Hiv-tukikeskus arvioi noin tuhannen suomalaisen elävän hiv-tartunnan saaneena, mutta tartunnastaan tietämättömänä.
– Hivin voi saada jokainen, joka harrastaa suojaamatonta seksiä satunnaisen kumppanin kanssa, Hiv-tukikeskus muistuttaa.
Suomessa on viime vuosina todettu vuosittain vajaat 200 hiv-tartuntaa. Hiv-tukikeskus painottaa sitä, että hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn tarvitaan asennemuutosta.
– Jokaisen tulee tehdä tietoinen valinta kondomin käytöstä seksisuhteissaan, tukikeskus kehottaa 25-vuotisen toimintansa kunniaksi lähettämässään tiedotteessa.
Asennekysymys
Tukikeskuksessa uskotaan valistukseen.
– Hiviin ja kondomin käyttöön liittyviin asenteisiin voi vaikuttaa. Suomi on ollut edelläkävijä ruiskuhuumeiden käyttäjien terveysneuvontapisteiden perustamisessa, joissa mahdollisuus hiv-testaukseen on tärkeää. Vankiloissa hivin ennaltaehkäisy näyttäisi toimivan hyvin ja raskaana olevien äitiysneuvolapalveluiden mukana tarjottava hiv-testi ennaltaehkäisee tehokkaasti hiv-tartuntojen siirtymiseen syntyvään lapseen.
Tukikeskus toteaa, että kouluissa toteutettava seksuaaliterveyden opetus, terveyskasvatus ja vanhemmat ovat avainasemassa nuorison tietojen, taitojen ja asenteiden muodostumisessa.
– Terveydenhuollon ammattihenkilöstön asenteet näkyvät matalan kynnyksen testipalveluiden mahdollistamisessa ja mahdollisuuksissa keskustella seksuaaliterveydestä avoimesti vastaanotoilla. Helposti saatavilla olevat maksuttomat neuvonta- ja testauspalvelut tukevat hiv-tartuntojen leviämisen ehkäisyä ja testiin hakeutumista.
Miehiä, naisia, homoja, heteroita
Nykyinen hiv-tartunnan saaneiden profiili on kirjava. Hiv-tartuntoja todetaan miehillä ja naisilla, suomalais- ja ulkomaalaistaustaisilla, kaiken ikäisillä ihmisillä ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Hiv-tartunnan saaneen mahdollisuudet elää tartunnasta huolimatta tasapainoista elämää ovat parantuneet viruksen toteamisen ajoilta huomattavasti. Kun 1990-luvun alkupuolella tartunnan saaneita kuoli aidsiin jopa joka toinen viikko, on aids-kuolemia 2000-luvulla enää keskimäärin viisi vuosittain. 2000-luvulla tartunnan saaneiden elämä on kroonisen virustartunnan kanssa elämistä.
– Tärkeää on, että tartunta todetaan mahdollisimman pian tartunnan saamisen jälkeen. Aktiivisella seurannalla ja viruslääkityksellä voidaan estää tartunnan eteneminen aids-vaiheeseen, tiedotteessa todetaan.
25 vuotta hiv-työtä
25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Hiv-tukikeskus perustettiin vuonna 1986 pian sen jälkeen, kun ensimmäiset suomalaisten hiv-tartunnat todettiin. Alun perin sen nimi oli Aids-tukikeskus.
Tukikeskus palvelee tartunnan saaneita ja heidän läheisiään, tartuntaa pelkääviä tai tartuntariskissä olleita sekä muun muassa terveys-, sosiaali- ja opetusalan ammattihenkilöitä.