Sunnuntaina Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi nimetty ministeri Paavo Arhinmäki aloitti oman työnsä ohessa vaalikiertueensa saapumalla Jyväskylän kävelykadulla kaiken kansan jututettavaksi.
– Kulttuuri -ja urheiluministerinä ja puheenjohtajana sovittiin tämä juttu muutama kuukausi sitten, että tulen tutustumaan Keski-Suomen asioihin. Mutta nyt tässä ollaankin sitten liikkeellä myös presidenttiehdokkaana, Arhinmäki kommentoi uutta rooliaan kävelykadulla tungeksineelle runsaalle yleisölle.
Arhinmäkeä tapaamaan tulleet ihmiset ehtivät rauhassa juoda Vasemmistoliiton teltalla tarjotut kahvit, ennen kuin odotettu vieras ehti paikalla radiohaastattelusta. Aluksi Arhinmäki linjasi presidentin tehtäviä ja Suomen asemaa maailmalla.
– Presidentille kuuluu perustuslain mukaan valta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yhteistoiminnassa valtioneuvoston eli hallituksen kanssa. On tosi tärkeää, että meillä on jatkossakin presidentti, joka pitää huolta Suomen liittoutumattomuudesta, ja on Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan.
Ei osapuoleksi konflikteihin
Suomen ei pidä Arhinmäen mielestä mennä mukaan läntisten maiden sotilasliittoon eikä osallistua kansainvälisiin konflikteihin osapuolena vaan Suomen tulee toimia YK:n kautta globaalin oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta rauhanturvaamisen suurvaltana.
– Meidän tulee olla sellainen osapuoli, joka voi tulla kriisien, sotien ja muiden konfliktien jälkeen osapuolten väliin luomaan rauhaa. Jos olemme Naton jäseniä, emme voi enää olla puolueeton osapuoli. Tämän takia on äärimmäisen tärkeää, että pysytään Naton ulkopuolella.
Arhinmäki muistutti myös Nato-jäsenyyden kalleudesta.
– Me tiedetään että, meillä on vaikeat taloudelliset ajat. Meillä ei ole varaa laittaa Nato-operaatioihin tarvittaviin aseisiin sellaisia rahoja. On parempi, että ne käytetään suomalaisten eläkeläisten, työttömien, työssäkäyvien sekä opiskelijoiden toimeentuloon, parempaan elämään, parempiin palveluihin. Tähän presidentti vaikuttaa.
Kaikilla pitää olla samat oikeudet
Arhinmäki korosti myös presidentin roolia arvojohtajana.
– Meidän pitää puolustaa, että jokaisella ihmisellä on Suomessa ihmisoikeudet kunnossa riippumatta taustasta, eli mistä on tullut, mihin uskoo, mikä on seksuaalinen suuntaus. Kaikkia pitää arvostaa, kaikilla pitää olla samat oikeudet.
Tuorein presidenttiehdokas ilmaisi olevansa kovasti huolestunut suomalaisessa yhteiskunnassa nousseesta ilmapiiristä, jossa haukutaan ja poljetaan heikommassa asemassa olevia ihmisiä, ja jossa pannaan heikot heikkoja vastaan, köyhät tappelemaan toisia vastaan, vaikka tosiasiassa ollaan samalla puolella.
Kun Keski-Suomen vierailu oli myös virkamatka, Arhinmäki puhui myös kulttuuri- ja urheiluministerinä.
– Kun nyt on vaikeat ajat, ja moni sanoo, että jos jostain rahaa otetaan, niin otetaan kulttuurista. No ei varmasti oteta. Kulttuuri tuo iloa, kulttuuri luo hyvinvointia. Jos jotain tarvitaan vaikeina aikoina, niin tarvitaan sitä, että meillä on paikkoja, joissa pääsee vähän irti arjesta, ammattimaisesti tuotetun kulttuurin kautta.
– On iso tasa-arvokysymys, onko jokaisella varaa ja mahdollisuus osallistua kulttuuriin, osallistua urheiluun ja liikuntaan. Jos yhteiskunta ei sitä takaa, yhteiskunta jakaantuu entistä enemmän. Sen vuoksi meidän pitää puolustaa kulttuuria.
”Ei nyt kuitenkaan valita puolisoita”
Kysymyksiä ja evästyksiä Arhinmäelle sateli enemmän kuin ehdokas ehti kommentoida. Porukan vanhimpana 90-vuotias metallimies Mauno Valkonen muistutti eläkeläisten epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Kommenttia tivattiin myös hiihdon tuoreimpaan doping-tapaukseen, jota urheiluministeri ei vielä keskeneräisenä asiana halunnut kommentoida.
Raija Broman kehui Arhinmäen erottuvan ehdokasporukasta myönteisellä tavalla ja toivoi tämän jaksavan samalla linjalla. Broman halusi tietää senkin, toisiko Arhinmäki myös puolisonsa rinnalleen edustamaan.
– Presidentinvaaleissa ei nyt kuitenkaan valita puolisoita, Arhinmäki puolustautui.
Jyväskylässä Arhinmäki tapasi niin kaupungin kuin yliopistonkin johtoa ja jatkoi matkaa Jämsään, jossa oli vielä odottamassa muun muassa tapaaminen sekä kaupungin johdon että tavallisten jämsäläisten kanssa.