Pimenevää syksyä värittävät mitä erilaisimmat elokuvafestivaalit.
Eräs leffakauden aloittajista on Raumalla 19. –21. elokuuta järjestettävä Blue Sea Film Festival, Sinisen Meren Elokuvajuhlat. Perinteikkään festivaalin ohjelmisto keskittyy pohjoismaiseen ja Itämeren alueen elokuvaan. Luvassa on elokuvia kaikenikäisille, dokumenteista lyhytelokuviin.
Samoihin aikoihin alkaa Espoo Ciné Espoon Tapiolassa ja Leppävaarassa. Elokuun 19.–28. järjestettävän festivaalin avaa äskettäin Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun voittanut Terrence Malickin The Tree of Life. Festivaaleilla nähdään niin ikään Cannesin tämänvuotinen avajaiselokuva, Woody Allenin romanttinen komedia Midnight in Paris.
Espoo Ciné keskittyy ohjelmistossaan tuoreeseen eurooppalaiseen elokuvaan. Helmiä nähdään niin Ranskasta ja Saksasta kuin Romaniasta, Unkarista ja Albaniastakin. Tänäkin vuonna festivaaleihin kuuluvat fantasiaelokuvien Méliès d’Argent -kilpailu sekä LGBT-elokuvan Pink Zone -sarja. Luvassa on myös kauhua ja musiikkidokumentteja.
Reikäreunaa ja rajapintaa
Syyskuun 2.–4. päivä järjestettävien Nurmeksen elokuvajuhlien teemana on Rajapintoja. Ohjaajavieraana nähdään Markku Pölönen ja festivaaleilla hänen tuotantoaan.
Orivedellä 8.–11. syyskuuta järjestettävien Reikäreuna-festivaalien päävieraaksi saapuu puolestaan Matti Ijäs. Vuoden taiteilijavieras on pudasjärveläinen Kari ”Tykylevits” Tykkyläinen, joka tuo nähtäväksi akvarellejaan. Reikäreunan erikoisuuksiin kuuluu muun muassa kylpytynnyrikino, joka toteutetaan amerikkalaisten drive in -elokuvanäytösten tyyliin.
Suomen suurin elokuvafestivaali Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa puolestaan tuo tuttuun tapaan näytille ajankohtaisia elokuvia, joita Suomessa ei muuten välttämättä nähtäisi. Helsingissä 15.–25. syyskuuta järjestettävä festivaali esittelee elokuvien parhaimmistoa kaikilta mantereilta.
Lokakuun festivaaleista maininnan ansaitsee itseoikeutetusti Kino Lokakuu, joka on Helsingissä 25.–30. lokakuuta järjestettävä venäläisen elokuvan festivaali. Elokuvia esitetään Helsingin lisäksi maakunnissa ympäri Suomen.
Työtaisteluista DDR-elokuvaan
Kino Union – Vapautuksen elokuvia -festivaali järjestetään Kotkassa 19. marraskuuta. Toisen kerran järjestettävä festivaali tarjoaa viime vuoden tavoin yhteiskunnallista dokumentti- ja draamaelokuvaa.
Tämän vuoden Kino Unionin teemana on Lakko. Ohjelmistossa käsitellään työtaisteluita ja oikeuksien ajamista työntekijän näkökulmasta. Festivaalin pääjärjestäjänä toimii Kansan Sivistystyön Liitto KSL.
Kansallisen audiovisuaalisen arkiston KAVA:n syksyyn kuuluu muun muassa Lens Politica. Helsingissä marraskuuta järjestettävän festivaalin keskiössä ovat itä- ja länsisaksalaiset elokuvat. Itäsaksalaisten Heynowskin ja Scheumannin studioon keskitytään 18–20. päivä ja länsisaksalainen Alexander Kluge on aiheena 24.–26 marraskuuta.