KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Palestiinan ”diplomaattisen tsunamin” lähestyessä

Israelilainen mielenosoittaja vastustaa rauhansopimuksia Egyptin suurlähetystön edustalla Tel Avivissa viime lauantaina.

Israelilainen mielenosoittaja vastustaa rauhansopimuksia Egyptin suurlähetystön edustalla Tel Avivissa viime lauantaina. Kuva: Lehtikuva/ DAVID BUIMOVITCH

Peter Lodenius
16.9.2011 17.50

Pintaa syvemmältä

Viime sunnuntaina Israelin armeija ja poliisi pitivät yhteiset harjoitukset valmistautuen palestiinalaisten odotettavissa oleviin mielenosoituksiin. Poliisikomentajan kertoman mukaan poliisilla on nyt 50 prosenttia enemmän ”ei-tappavia” aseita kansanjoukkojen hajottamiseksi, jotta uhrien määrä pysyisi alhaisena.

Kannustettavaa suunnittelua tietenkin. Tulee vain mieleen, voisiko tämän ajattelun laajentaa myös varsinaisten asevoimien piiriin? Nythän Israel on joutunut vaikeuksiin sekä Turkin että Egyptin kanssa, koska aseita on käytetty liian tehokkaalla tavalla.

Turkin hallitus on pitkään odottanut anteeksipyyntöä välikohtauksesta, jossa Israelin kommandojoukot surmasivat yhdeksän Gazan avustussaattueen turkkilaista jäsentä kansainvälisillä vesillä viime vuoden toukokuussa, mutta sitä ei vain ole tullut. Sotilaalliset ja diplomaattiset suhteet ovat sen vuoksi säästöliekillä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Israel ei taivu pyytämään anteeksi turkkilaisten surmaamista avustussaattueen Mavi Marmara -laivalla.

Kairossa taas Israelin suurlähetystön väki joutui pakenemaan kansanjoukkojen vihaa arabeiksi pukeutuneina. Yhtenä syynä raivoon oli taannoinen välikohtaus, jossa israelilaiset – ilmeisesti vahingossa – ampuivat viisi egyptiläistä rajavartijaa. Siitäkään ei ole tullut anteeksipyyntöä.

Turkin tapauksessa virkamiehet pääministerin johdolla ovat käyttäneet satoja työtunteja asian pohtimiseen, israelilainen lehtimies toteaa. Tämä ei kuitenkaan johtanut mihinkään. Ilmeisesti katsotaan, että anteeksipyyntö olisi heikkouden merkki. Tämän tuloksena ystävien määrä kuitenkin vähenee. Kohta on enää Yhdysvallat jäljellä.

Amerikanjuutalainen lehtinainen Caroline Glick pysyy lujana Israelin voimapolitiikan takana. Hän on Jerusalem Postin varapäätoimittaja ja ahkera kolumnisti, mutta sen ohella hän toimittaa myös satiiriohjelmaa. Siinä esitettiin heti Mavi Marmaran välikohtauksen jälkeen videopätkä, jossa arabeiksi pukeutuneet ja veitsiä heiluttaneet miehet lauloivat englanniksi renkutusta, jonka mukaan Gazassa ”ei ole ihmisiä kuolemassa – sen vuoksi parasta mitä voimme tehdä, on kehittää kaikkein suurin hämäys”.

Monet pitivät sitä surmattujen aktivistien mauttomana ja rasistisena pilkkaamisena, mutta Israelin pääministerin lehdistötoimisto ihastui siihen ja lähetti sitä sähköpostitse ympäri maailmaa. You Tubessa videopätkä sai ensimmäisenä päivänä melkein miljoona katsojaa.

Norjan joukkomurhien jälkeen Jerusalem Post tuomitsi pääkirjoituksessaan teot, mutta kehotti samalla Norjaa ottamaan maahanmuuttokriittiset mielipiteet paremmin huomioon ja suojelemaan ”eurooppalaisia arvoja” – eli siis liikkua joukkomurhaajan toivomaan suuntaan.

Glick, jonka kirjoituksia (samoin kuin esimerkiksi Jussi Halla-ahon tekstejä) Anders Behring Breivik pitkässä manifestissaan mainitsee ajattelunsa lähteiden joukossa, paheksui kolumnissaan kaikkia pyrkimyksiä taustoittaa Norjan kaltaisia terroritekoja islaminvastaisten ajattelijoiden kirjoituksilla.

