KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tuikkaapa lippu tuleen

Pirjo Hämäläinen
29.5.2011 13.57

Eräässä taidemuseossa oli esillä ITE-tyyppistä taidetta, rentoja kyhäelmiä, joissa oli vähän asiantynkää jatkeena. Marko-niminen nuori mies oli ottanut valtavan paperiarkin ja liimannut siihen lehtileikkeitä. Leikkeiden taustalle hän oli sutannut vaaleansinisellä sakuralla himmeän ristimäisen kuvion.

Kansallisilla eläkerouvilla oli kokous huoneessa, jonne kuljettiin Markon leiketeoksen ohitse. Kun tiedossa oli kahvia, piirakkaa ja henkevää kokoomuslaista sananvaihtoa, olisi luullut, että rouvat olisivat rientäneet kilvan kuppiensa ja tassiensa ääreen, mutta ei. Jonkin atavistisen vaiston ohjaamina he seisahtuivat ja tuijottivat silmät ammollaan Markon luomusta.

Siinä oli risti. Siinä oli sininen risti valkoisella pohjalla. Siinä oli Suomen lippu. Siinä pilkattiin Suomen lippua. Kansalliset eläkerouvat kiskoivat lehtileikkeet irti ja repivät ne palasiksi. Näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata lippua.

ILMOITUS
ILMOITUS
Maassa, jossa uskonnon mahti on höltynyt ja uskonnollisia aiheita voidaan käsitellä hyvinkin härskisti, lipun palvonta ei hellitä.

Maassa, jossa uskonnon mahti on höltynyt ja uskonnollisia aiheita voidaan käsitellä hyvinkin härskisti, lipun palvonta ei hellitä. Jumalasta saa sanoa mitä tahansa, mutta sanopa lipusta. Tai tuikkaapa lippu mielenosoitusmielessä tuleen.

Yksikään liputuspäivä ei suju ilman murinaa. Naapurin lippu nostettiin ja laskettiin totaalisen väärin ja julkinen rakennus jätettiin tahallaan liputtamatta. Miten on mahdollista, että roska-astiat pidetään niin lähellä lipputankoa, yleisönosastoissa päät punaisina raivotaan.

Marko-jupakassa kävi kehnosti. Kun ihmettelin lehdessä kansallisten eläkerouvien omankädenoikeutta, minut leimattiin Markoa röyhkeämmäksi rienaajaksi ja jostakin syystä myös mummojen potkijaksi. Vielä aikojen kuluttua joku jaksoi muistuttaa, että juuri tämä – viisikymppinen – nuorisorikollinen oli käskenyt potkia mummokultiamme peffalle.

Erinomaisessa Sinun puolestas elää ja kuolla -teoksessa (WSOY 2011) Tuomas Tepora kutsuu lippua toteemiksi. Kansakunta saa voimansa veriuhreista ja lippu liehuu uhrien merkkinä. Lipun laskoksissa on nuorta verta kuin Molokin suupielissä, joten siihen suhtaudutaan äärimmäisen primitiivisesti ja maagisesti.

Aika moni olisi valmis uskomaan, että Suomen lippu lankesi kuin kaste aamuautereiselta taivaalta tai nousi hurmekentillä hakkapeliittojen kavionjäljistä, mutta karussa reaalimaailmassa sen tekivät rahasta koristemaalari Bruno Tuukkanen ja Eero Snellman, joka oli piirtänyt valkoisten päämajassa asepuvun nappeja.

Molemmat suunnittelijat olivat tuolloin, armottomuuden vuonna 1918, alle 30-vuotiaita, mutta ainakin Snellman taisi olla varhaiskypsä tapaus, sillä Wenzel Hagelstamin nettiartikkelin mukaan hän viihtyi vanhemmassa herraseurassa ja imi tietoa ja oppia Sakari Topeliukselta.

Snellman oli Topeliuksen kuollessa ainoastaan seitsenvuotias, mutta ehkä hän kykki satusedän vuoteen jalkopäässä ja kuuli tämän kuiskaavan viimeisillä voimillaan: Sininen ja valkoinen värit ovat vapauden.

