– On kyse ihmiskäsityksestä. Vasemmiston on vastattava uusliberalistiseen yrittäjäminän luomisen haasteeseen.
Ihmiskäsitys on vaikea kasvatusfilosofinen kysymys, jonka asettamisella on opettaja ja kasvatuksen tutkija Tero Toivasen mukaan jo kiire.
– Siitä, että kysymystä ei ole ajoissa asetettu, on jo seurauksia: koulumaailmassa yrittäjäminän rakentaminen näyttäytyy jo epäpoliittisena ja jopa edistyksellisenä projektina.
Kiireisin murhe ei Toivasen mukaan olekaan se, että luodaanko nyt jossain pohjaa yksityiskouluille ja koulubisnekselle. Tärkeintä on nähdä itse peruskoulustrategian muutos.
– Peruskoulujärjestelmällä pyritään nyt ajamaan omia poliittisia päämääriä ja kasvattamaan tietynlaista ihmistä.
Tämä näkyy Toivasen mukaan ennen muuta oikeiston voimakkaassa vaatimuksessa, että yrittämisen eetos ja yrittäjämäisyys on tuotava läpäisevänä periaatteena koulutuksen kaikille tasoille, aina päivähoidosta asti.
Toivanen osallistui Tampereen yhteiskunnallisen opiston keskiviikkoiltana järjestämään peruskouluaiheisen keskusteluun Tampereella.
Uusliberalistinen koulutuspolitiikka eroaa voimakkaasti klassisesta liberaalista yhteiskuntanäkemyksestä siinä, että se käyttää valtiota hyödykseen ajaakseen omia päämääriään.
Tämä näkyy koulumaailmassa yritysvierailuina ja siinä, että oppitunneilla suunnitellaan yrityksiä ja mietitään innovaatioita.
– Eikä tämä välttämättä ole tuomittavaa, jos se luo mahdollisuuksia itsemääräämisoikeuteen ja itsenäisyyteen.
Mutta ongelmana Toivasen mukaan on se, että koulussa ei vastapainoksi ole sellaista yhteiskunnallista kasvatusta, joka kertoisi nuorille heidän oikeuksistaan työmarkkinoilla, ammatillisesta järjestäytymisestä ja työntekijän oikeuksista puolustaa oikeuksiaan yhdessä muiden kanssa.
Peruskoulu on vasemmistolainen luomus, jonka jatkokehittelyn vasemmisto on unohtanut. Viimeiset 30 vuotta vain oikeistolla on ollut visio siitä, mihin suuntaan peruskoulua on vietävä.
Toivasen mielestä koulun pitäisi muun muassa tukea kriittistä ajattelua ja antaa demokratiakasvatusta.
– Nyt meillä on ajatus kuluttajakansalaisesta, joka kuluttaa koulutusta markkinahyödykkeenä.
Kuluttajan rinnalle pitäisi Toivasen mukaan tuoda laajempi kansalaisen käsite.
– Yrittäjäkasvatuseetoksen rinnalle pitäisikin tuoda vahvasti kriittistä ajattelua, demokratiakasvatusta, työelämäkasvatusta ja yhteiskunnallista kasvatusta laajemminkin.
Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella opettava Toivanen on mukana Vasemmistoliiton koulutuspoliittisessa työryhmässä, jossa ollaan juuri tekemässä koulutuspoliittista visiota.
Tutkimuksissaan hän on kritisoinut uusliberalistista koulutuspolitiikkaa. Aiemmin Toivanen on työskennellyt historian, filosofian ja yhteiskuntaopin opettajana peruskoulussa ja lukiossa.