Ammattiliitto JHL haluaa selkeyttää koulunkäyntiavustajien ja koulunkäynnin ohjaajien asemaa. Koko ammattikunta uhkaa kuihtua, ellei heitä määritellä laissa osaksi opetus- ja oppilashuollon henkilöstöä, JHL arvioi. Liiton edustajat keskustelivat asiasta opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) kanssa perjantaina.
Huolen taustalla on perusopetuslain muutos. Se tuo yhä useampia erityistä ohjausta tarvitsevia oppilaita yleisopetusluokkiin, minkä olettaisi korostavan avustajien ja ohjaajien merkitystä. Laki jättää kuitenkin koulunkäyntiavustajan aseman hyvin hämäräksi. Talousongelmien vaivaamat kunnat saattavat ruveta korvaamaan suuren joukon avustajia palkkaamalla muutamia opettajia lisää.
JHL vaatiikin, että koulunkäyntiavustajat määritellään osaksi opetus- ja oppilashuollon henkilöstöä, jotta heidät lasketaan mukaan henkilöstömitoituksiin. Heidän nimikkeensä tulee muuttaa työn sisältöä paremmin vastaavasti koulunkäynninohjaajaksi. Heille on myös määriteltävä kelpoisuusvaatimukset sekä tiedonsaannin ja salassapidon säännöt samalla tavoin kuin opetustoimen henkilöstöllä jo on.
Osaavan ammattikunnan asema tulee vakiinnuttaa, JHL toteaa ministerille antamassaan kirjelmässä. Kyseessä on myös lasten etu.
– Tukea tai erityistä tukea tarvitsevia oppilaita siirtyy entistä enemmän yleisopetusluokkiin. Silloin niihin tarvitaan myös entistä enemmän erityisopetuksen ammattilaisia. Näin tuetaan sekä haastavia oppilaita että koko luokkaa yhteisönä, jokaisen oppimis- ja kasvurauhaa. Se on parasta ongelmien ennaltaehkäisyä.
Kelpoisuusehdot määriteltävä
Koulunkäyntiavustajat työskentelevät lähellä oppilaita ja ohjaavat heidän koulunkäyntiään monipuolisesti. He tekevät yhteistyötä työpariensa eli opettajien sekä eri verkostojen kanssa.
– Kelpoisuusehtojen määrittely takaa ammattitaitoisen ja osaavan henkilöstön luokkiin. Sillä tuetaan oppilaiden oppimista ja tervettä kehitystä sekä opettajien työtä.
Koulunkäyntiavustajien aseman vahvistaminen edellyttää myös kunnollisia työsuhteita. Kehitystä vie vinoon suuntaan se, että kunnat ovat ruvenneet käyttämään vuokratyöntekijöitä. JHL tähdentää, että kuntien vakinaisia koulunkäyntiavustajia ei tule korvata heikommilla työsuhteen ehdoilla työskentelevillä vuokratyöntekijöillä.
Suurin osa Suomen noin 10 000 koulunkäyntiavustajasta ja koulunkäynnin ohjaajasta kuuluu JHL:ään. Heillä on JHL:ssä aktiivinen ammattialaverkosto, joka on kerännyt adressin ammattikunnan aseman vakiinnuttamisen puolesta. Ministerille luovutetun adressin lähes 2 000 allekirjoittajan joukossa on avustajien ja ohjaajien lisäksi opettajia, rehtoreita ja vanhempia.