Värit keksi tosiaan Topelius, joka ajatteli niiden heijastavan sinisiä järviä ja valkoisia hankia. Normaalioloissa järvetkin ovat talvella valkoiset, joten kuvaan on ujutettu kolmantena elementtinä taikka metaforana taivas. Leivo laulaa vain Suomessa ja vain Suomessa, toisin kuin esimerkiksi Venäjällä, taivas on sininen.

Useimpien taiteilijoiden mielestä sininen ja valkoinen olivat kalsea ja kova yhdistelmä, mutta lämpimän punakeltaisella vaakunavärityksellä oli paljon kannatusta. Sisällissodan kuukausina punaisesta tuli kuitenkin paitsi kumouksen myös verenvuodatuksen väri. Jotta ikävä lahtaus unohtuisi, voittajat halusivat viattomaksi valkaistun lipun.

Kansallislipun rinnalle synnytetyssä valtiolipussa on silti häivähdys punaista, toisin sanoen punainen vaakunaneliö, jossa keltainen leijona polkee tassuillaan – polkuanturat hellinä – mongolien käyrää sapelia.

Kun vihreät ottivat vaalikampanjansa tunnukseksi leijonan, Anni Sinnemäki ei lehtihaastatteluista päätellen tiennyt, miten vanhasta eläimestä oli kyse. Kieltään näyttävällä ja polkevalla leijonalla onkin hämmästyttävän pitkä historia, sillä se symboloi Suomen aluetta jo Kustaa Vaasan vuoden 1583 hautamuistomerkissä.

Suomen lipun ympärillä on hyörinyt kaksi järjestöä, Suomalaisuuden Liitto ja Itsenäisyyden Liitto, jotka menevät helposti sekaisin. No, Suomalaisuuden Liitto on se, joka täällä edelleen vaahtoaa, ja sen toisen välirauhansopimus taas lakkautti.

Itsenäisyyden Liitto oli vahvasti kaksikielinen, Amos Andersonin rahoittama ja Pohjoismaihin suuntautunut. Vielä vuonna 1939, kun liiton puuhapetteri, inkeriläistaustainen Erkki Räikkönen perusti kansallissosialistisen viikkolehden, hän risti sen Kustaa Vaasaksi.

Räikkösen kansallissosialistinen kuppikunta oli kuitenkin kotoisasti Siniristi ja sen avulla hän aikoi nousta Suomen Johtajaksi. Vuonna 1943 Siniristi ennakoi tulevaa julkaisemalla Siionin Viisaitten Pöytäkirjat, järkyttävän juutalaisvastaisen törkykokoelman.

Saksan kanssa juonitellut natsi-Räikkönen ei olisi monenkaan rivin väärti, ellei hänellä olisi ollut suora linkki valtakunnan huipulle. Vuodesta 1927 aina vuoteen 1944 Räikkönen oli P. E. Svinhufvudin yksityissihteeri ja Ukko-Pekan lämminhenkisen kansanmieskultin rakentaja.

Sota päättyi ja kohta sodan jälkeen meillä virisi uudenlainen nuorisokulttuuri. Omalle sukupolvelleni oli itsestään selvää, että nuoren kuuluu rockata, kännätä, nuslata ja seota.

Aiemmin 1900-luvulla nuoren kuului kuolla. Eikä tämä ollut pelkkää retoriikkaa vaan hyväksi ymmärretty järjestys. Jotta keski-ikäiset ja vanhukset saisivat elää turvassa, nuorisoa piti syöttää Molokin kitaan.

Jos asiaa halutaan kärjistää, jopa Arvo Ylpön luoma neuvolasysteemi voidaan nähdä maanpuolustuksen osana. Katri Vala puhui kanuunanruokaperspektiivistä, josta katsoen heikoinkin elämä oli arvokas, sillä koskaan ei tiedetty, miten paljon uhreja vastaisuudessa taas vaaditaan.

Siniristilippu muistuttaa kuoleman vallasta. Risti on teloitusväline, valkoinen sisällissodan voittajien ja sininen univormujen väri. Tanko on tanko, mutta naisellista puolta edustavat sentään valtiolipun vaakunaruusut, kuin avoimet floorat.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään