Kaikkein harvinaisimmasta yläsalamatyypistä eli viuhkasalamasta on saatu Suomen ensimmäiset kuvat. Ikuistuksen tekivät tähtitieteen harrastajat Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne Mikkelistä aamuyöllä 23. elokuuta 2010.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä yhdisti viuhkasalaman Inkerinmaalla esiintyneeseen ukonilmaan ja siitä saatuun salamanpaikannukseen. Kuvat ja artikkeli aiheesta julkaistaan juuri ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä (2/2011).
Viuhkasalama tallentui kameroille, joiden varsinaisena tarkoituksena oli havaita öisin epätavallisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja.
Lentokoneiden pilotit raportoivat toisinaan nähneensä kaukana ukkospilvien yläpuolella erikoisia valoilmiöitä. Ne vahvistuivat salamoinniksi vasta 1989, kun ensimmäiset yläsalamat kuvattiin Yhdysvalloissa. Yläsalamoita esiintyy noin 10–100 kilometrin korkeudella. Viuhkasalama on kapea, suihkumainen salama, joka voi yltää noin 50 kilometrin korkeudelle.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mäkelän mukaan viuhkasalamoita on vaikea havaita, niin kuin yläsalamoita yleensäkin, mutta yläsalamoista ne ovat kaikkein harvinaisimpia.
Tietoa verkossa: www.ursa.fi/ursa/tiedotus/2011/tiedote_1-2011.html