Jerusalem Postin toinen kolumnisti Barry Rubin taas väitti, että Breivikin hyökkäyksen pääkohteena olleessa työväenpuolueen nuorten leirissä pyrkimys oli edistää terroritoimintaa muun muassa tukemalla Palestiinan valtion perustamista.

Kun Norjan ulkoministeriön valtiosihteeri vastasi näihin kirjoituksiin, lehti pyysi pääkirjoituksessaan anteeksi Norjalta kirjoitusten aiheuttamaa mielipahaa ja piti edellisen pääkirjoituksen viittauksia monikulttuurisuuden ja maahanmuuton vaaroihin turhina. Tästä taas Glick kimpaantui ja totesi, ettei hän ollut etukäteen tietoinen tästä anteeksipyynnöstä. Se ei myöskään vastaa hänen käsityksiään – edellinen pääkirjoitus (hänen kirjoittamansa?) kun oli ”hyvin argumentoitu ja empaattinen”.

Glick lisäsi, ettei hän ei itse tule vaatimaan, että Norjan hallitus pyytäisi häneltä anteeksi ”perusteetonta hyökkäystä” häntä vastaan. Hän ei vaadi, että Norjan hallitus ja maan eliitti pyytäisivät anteeksi, että ne ovat loukanneet hänen sotavoimiensa, hänen maansa ja hänen kansansa kunniaa. Hän ei vaadi, että Norja pyytäisi anteeksi, että juutalaisten vapautta harjoittaa uskontoaan on rajoitettu Norjassa. Hän ei vaadi, että Norja pyytäisi anteeksi, että se on verrannut Israelia Natsi-Saksaan ja kunnioittanut norjalaisia natseja. (Viimeinen kohta viittaa kirjailija Knut Hamsuniin, sitä edellinen kosher-teurastuksen kieltoon.) Hän ei tule esittämään tällaisia vaatimuksia, koska ”tiettyjä tekoja ei kerta kaikkiaan voi antaa anteeksi”.

Tämähän selittää, miksi anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat niin vaikeita asioita tietyissä piireissä Israelissa. Oma joukko on aina oikeassa ja muut aina väärässä.

Caroline Glick ei ole tässä joukossa mikään ulkopuolinen, vaikka onkin syntynyt Chicagossa ja kasvanut siellä – heti opintonsa jälkeen vuonna 1991 hän muutti Israeliin. Hän liittyi Israelin armeijaan ja erosi siitä viisi vuotta myöhemmin kapteenina.

Glick on osallistunut neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa ja toiminut pääministeri Benjamin Netanjahun ulkopoliittisena neuvonantajana. Hän toimii strategian tutkijana ja on luennoinut taktisesta sodankäynnistä Israelin sotakorkeakoulussa. Hänet nimettiin vuonna 2003 Israelin vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi.

Mutta miksi nämä sotaharjoitukset tulevia mielenosoituksia vastaan? Kun YK:n yleiskokous ensi viikolla aloittaa syyskautensa, keskeisenä puheenaiheena tulee olemaan keskustelu Palestiinan asemasta. Palestiinalaisilla on suuria odotuksia, ehkä liiankin suuria. Itsenäinen Palestiina ei pääse YK:n täysjäseneksi, sen Yhdysvallat estää vetollaan turvallisuusneuvostossa. Jos kysymys menee yleiskokoukseen Palestiina voi päästä YK:n tarkkailijavaltioksi, mutta tämä ei ehkä vastaa alkuperäisiä odotuksia.

”Tikkapeliin pimeässä liittyy tiettyjä vaaroja, varsinkin jos peliin osallistuu lukuisia kilpailijoita huoneessa, jossa on paljon ihmisiä eikä kenelläkään ole selvää tavoitetta.” Näin kirjoitti Haaretz-lehden kolumnisti Bradley Burston tiistaina. Siitä huolimatta hän esitti kymmenen syytä viedä Palestiinan asia YK:hon.

Israelin hallitus toivoo puolestaan palestiinalaisille mahdollisimman huonoa tulosta ja valmistautuu senkin vuoksi katkeriin mielenilmaisuihin. Toisaalta myös Länsirannan siirtokuntien asukkaat ovat tulleet yhä väkivaltaisemmiksi. Äärioikeistolaisen Kach-liikkeen ranskalainen haara on lähettänyt sotilaallisen koulutuksen saaneita jäseniään Länsirannalle ”puolustamaan” siirtokuntia syyskuun lopulla.

”Diplomaattisen tsunamin” lähestyessä Israelia sotilaiden ja poliisien yhteiset harjoitukset saattavat olla jopa myönteinen merkki.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään