa ja oikonut Hemmilän puistosta antamia väitteitä.
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta, vihreitä lukuun ottamatta oli laajaa vaihtoehtoa vastaan. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että ympäristövaliokunta on Lehtomäen linjalla.