Suomen sisällissodan ratkaisevista hetkistä huhtikuussa 1918 kertovan Claes Olssonin elokuvan Taistelu Näsilinnasta 1918 kuvaukset alkavat tiistaina Tampereella.
Elokuvan pääosissa ovat Melin komppanian miehet. Yliluutnantti Erik Gunnar Meliniä esittää Nicke Lignell. Melinin jääkäreitä esittävät teatterikoululaiset Anton Häggblom, Petter Kevin ja Willhelm Grotenfelt. Muita komppanian keskeisiä miehiä esittävät pohjalaiset harrastajanäyttelijät.
Punaisten näkyvimpiä rooleja esittävät tamperelaiset ammattinäyttelijät Ahti Jokinen, Reidar Palmgren, Otto Kanerva, Antti Mikkola, Karoliina Blackburn, Tanjalotta Räikkä ja Toni Salmela.
Elokuvassa on lisäksi 80 tamperelaista avustajaa joko valkoisten tai punaisten joukoissa.
Aihe ”kaatui syliin”
Elokuvan ohjaaja Claes Olsson kertoo, että elokuvan aihe ”kaatui syliini” viime vuoden lopulla.
– Siihen oli kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että Tampereen kaupungin omistama Näsilinna on tyhjillään, odottamassa remonttia.
Näsilinnan rakennutti Finlaysonin johtaja Nottbeck Mustanlahden kallioille Näsijärven läheisyyteen palatsiksi itselleen ja perheelleen. Vuonna 1908 se muutettiin Hämeen museoksi.
– Toinen syy on se, että kirjailija Robert Alftan kiinnitti huomioni Melinin komppaniaan ja varsinkin sen miesten 30-luvulla tehtyihin Näsilinnan taisteluihin liittyviin haastatteluihin.
Olsson viittaa Konrad Vestlin dokumenttikirjaan Melins kompani sekä Åbo Akademin käsikirjoituskokoelmaan, josta löytyvät komppanian miesten ja heidän omaistensa tekemät 327 haastattelua. Ne käsittävät yhteensä 520 arkkia. Materiaaliin sisältyy myös komppanian miesten valokuvat.
Olsson kertoo, että elokuvassa Melinin miesten kertomuksia käytetään suoraan, sovitettuna puhekieleen ja taistelutilanteeseen. Näin elokuvasta tulee hänen mukaansa moderni sotaelokuva, jossa kamera on läsnä kuin yksi sotilaista.
Ensi-ilta helmikuussa 2012
Elokuva alkaa, kun Melinin komppania valmistautuu rynnäkköön yöllä 3.4. ja juoksee sitten kaupungin läpi ja saapuu aamuviideltä Näsilinnaan ja valloittaa sen. Melin komppania viettää noin 15 tuntia Näsilinnassa, sen jälkeen valloittavat punaiset sen takasin.
Huhtikuun 4 päivä valkoiset valloittavat uudestaan Näsilinnan ja samassa yhteydessä siirtyy Tampere valkoisten käsiin.
Olsson sanoo haluavansa tuoda elokuvalla esiin sodan mielettömyyttä, sen traagisia vaikutuksia niin häviäjiin kuin voittajiin.
Elokuva kuvataan Tampereella toukokuun 2011 aikana ja se tulee ensi-iltaan teattereihin helmikuussa 2012.