Vuosisatojen varrella romanit kokivat kovia; raainta aikaa oli natsi-Saksan rasistinen ”ali-ihmisten” kansanmurha myös romanien tuhoamiseksi.
Osa romaneista ajaa EU:ssa romanien tunnustamista kansaksi, vaikka sillä ei ole omaa valtiota. Kaikki romanit eivät suinkaan yhdy hankkeeseen.
Toisaalta romanit oikeastaan ovat ensimmäinen aito, valmiiksi yleiseurooppalainen kansa.
Romaneilla on synkät kokemukset luetteloinnista.
Euroopan tuoreiden väestönlaskentojen virallisia tuloksia odotetaan kiinnostuneina. Ne tuskin vieläkään pystyvät ”paljastamaan” romanien määrää.
Eniten romaneja Romaniassa
Nykyisin puhutaan 7–9 miljoonasta romanista Euroopassa. Jotkut lähteet esittävät luvuksi jopa 12 miljoonaa.
Romaneilla on synkät kokemukset luetteloinnista – sota-aikaan natsit valikoivat uhrejaan niiden pohjalta. Sitä paitsi jokaisella yksilöllä on oikeus merkitä kansallisuudekseen mitä haluaa.
Esimerkiksi Tšekissä ilmoittautui vuonna 2001 romaniksi 11 746 henkeä, kun arvioiden mukaan heitä oli 100 000 – 300 000.
Slovakiassa kiistellään slovakianunkarilaisten ja romanien suhteesta. Lähteissä usein ilmoitetaan kummankin luvuksi noin 500 000, mutta tarkempi tutkimus osoittaa monen romaniperheen ilmoittavan itsensä unkarilaisiksi (tai slovakeiksi).
Unkarissa asuu noin 600 000, Bulgariassa 700 000 – 800.000 romania. 22 miljoonan asukkaan Romaniassa romanien määrä arvioidaan Euroopan suurimmaksi eli 2 – 2,5 miljoonaksi.
Entisen Jugoslavian alueella Serbiassa, Kosovossa ja Montenegrossa on yhteensä ehkä runsaat puoli miljoonaa romania. Heidän tilanteensa lienee surkein Kosovossa.
Sigismundin boheemit
Leimailu näkyy sanojenkin historiassa, kuten vaikkapa ranskan sanassa boheemi. Sillä kuvataan etenkin taiteilijoita, jotka viettävät epäsäännöllistä ja surutonta elämää.
1400-luvun alussa Unkarin ja Tšekin kuningas Sigismund antoi Tšekin eli latinaksi Bohemian alueelta Ranskaan lähteneille romaneille suojelukirjan. Viimeistään 1500-luvulla ranskan kieleen juurtui romanien nimitys bohemians (tšekkiläiset, mustalaiset), siis boheemit.
Ensimmäinen kansanvälinen romanikongressi vuonna 1971 vahvisti romanien yhteisen lipun ja hymnin. Sinivihreän lipun keskellä on Intian lipun tavoin tsakra (chakra, sanskritin sanasta pyörä, joka tunnetaan hengellisissä kirjoituksissa ja lääkinnässä). Romanikieli on yhtenäistetty ja se kehittyy monen murteen kilpailuna.