Yleisöryntäys näytöksiin Turussa oli ennennäkemätön. Elokuvan on nähnyt jo lähes 1 300 katsojaa, ja tulevan ylimääräisesityksen 500 paikkaa kävivät loppuun kahdessa tunnissa.
Dokumenttielokuva starttaa myös muualla Suomessa. Ensi-iltakaupungit ovat Helsinki, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Pori, Lahti sekä Turku. Dokumenttia on tarkoitus näyttää myös muilla elokuvafestivaaleilla.
Rakennusten purkamisesta ja siihen liittyvästä poliitikkojen ja liike-elämän välisistä kytköksistä kertova dokumentti on lajissaan ainutlaatuinen Suomessa.
– Kiinnostus on ollut ylivertaista, elokuvan yksi käsikirjoittajista, Olli Vesala iloitsee.
– On puhuttu elokuvan televisiolevityksestäkin, Vesala paljastaa.
Turkulaislähtöinen, pääkaupunkiseudulla asuva Vesala katsoo eduksi, että voi tarkastella entistä kotikaupunkiaan ulkopuolisen silmällä.
– Näkee, miten rikkonainen kaupunki on, Vesala toteaa.
Kiinnostusta muuallakin kuin Turussa
Vesala hämmästelee sitä, että dokumentille näyttää riittävän kiinnostusta myös muualla kuin Turussa. Turun rakennusten purkamisten ympärille keskittynyt dokumentti kertoo osaltaan siitä, että muissakin kaupungeissa on purettu vanhaa rakennuskantaa. Käsite Turun tauti ei koske vain Turkua, vaan se on toiminut muuallakin.
Päätöksiä tehtiin etukäteen, ennen kuin ne tuotiin päätettäviksi. Poliitikot ja liike-elämä junailivat purkamista ja rakentamista ohi virallisen päätöksenteon yhteisten intressien nimissä.
Dokumenttielokuva kertoo suomalaisen kaupunkimiljöön muutoksesta, siitä miten vanha tuhottiin modernismin huumassa. Aihetta käsitellään yhden konkreettisen esimerkin eli Turun kautta. Maamme vanhimpana kaupunkina Turussa oli paljon purettavaa. Se on myös kaupunki, joka antoi nimensä toimintatavalle.
Miten näin pääsi tapahtumaa, kuka siitä hyötyi ja minkälainen sairaus oli Turun tauti, siihen elokuva pyrkii antamaan vastauksia.
Samalla elokuva kertoo tämän päivän aktivisteista ja talonvaltaajista. Siitä miten nuoret tänä päivänä yrittävät ottaa kaupunkitilaa haltuunsa, mitä he haluavat ja miksi taloja vallataan.
Elokuva yhdistää arkistomateriaalia sekä päätöksentekijöiden, virkamiesten ja kansalaisliikkeiden aktivistien haastatteluja nykyhetken tapahtumiin. Kokonaisuus on moniääninen ja poleeminen. Elokuvan esiin nostamat kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia, ei vain Turussa vaan Suomessa ja Euroopassa laajemmaltikin. Elokuva kysyy, onko Turun taudista päästy eroon vai onko se piilevä ja pysyvä vitsaus.
Taistelu Turusta, ohjaus: Jouko Aaltonen, käsikirjoitus: Jouko Aaltonen, Rauno Lahtinen ja Olli Vesala, kuvaus: Pekka Aine