KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kehitysapua suomalaisille

Tuula-Liina Varis
9.5.2011 12.30

Vastauksessaan hallitustunnustelijalle demaritkin näyttävät puolustavan kehitysavun supistamista. Ei tunnu hyvältä.

Hartaasti toivon, että mahdolliset leikkaukset eivät koskisi ainakaan niitä määrärahoja, joista ulkoministeriö tukee kehitysyhteistyön palvelukeskusta Kepaa ja sen julkaisemaa Maailman Kuvalehteä. Julkaisu tarjoaa 11 vuosittaisessa numerossaan nimittäin niin tuhdin paketin relevanttia tietoa maailmasta ja sen tilasta, että se on parasta kehitysapua, mitä valtiovalta voi omaan itseriittoiseen kyhjötykseensä umpioituneille kansalaisilleen tarjota. Lehti on runsas ja hyvin toimitettu ja niin upeasti kuvitettu, että heikosti sisälukutaitoiset ja muut lehdenlukuun tottumattomat hakkaraisetkin voivat siitä nauttia.

Lehti – aiemmalta nimeltään Kumppani – on tullut minulle vuosia. Se on halpa: vuosikerta vain 29 euroa, irtonumero vitosen. En yhtään tiedä, miten muuten kuin tilauksilla ja irtonumeromyynnillä lehteä levitetään. Mutta nyt vaalien jälkeen tulin sitä ajatelleeksi. Olenko koskaan törmännyt Maailman Kuvalehteen esimerkiksi terveys- tai lääkärikeskusten odotustiloissa? En ainakaan muista. Kirjastojen lukusaleissa? En muista sitäkään. Olenko nähnyt sitä poliklinikoilla, kampaajalla, virastojen auloissa? En taatusti. Luetaanko sitä peruskouluissa kansalaistaidon tunneilla tai lukioissa, tilataanko sitä niihin harveneviin koulukirjastoihin, joita vielä on olemassa? Epäilen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Suomen henkinen tila osoittaa nyt niin hälyttäviä regression merkkejä, että sivistyksellinen kehitysapu tulisi kansalaisille tosi tarpeeseen. Julkisin varoin rahoitetusta lehdestä on hyvä alkaa. Maailman Kuvalehteä voisi lähettää ilmaiseksi ainakin kirjastoihin ja kouluihin sekä erilaisiin julkisen palvelun paikkoihin. Jos päättää saisin, kansanedustajille lähettäisin jokaiselle ihan oman kappaleen. Onhan synti ja häpeä, että maan korkeimmassa päättävässä elimessä istuu ihmisiä, jotka eivät tunnu tietävän isänmaan ulkopuolisen maailman todellisuudesta tuon taivaallista. Joutuvat päätöksenteossa suunnistamaan vain omien ennakkoluulojensa varassa, raukat.

Sanomalehtien Liitto on kysellyt, ja sanomalehtien päätoimittajat ja toimituspäälliköt ovat vastanneet: sananvapaus voi Suomessa hyvin. 96 prosenttia vastanneista antoi sananvapaudelle arvosanaksi vähintään kahdeksan. Kiittävän antoi 46 prosenttia.

Vastaajien mielestä ketään ei vainota mielipiteidensä vuoksi, ja yhteiskuntakeskustelu on avointa.

Jos jotain sananvapauden esteitä on, ne päällikkötoimittajien mielestä liittyvät viranomaisten hidasteluun tiedon levittämisessä, tiedon pimittämiseen ja tiedonhankinnan vaikeuttamiseen. Myös yritysten liikesalaisuudet ja pörssisäännösten taakse kätkeytyminen aiheuttavat hankaluuksia.

Kysely vahvistaa näkemystä, joka tiedotusvälineiden piirissä työskentelevillä sananvapaudesta yleisesti on: sananvapaus on tiedotusvälineiden ja journalistien sananvapautta. Kansalaisten sananvapaus ei siihen kuulu. Mitä suurempi ja mahtavampi tiedotusväline, sitä tarkemmin se asettaa rajat kansalaisen sananvapaudelle, on kysymys sitten mielipidekirjoituksesta tai haastattelusta. Vastineoikeus sallitaan tiukasti lain edellyttämissä rajoissa.

Kansa purkaa tuntojaan netissä. Ilmiö on sen laatuinen, että sanan- tai mielipiteen vapaudesta puhuminen olisi sen yhteydessä irvokasta.

Journalistiselta kannalta katsoenkin sananvapaus voi meillä kaikkea muuta kuin hyvin. Lieneekö missään läntisessä maassa media niin keskitettyä kuin Suomessa, jossa on vain yksi valtakunnallinen sanomalehti? Maakunnissa ”hesarimaista” valtaa käyttävät levikkialueen valtalehdet, joilla ei juuri varteenotettavia kilpailijoita ole. Sananvapaudenkin kannalta onnetonta kehitystä ovat olleet Väli-Suomen lehtien tapaiset liittymät, jotka synergiaetujen nimessä julkaisevat niin paljon yhteistä aineistoa ja ovat taittoaan myöten niin samankaltaisia, ettei niitä erota toisistaan muu kuin etusivun nimilogo. Kulttuurikritiikki on kaventunut: ennen julkaistiin teoksesta viisi eri arvostelua viidessä lehdessä, nyt yksi ja sama viisi kertaa.

Monipuoluedemokratiaan olennaisesti kuuluva puoluelehdistö näivettyy näivettymistään. Se kertoo paljonkin sekä demokratian että sananvapauden tilasta. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt esimerkiksi sitä lyhytnäköisyyttä, millä työväenpuolueet ovat antaneet aikoinaan niin kukoistavan lehdistönsä kuihtua. Maakunnalliset työväenlehdet on nitistetty melkein olemattomiin ja vielä hengissä sinnittelevät voivat hyvin huonosti. Myös ammattiyhdistysliikkeellä olisi ollut etsikkoaikansa sanan- ja mielipiteenvapauden viljelijänä. Monet esimerkiksi SAK:n piirissä ajoivat innokkaasti yhteisen, vaikutusvaltaisen lehden perustamista, mutta liittojen päättävissä elimissä pidettiin parempana pienten jäsenlehtien julkaisemista.

Ja nyt ovat niin työväen- kuin ay-liikkeenkin etsikkoajat ohi, vai ovatko? Sietäisikö asiaa vieläkin tutkia?

Suomalaisen sananvapauden tila voidaan todellakin nähdä hyvänä vain päällikkötoimittajien työpöydän takaa. Jo toimitusten suoritusportaassa näkemys voisi olla vähemmän auvoisa.

Viime viikolla loppui Pohjois-Karjalassa maineikkaan ja perinteikkään maakuntalehden Karjalan Maan elämä. Se oli viimeinen keskustan maakuntalehdistä.

Demarien Viikko Pohjois-Karjala sinnittelee vielä yksipäiväisenä, viimeinen lajissaan sekin.

Tiedonvälityksen keskittyminen ja tiedotusvälineiden samanlaistuminen ovat ennemminkin kehitysmaistumisen kuin demokratian ja vahvan kansalaisyhteiskunnan merkki. Sivistyäkseen, osatakseen valita, oppiakseen kriittisyyttä ja medialukutaitoa, kansalainen tarvitsee ”kehitysapua”: keskenään ristiriitaista, erilaisista yhteiskunnallisista näkökulmista jaettua tietoa. Hän tarvitsee sitä myös oppiakseen käyttämään omaa sananvapauttaan eikä vain purkamaan turhautuneisuuttaan ja vihaansa.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään