Palestiinalaishallinnon ulkosuhteita hoidetaan Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) nimissä. PLO:lla on vuodesta 1974 lähtien ollut YK:ssa pysyvän tarkkailijan (observer entity) asema.
Palestiinalaishallinto ilmoitti hyvissä ajoin, että YK:n yleiskokouksen uuden istuntokauden syksyllä käynnistyessä se aikoo hakea täyden jäsenvaltion (member state) asemaa.
Tuo hetki on nyt käsillä. Palestiinalaisdelegaatio tehnee esityksensä heti ensi viikolla käyntiin pyörähtävän yleiskeskustelun alkuvaiheissa.
Tarkkailijavaltion asema on nykyään Pyhällä Istuimella eli Vatikaanilla.
Israel vastustaa suunnitelmaa ankarasti. Sitä uskollisesti tukeva Yhdysvallat vahvisti viime viikolla, että se tulee veto-oikeudellaan kaatamaan Palestiinan jäsenhakemuksen YK:n turvallisuusneuvostossa.
Palestiinalaishallinnon odotetaan tämän jälkeen hakevan pysyvän tarkkailijavaltion (observer state) asemaa. Tämä on tarkkailijan ja täysjäsenyyden välissä oleva status, jollainen on nyt Vatikaanilla.
Toisin kuin täysjäsenyyttä, tarkkailijavaltion asemaa ei tarvitse hakea turvallisuusneuvoston kautta. Siihen riittää yleiskokouksen päätös. Etukäteen on tiedossa, että palestiinalaisten hakemus menee yleiskokouksessa kirkkaasti läpi.
Israel ja Yhdysvallat vastustavat tällaistakin ratkaisua.
Turhautuminen ”prosessiin”
Miksi palestiinalaishallinto on lähtenyt aloitteeseensa? Tärkein syy on syvä turhautuminen vallitsevaan tilanteeseen.
Maailmalla on rutiininomaisesti totuttu puhumaan ”rauhanprosessista”. Usein eteen muistetaan lisätä sana ”hauras”.
Tosiasiassa Israelin ja palestiinalaisten välillä vallitsee jonkinlainen hauras rauhantapainen, mutta mitään prosessia ei ole ollut pitkiin aikoihin.
Sen sijaan aivan toinen prosessi on meneillään koko ajan: Israel laajentaa Länsirannalla siirtokuntiaan, jotka kansainvälisen oikeuden näkökulmasta ovat laittomia. Tällä tavalla tosiasiallinen tilanne muuttuu ja palestiinalaiset ovat vuosi vuodelta ahtaammalla.
Koska neuvotteluista ei ole tullut mitään, palestiinalaishallinto etsii vaihtoehtoista ei-väkivaltaista tapaa muuttaa tilannetta.
Jo tarkkailijavaltion aseman saavuttaminen merkitsisi sitä, että palestiinalaishallinto voisi tehdä yleiskokoukselle esityksiä päätöslauselmista sekä liittyä YK:n alajärjestöihin.
Sotarikokset tuomiolle?
Aivan erityistä huolta Israelissa kannetaan siitä, että palestiinalaishallinto saattaisi liittyä kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC).
ICC:ssä voidaan asettaa yksilöitä syytteeseen kaikkein vakavimmista rikoksista (sotarikokset, kansanmurha ja rikokset ihmisyyttä vastaan).
ICC:n jäsenenä palestiinalaiset voisivat viedä väitettyjä israelilaisten tekemiä sotarikoksia tutkittavaksi. Samalla tietysti palestiinalaishallinnon itsensä olisi sitouduttava ICC:n käytäntöihin.
Tällä hetkellä ICC:llä ei ole valtaa näissä asioissa, koska Israel ei ole jäsen eikä Palestiina valtio oikeuden tarkoittamassa mielessä.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyvässä Viikkolehdessä.