Georgian televisiokanavat ovat hehkuttaneet ohjaaja Renny Harlinin elokuvan Five Days of August esittämisestä Cannesin elokuvafestivaaleilla.
Todellisuudessa Georgian ja Venäjän viisipäiväisestä sodasta elokuussa 2008 kertovaa filmiä ei esitetty Cannesin kilpailusarjassa eikä ylipäätään varsinaisilla festivaaleilla, vaan niiden oheistapahtumassa.
Tunnettu georgialainen kriitikko Giorgi Gvakharia on elokuvan nähnyt, mutta ei näkemäänsä tykästynyt. Gvakharia kirjoittaa Yhdysvaltain hallituksen rahoittaman Radio Free Europen / Radio Libertyn nettisivuilla, että tämä ”georgialaismyönteinen” elokuva tuskin on omiaan laajentamaan Georgian ystävien piiriä.
”Näin huomattava keskinkertaisuus ja lahjakkuuden puute voivat itse asiassa tympäistä sellaistakin, joka todellisen sodan aikana oli tiukasti Georgian puolella”, kirjoittaa Gvakharia.
Gvakharian mukaan elokuva lienee tilattu kertomaan maailmalle, miten Georgia joutui Venäjän imperiumin uhriksi.
”Mutta filmin juoni on niin toivottoman kömpelö ja propaganda on toteutettu niin yksiulotteisesti ja liioittelevasti, että tuloksena on jonkinlainen omituinen ’antipropaganda’”, Gvakharia jatkaa murskakritiikkiään.
”Venäläiset sotilaat ovat yksinkertaisia karikatyyrejä, aivan kuin natsit olivat huonoissa neuvostoelokuvissa”.
Sotaleikkien jatke
Gvakharian mukaan Five Days of August typistääkin koko vuoden 2008 sodan karikatyyriksi.
”Ihan kuin ohjaaja olisi poikasena leikkinyt sotaleikkejä leikkisotilaillaan ja nyt aikuisena saanut mahdollisuuden elvyttää intohimonsa helikoptereihin, tankkeihin, verentahrimiin kasvoihin, ’urheisiin georgialaisiin’ ja ’pahoihin, tietämättömiin venäläisiin’”.
Gvakharia ihmettelee myös sitä, miksi näyttelijä Andy Garcia on pestattu näyttelemään presidentti Mihail Saakashvilia ja puhumaan heikkoa englantia. Miksi Harlin ei käyttänyt dokumenttipätkiä todellisesta Saakashvilistä, kysyy Gvakharia. Puhuuhan Yhdysvalloissa koulutettu Saakashvili todellisuudessa varsin hyvää englantia.