EU:n Kosovon ihmisoikeuksia tutkivan erityisryhmän pääsyyttäjäksi nimitettiin maanantaina amerikkalainen John Clint Williamson. Williamson johti Kosovon oikeushallintoa vuosina 2001–2002, jolloin alue oli YK:n hallinnon alaisena. Myöhemmin Williamson on työskennellyt muun muassa sotarikosasioiden erityislähettiläänä Yhdysvaltain ulkoministeriössä.
Kosovon laillisuusvalvontaa avustava EU:n Eulex-operaatio päätti tammikuussa erityisryhmän perustamisesta Euroopan neuvoston julkaistua joulukuussa raportin, jonka mukaan sodan aikaan Kosovon vapautusarmeijan (UCK) johtajiin kuulunut Hashim Thaçi olisi syyllistynyt sotarikoksiin.
Euroopan neuvoston raportti oli erityisraportoija Dick Martyn kaksivuotisen tutkinnan tulos. Raportin mukaan UCK (englanninkieliseltä lyhenteeltään KLA) piti vuosina 1998–1999 Albanian ja Kosovon rajaseudulla vankileirejä, joissa surmatuilta serbivangeilta vietiin sisäelimiä. Ne myytiin sitten järjestäytyneelle rikollisuudelle pimeiden markkinoiden elinkauppaa varten.
Carla del Ponten kirja
nosti laajaan julkisuuteen
Vuosien varrella monet tahot ovat esittäneet väitteitä, joiden mukaan Thaçi ja eräät muut UCK:n johtajat olivat keskeisiä linkkejä sissiliikkeen, järjestäytyneen rikollisuuden, politiikan ja talouden välillä. UCK:n on väitetty rahoittaneen sotaansa huumekaupalla.
Väitteet saivat huomattavaa julkisuutta, kun entinen YK:n sotarikossyyttäjä Carla del Ponte esitti ne kirjassaan vuonna 2008. Del Ponten mukaan UCK:n keskitysleireillä olisi menehtynyt jopa satoja siviilejä, etupäässä serbejä.
Tänä vuonna on julkisuuteen tullut asiakirjoja, joiden mukaan YK:n hallinto Kosovossa tiesi epäilyistä ainakin jo vuonna 2003. YK ja EU suorittivat asiasta suppean tutkinnan vuonna 2004. Niiden mukaan syytösten todenperäisyydelle ei löydetty todisteita.
Kosovon pääministerinä tammikuusta 2008 lähtien toiminut, 43-vuotias Thaçi on jyrkästi kiistänyt väitteet sotarikoksista ja luvannut yhteistyötä tutkijoiden kanssa.
Dick Marty on raporttinsa jälkeen korostanut, ettei hän koskaan ole syyttänyt Thaçia suorasta osallistumisesta elinkauppaan, mutta sen sijaan hänen on vaikea uskoa, ettei Thaçi UCK:n johtajana olisi tiennyt asiasta.