Tekstiilihuoltoalan työntekijä- ja työnantajajärjestöt yhdessä vaativat pikaisesti muutosta hankintalainsäädäntöön, joka nyt mahdollistaa ammattimaisen vilpillisen toiminnan. Erityisesti kuntasektorilla on ilmennyt tapauksia, joissa hankintalain mukaisia kilpailuja on voitettu perättömillä tarjouksilla. Mikäli tarjouskilpailun voittajan vilpillisyys paljastuu vasta sopimuksen teon jälkeen, ei hankintalaki enää anna suojaa kilpailussa vääryydellä hävinneille osapuolille. Työmarkkinajärjestöt vaativat, että porsaanreikä on nopeasti tukittava.
Suomen Kuvalehden hiljattain paljastamat julkisen hankintakilpailutuksen väärinkäytökset kaupungeissa eri puolilta Suomea ja Helsingin poliisilaitoksella todistavat järjestöjen mukaan, että suomalaisen hankintalainsäädännön porsaanreikien hyväksikäyttäminen on ammattimaista ja jatkuvaa.
– Kilpailutuksia ovat voittaneet palveluntuottajat, jotka ovat ilmoittaneet täyttävänsä tarjouspyynnön vaatimukset, mutta joilla ei ole tosiasiassa mitään edellytyksiä niitä täyttää. Päätökset näissä tapauksissa ovat perustuneet palveluntarjoajan taustojen puutteelliseen selvittämiseen.
Voittajalla vapaat kädet
Jos perusteettoman tarjouksen tekijä on selvinnyt kuivin jaloin tarjouskilpailumenettelystä, hän on järjestöjen mukaan turvassa.
– Varsinaista hankintasopimusta tehtäessä tarjouspyynnön vaatimuksilla ja tarjoajan itsestään esittämällä kelpoisuudella ei ole enää mitään merkitystä. Tämä johtuu siitä, että julkisten hankintojen lainsäädäntö ei koske hankintasopimuksia. Käytännössä tilanne on johtanut siihen, että perusteettoman tarjouksen tekijä on vapaa tuottamaan voittamansa palvelun haluamallaan tavalla.
Tämä porsaanreikä on allekirjoittaneiden liittojen mielestä tukittava viipymättä. Julkisten hankintojen lainsäädäntö on ulotettava koskemaan myös hankintasopimuksia. Lainsäädäntöä on kehitettävä siten, että myös hankintasopimus, sen laatiminen ja sisältö ovat läpinäkyviä, syrjimättömiä ja vastaavat tarjouskilpailua.
EU:sta ei apua
Julkista eli verovaroin tapahtuvaa tavara- ja palveluhankintaa säätelevä ja EU-direktiiviin perustuva hankintalainsäädäntö määrittää yksityiskohtaisesti kuinka hankintaan liittyvä tarjouskilpailu on toteutettava.
– Tarjouskilpailun jälkeen tehtävän hankintasopimuksen suhteen asia on toinen. Sen tekemisestä ei edellä mainitussa tai muussakaan lainsäädännössä ole määräyksiä.
Allekirjoittaneet liitot esittävät, että julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä kehitetään viipymättä siten, että lainsäädännöllä turvataan läpinäkyvyys ja syrjimättömyys myös itse hankintasopimuksissa.