Henkilöiden taustoja voitaisiin selvittää yhä useammassa tapauksessa, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä. Ryhmä luovutti esityksensä oikeusministeri Tuija Braxille maanantaina.
Ehdotuksen mukaan taustaselvitys tulisi voida toteuttaa muun muassa henkilöillä, jotka työskentelevät yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömissä tehtävissä kuten energia-, vesi- ja elintarvikehuollossa. Myös räjähdysaineiden valmistustehtävissä toimivien rikostausta voitaisiin selvittää. Lisäksi selvitystä laajennettaisiin esimerkiksi arvokuljetus- tai eräisiin pankki- ja vakuutusalan tehtäviin. Kaikkiin selvityksiin tarvitaan asianomaisen suostumus.
Työryhmän mukaan henkilöstöstä aiheutuvilla turvallisuusriskeillä on aikaisempaa suurempi merkitys myös yritystoiminnassa. Ryhmä ehdottaa, että taustaselvitys voitaisiin tehdä myös yrityksestä.
Yksityishenkilölle oikeus tietää rikoksista?
Esityksen mukaan nykyiset suppeat turvallisuusselvitykset korvattaisiin poliisin laatimilla rikostaustaselvityksillä. Aikaisemmin turvallisuusselvitysten käsittely on hajautettu paikallisille poliisilaitoksille. Uudistuksen myötä selvityksiä tehtäisiin vain muutamassa poliisilaitoksessa. Tämä yhtenäistäisi työryhmän mukaan menettelyjä sekä takaisi tasavertaisen kohtelun.
Työnantaja voisi myös joissain tapauksissa vaatia työnhakijaa esittämään rikostaustaotteen Oikeusrekisterikeskuksesta. Esimerkiksi yksityinen henkilö, joka palkkaa kotiin hoitajan vanhukselle tai vammaiselle, voisi vaatia hakijalta rikostaustaotetta.
”Perusteen täytyy olla painava”
Elinkeinoelämän keskusliiton edustaja on kritisoinut ehdotusta siitä, että valtaosa Suomen yrityksistä olisi vastaisuudessa kaikkien selvitysmuotojen ulkopuolella. Työryhmän puheenjohtajan, lainsäädäntöneuvos Anna-Riitta Wallinin mukaan selvityksiä voidaan kuitenkin tehdä yksityissektorilla laajemmin kuin nykyisin.
– Monessa maassa yksityissektorilla voidaan tehdä erittäin rajoitetusti tämän tapaisia selvityksiä. Tässä ei olla siirtymässä sellaiseen järjestelmään, että mitä tahansa tehtävää hoitavasta henkilöstä voidaan tehdä selvitys. Jos näin ajatellaan, eriävä mielipide jää sellaiseksi. Perusteen selvitykselle täytyy olla painava, Wallin toteaa.
Suojelupoliisin mukaan viime vuonna tehtiin noin 15 000 turvallisuusselvitystä. Vielä vuonna 2003 selvityksiä tehtiin vajaa 5 000.