Julkisen sektorin suurin ammattiliitto JHL pitää tärkeänä, ettei kuntien valtionosuuksia leikata suunniteltua enempää tällä vaalikaudella. Hallitus käsittelee keskiviikkona alkavassa budjettiriihessään valtiovarainministeriön esitystä, jonka mukaan valtionosuuksia vähennetään ensi vuonna 631 miljoonaa euroa. Ministeriön esityksen mukaan sama summa leikataan kunnilta joka vuosi tällä vaalikaudella.
– On tärkeää, ettei kuntien valtionosuuksia tämän lisäksi leikata enää enempää, painottaa JHL:n virkaatekevä puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.).
Säästöjä tarvitaan velkaantuvan julkisen talouden tasapainottamiseksi. JHL on kuitenkin huolestunut leikkausten heijastusvaikutuksista kuntien palveluihin, ostovoimaan ja henkilöstön asemaan.
– Riskinä on ostovoimaa syövä kunnallisverojen nousu sekä kuntatason säästöjen hakeminen hallitsemattomalla palvelujen yksityistämisellä. Se tulee pitkän päälle sekä taloudellisesti että sosiaalisesti kalliimmaksi kuin kuntien oma palvelutuotanto.
– Säästöjä voidaan etsiä myös lomautuksista ja irtisanomisista, mikä vaurioittaisi palveluita entisestään, sanoo Eloranta
Peruspalvelut ykkösasia
JHL painottaa vakaan ja kestävän kuntatalouden merkitystä koko Suomen pärjäämiselle. Kunta järjestää kansalaisten peruspalvelut, joiden saatavuus ja laatu pitää varmistaa myös epävarmoina aikoina.
– Toimivat peruspalvelut ovat sekä kilpailukykyisen talouden että sosiaalisen oikeudenmukaisuuden välttämätön edellytys. Kansalaisten kasvava eriarvoistuminen on käännettävä laskuun.
– Myönteistä ministeriön budjettiesityksessä on se, että indeksitarkistukset sekä valtion ja kuntien välisen kustannustenjaon tarkistukset nostavat kuntien tuloja ensi vuonna noin 360 miljoonaa euroa nettona. JHL odottaa, että nämä kuntataloutta tukevat toimet hyväksytään nyt budjettiriihessä. Kuntatalouden kestävyyttä tukee myös yhteisöveron kuntaosuuden 5 prosenttiyksikön väliaikainen korotus. Sitä tulisi jatkaa vuoden 2013 jälkeenkin, JHL ehdottaa.
Kaiken kaikkiaan veromuutoksista aiheutuvat tulonmenetykset on korvattava kunnille täysimääräisesti.
Väestö vanhenee
Kuntatalous on tiukoilla, sillä palvelujen tarve lisääntyy voimakkaasti erityisesti väestön vanhenemisen vuoksi. Samaan aikaan kunnat menettävät kokenutta ja osaavaa työvoimaa, kun eläköityminen vilkastuu tuntuvasti.
– Tilanne on vaarallinen palvelujen kannalta, ja vaatii tuntuvia korjausliikkeitä. Henkilöstömitoitukset on saatava kuntoon, erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Työpaikoilta tulee Elorannan mukaan jatkuvasti viestejä vaikeasta henkilöstövajeesta. Hoidon ja hoivan laatu kärsii ja työntekijät uupuvat. Tilanne ei korjaannu pelkästään organisoimalla töitä uudelleen. Tarvitaan myös lisää henkilöstöä ja rahaa.
– Paineita kuntatalouteen tuo myös perhepäivähoitajien tulo työaikalain piiriin. Uudistus on sinänsä erittäin tervetullut jo tämän ammattiryhmän tasaveroisen kohtelun kannalta, mutta vajaasti resursoitu. Kunnille aiheutuva kustannusten nousu olisi korvattava viipymättä eikä odottaa neljän vuoden päässä olevaa kustannusten jaon korjausta, sanoo Eloranta.