KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Menneisyyden hallinta monikulttuurisuuden nimessä

Eilina Gusatinsky
19.3.2011 9.03

Ystäväni kirjoittaa historiallista kirjaa, jota varten hän on kahlannut suomalais-ugrilaisten heimojen, Venäjän laajenemisen ja Ruotsin koko historian. Hänen mukaansa se on ollut aikamoista luettavaa. Hän tuli siihen tulokseen, että historia on ollut suomalaissukuisia heimoja kohtaan erittäin epäoikeudenmukainen.

Ystäväni totesi minulle kirjeessään, että historialliset tapahtumat peilautuvat jossain määrin hänen näkemyksiinsä. Myös tämän päivän tapahtumat ovat jatkumoja aiemmista prosesseista. Selitys oli paikallaan, koska sain häneltä välillä aikamoista ryöpytystä Facebook-seinälleni.

Myöhemmin törmäsin internetissä mielenkiintoiseen kirja-arvosteluun. Venäjällä ilmestyi käännös ranskalaisen historioitsijan Marc Ferron kirjasta Miten eri maissa kerrotaan lapsille historiasta (kirjan nimi suomennettu venäjänkielisestä versiosta, alkuperäisen teoksen nimi on Comment on raconte l’histoire aux enfants: à travers le monde entier, 1981 ja 2004). Käännös tehtiin uudemmasta painoksesta ja se julkaistiin viime vuonna. En ole saanut teosta vielä itselleni, mutta Ilja Kukulinin arvostelukin antoi paljon mietittävää.

ILMOITUS
ILMOITUS
Eläminen limittäin vailla yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja avointa keskustelua päämääristä ja maan tulevaisuudesta ei ole monikulttuurisuutta.

Marc Ferro kertoo, miten kansallis- ja maailmahistoriaa opetettiin eri maissa ala-asteen koululaisille 1800–1900 -luvuilla. Etelä-Afrikassa, USA:ssa, Iranissa, Japanissa, Puolassa, Kiinassa, Venäjällä, Ranskassa ja muualla silloiset opettajat ja poliitikot uskoivat, että nimenomaan koulukirjat muovaavat kansaa. Joten kaikkialla koulukirjoja muokattiin palvelemaan valtiolista päämäärää ja koululaiset kautta maapallon saivat tietää, että heidän kotimaansa on vanhin, joutui kärsimään eniten muukalaisilta tai ulkopuoliselta viholliselta ja oli urhein sodissa.

Löytöretket Magribin lapsille opetetaan ihan eri tavalla kuin kiinalaisille ikätovereille. Ja molempien ryhmien käsitykset niistä tapahtumista eroavat takuulla länsieurooppalaisten koululaisten näkemyksistä. 1970-luvulla lapset Pohjois-Afrikassa lukivat historian tunneilla, että samaan aikaan, kun keskiajan Euroopassa kärsittiin nälästä, kulkutaudeista ja maalaisväestöä riistettiin, nykyisen Malin alueella oli hyvin kehittynyt feodaalinen valtio – Ghanan kuningaskunta, jossa olivat alhaiset verot, kehittynyt oikeusjärjestys ja kukoistava kaupankäynti. Eurooppalaisissa koulukirjoissa ei sellaista valtiota ole olemassa.

 

Samat historian tapahtumat esitetään eri tavoilla eri maissa, joten tuskin on olemassa minkäänlaista yleistä maailmanhistoriaa. Eikä ole olemassa samaa yhteistä historiaa yhden yhteiskunnan sisälläkään. Eri luokat, sosiaaliset tai etniset ryhmät näkevät omankin valtion menneisyyden poikkeavista näkökulmista. Tuskin valkoinen ja musta väestö Etelä-Afrikassa ymmärtää maan historiaa samalla tavalla, kuten myös virolaiset ja Viron venäjänkieliset tai afroamerikkalaiset ja Amerikan irlantilaiset.

Onko sitten ihan toivotonta etsiä historianopetuksessa yhdistäviä tekijöitä? Itse asiassa Ferro on optimisti ja esittää kirjassa positiivisia esimerkkejä. Parhaat opettajat auttavat koululaisia miettimään maansa menneisyyttä ilman ennakkoluuloja. Koululaitos voi opettaa lapsia hankimaan tietoja, kyseenalaistamaan auktoriteetteja ja keskustelemaan – kuuntelemalla ja kuulemalla toisia. Menneisyys koostuu paitsi mullistuksista ja sodista myös erilaisten ihmisten ihan tavallisesta elämästä tietyssä kontekstissa.

Tärkeä myös on purkaa tabut. Ferron mielestä tiettyjen tapahtumien tai henkilöiden pyyhkiminen pois historian kirjoituksista saisi jo loppua, samoin kuin ulkopuolisten voimien syyllistäminen sisäisistä ongelmista ja tappioista. On jännää, miten tietyt ryhmät tai kokonaiset kansat pyrkivät omimaan menneet kriisit vain itselleen, ottamatta huomioon, että ne koskivat monia maita ja mantereita.

Ferro itse kertoo, että ajatus tästä teoksesta syntyi toisen maailmansodan jälkeen. Hän opetti algerialaisessa koulussa ranskalaisille koululaisille historiaa. Tunnilla hän kertoi, että roomalaisen imperiumin kukistamisen jälkeen tilalle tuli arabialainen sivilisaatio. Oppilaat ratkesivat nauruun – heidän käsityksien mukaan arabit ja sivilisaatio eivät kuuluneet yhteen. Myöhemmin Ranskankin historiasta tuli monta erilaista ”virallista” versiota, joten Marc Ferro lähti selvittämään miten on muualla.

Tänään kirja on edelleen ajankohtainen, koska globalisoituvassa maailmassa pitäisi löytää tilaa kaikille kulttuureille. Kukin meistä on osa jotain suurempaa – ryhmää, kaupunkia, yhteiskuntaa, valtiota, Eurooppaa, maailmaa. Vain vertailemalla eri näkemyksiä voi jollain tavalla hallita kokonaisuutta.

 

Meidän on opittava elämään yhdessä vaikka on ollut kuinka vaikea menneisyys, joka on yhdistänyt ja erottanut meitä. Sekin on tunnistettavaa: maailma muuttuu kovaa vauhtia, monikulttuurisuus ei ole enää teoreettinen käsite, vaan sille on löydettävä sisältö, joka olisi jotenkuten hyväksyttävä yhteiskunnallisella tasolla.

Saksan, Ranskan ja Englannin päämiehet ovat viime aikoina sanoneet, että heidän valtionsa ovat epäonnistuneet monikulttuurisuuspolitiikassa kertomatta mitä se tarkoitti alun perin. Eläminen limittäin vailla yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja avointa keskustelua päämääristä ja maan tulevaisuudesta ei ole mielestäni monikulttuurisuutta. Eikä sitä edusta eriarvoinen kohtelu muun muassa työmarkkinoilla.

Mitä se monikulttuurisuus sitten on? Vastaus on löydettävä yhteisvoimin sortumatta monien toimittajien ongelmaan, jossa haetaan vain olemassa olevia käsityksiä tukevia argumentteja.

 

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään