KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Menneisyyden hallinta monikulttuurisuuden nimessä

Eilina Gusatinsky
19.3.2011 9.03

Ystäväni kirjoittaa historiallista kirjaa, jota varten hän on kahlannut suomalais-ugrilaisten heimojen, Venäjän laajenemisen ja Ruotsin koko historian. Hänen mukaansa se on ollut aikamoista luettavaa. Hän tuli siihen tulokseen, että historia on ollut suomalaissukuisia heimoja kohtaan erittäin epäoikeudenmukainen.

Ystäväni totesi minulle kirjeessään, että historialliset tapahtumat peilautuvat jossain määrin hänen näkemyksiinsä. Myös tämän päivän tapahtumat ovat jatkumoja aiemmista prosesseista. Selitys oli paikallaan, koska sain häneltä välillä aikamoista ryöpytystä Facebook-seinälleni.

Myöhemmin törmäsin internetissä mielenkiintoiseen kirja-arvosteluun. Venäjällä ilmestyi käännös ranskalaisen historioitsijan Marc Ferron kirjasta Miten eri maissa kerrotaan lapsille historiasta (kirjan nimi suomennettu venäjänkielisestä versiosta, alkuperäisen teoksen nimi on Comment on raconte l’histoire aux enfants: à travers le monde entier, 1981 ja 2004). Käännös tehtiin uudemmasta painoksesta ja se julkaistiin viime vuonna. En ole saanut teosta vielä itselleni, mutta Ilja Kukulinin arvostelukin antoi paljon mietittävää.

ILMOITUS
ILMOITUS
Eläminen limittäin vailla yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja avointa keskustelua päämääristä ja maan tulevaisuudesta ei ole monikulttuurisuutta.

Marc Ferro kertoo, miten kansallis- ja maailmahistoriaa opetettiin eri maissa ala-asteen koululaisille 1800–1900 -luvuilla. Etelä-Afrikassa, USA:ssa, Iranissa, Japanissa, Puolassa, Kiinassa, Venäjällä, Ranskassa ja muualla silloiset opettajat ja poliitikot uskoivat, että nimenomaan koulukirjat muovaavat kansaa. Joten kaikkialla koulukirjoja muokattiin palvelemaan valtiolista päämäärää ja koululaiset kautta maapallon saivat tietää, että heidän kotimaansa on vanhin, joutui kärsimään eniten muukalaisilta tai ulkopuoliselta viholliselta ja oli urhein sodissa.

Löytöretket Magribin lapsille opetetaan ihan eri tavalla kuin kiinalaisille ikätovereille. Ja molempien ryhmien käsitykset niistä tapahtumista eroavat takuulla länsieurooppalaisten koululaisten näkemyksistä. 1970-luvulla lapset Pohjois-Afrikassa lukivat historian tunneilla, että samaan aikaan, kun keskiajan Euroopassa kärsittiin nälästä, kulkutaudeista ja maalaisväestöä riistettiin, nykyisen Malin alueella oli hyvin kehittynyt feodaalinen valtio – Ghanan kuningaskunta, jossa olivat alhaiset verot, kehittynyt oikeusjärjestys ja kukoistava kaupankäynti. Eurooppalaisissa koulukirjoissa ei sellaista valtiota ole olemassa.

 

Samat historian tapahtumat esitetään eri tavoilla eri maissa, joten tuskin on olemassa minkäänlaista yleistä maailmanhistoriaa. Eikä ole olemassa samaa yhteistä historiaa yhden yhteiskunnan sisälläkään. Eri luokat, sosiaaliset tai etniset ryhmät näkevät omankin valtion menneisyyden poikkeavista näkökulmista. Tuskin valkoinen ja musta väestö Etelä-Afrikassa ymmärtää maan historiaa samalla tavalla, kuten myös virolaiset ja Viron venäjänkieliset tai afroamerikkalaiset ja Amerikan irlantilaiset.

Onko sitten ihan toivotonta etsiä historianopetuksessa yhdistäviä tekijöitä? Itse asiassa Ferro on optimisti ja esittää kirjassa positiivisia esimerkkejä. Parhaat opettajat auttavat koululaisia miettimään maansa menneisyyttä ilman ennakkoluuloja. Koululaitos voi opettaa lapsia hankimaan tietoja, kyseenalaistamaan auktoriteetteja ja keskustelemaan – kuuntelemalla ja kuulemalla toisia. Menneisyys koostuu paitsi mullistuksista ja sodista myös erilaisten ihmisten ihan tavallisesta elämästä tietyssä kontekstissa.

Tärkeä myös on purkaa tabut. Ferron mielestä tiettyjen tapahtumien tai henkilöiden pyyhkiminen pois historian kirjoituksista saisi jo loppua, samoin kuin ulkopuolisten voimien syyllistäminen sisäisistä ongelmista ja tappioista. On jännää, miten tietyt ryhmät tai kokonaiset kansat pyrkivät omimaan menneet kriisit vain itselleen, ottamatta huomioon, että ne koskivat monia maita ja mantereita.

Ferro itse kertoo, että ajatus tästä teoksesta syntyi toisen maailmansodan jälkeen. Hän opetti algerialaisessa koulussa ranskalaisille koululaisille historiaa. Tunnilla hän kertoi, että roomalaisen imperiumin kukistamisen jälkeen tilalle tuli arabialainen sivilisaatio. Oppilaat ratkesivat nauruun – heidän käsityksien mukaan arabit ja sivilisaatio eivät kuuluneet yhteen. Myöhemmin Ranskankin historiasta tuli monta erilaista ”virallista” versiota, joten Marc Ferro lähti selvittämään miten on muualla.

Tänään kirja on edelleen ajankohtainen, koska globalisoituvassa maailmassa pitäisi löytää tilaa kaikille kulttuureille. Kukin meistä on osa jotain suurempaa – ryhmää, kaupunkia, yhteiskuntaa, valtiota, Eurooppaa, maailmaa. Vain vertailemalla eri näkemyksiä voi jollain tavalla hallita kokonaisuutta.

 

Meidän on opittava elämään yhdessä vaikka on ollut kuinka vaikea menneisyys, joka on yhdistänyt ja erottanut meitä. Sekin on tunnistettavaa: maailma muuttuu kovaa vauhtia, monikulttuurisuus ei ole enää teoreettinen käsite, vaan sille on löydettävä sisältö, joka olisi jotenkuten hyväksyttävä yhteiskunnallisella tasolla.

Saksan, Ranskan ja Englannin päämiehet ovat viime aikoina sanoneet, että heidän valtionsa ovat epäonnistuneet monikulttuurisuuspolitiikassa kertomatta mitä se tarkoitti alun perin. Eläminen limittäin vailla yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja avointa keskustelua päämääristä ja maan tulevaisuudesta ei ole mielestäni monikulttuurisuutta. Eikä sitä edusta eriarvoinen kohtelu muun muassa työmarkkinoilla.

Mitä se monikulttuurisuus sitten on? Vastaus on löydettävä yhteisvoimin sortumatta monien toimittajien ongelmaan, jossa haetaan vain olemassa olevia käsityksiä tukevia argumentteja.

 

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään