Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Harri Lindholm kehottaa pitämään stressin kurissa etenkin 35–45 -vuotiaana. Silloin monet ovat saavuttamassa työuransa huippua eivätkä huomaa, että menee liian lujaa, koska voimia vielä on.
Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä Lindholm kertoo, että heille on kuitenkin jo kertynyt stressiä ennestään, eivätkä elimistön säätömekanismit ole yhtä vahvat kuin nuorempana. Jos stressi ei pysy hallinnassa, sen aiheuttamat sairaudet puhkeavat tyypillisimmin noin kuusissakymmenissä.
– Nykyisin tavallista on jatkuva, hivuttava stressi. Voi kestää kuukausia ja jopa vuosia, ennen kuin se alkaa kunnolla näkyä elimistössä, hän sanoo.
Ihminen tarvitsee stressiä, mutta vain sopivassa määrin. Vaativassa tilanteessa hermosolmukkeet erittävät suorituskykyä lisääviä hormoneja adrenaliinia ja noradrenaliinia. Hyväkin stressi nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä, kohottaa vireystilaa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.
Sydän- ja verisuonitaudit vaanivat
Pitkittyessään stressi altistaa lukuisille sairauksille. Selvimmin se on yhteyksissä sydän- ja verisuonitauteihin, metaboliseen oireyhtymään, kakkostyypin diabetekseen ja masennukseen.
Stressi myös herkistää kivun tuntemuksille. Viitteitä on siitäkin, että se altistaa tuki- ja liikuntaelinsairauksille sekä autoimmuunisairauksille, kuten nivelreumalle. Lisäksi se pahentaa jo olemassa olevia sairauksia ja heikentää hoitojen tehoa.
– Ylirasittumiseen tulisi kiinnittää terveydenhuollossa yhtä paljon huomiota kuin esimerkiksi korkeisiin kolesteroliarvoihin, toteaa Harri Lindholm.
Monta viitettä stressistä
Lindholm kehottaa jokaista tunnistamaan haitallisen stressin vaikutukset itseensä ja olotilaansa. Oireita ovat heräily aamuyöllä, sosiaalisten tilanteiden välttely, muistin pätkiminen, luovuuden kärsiminen ja vaikeus suunnitella uutta.
Jokaisen on myös löydettävä itselleen sopivat, terveelliset tavat purkaa paineet. Tärkeintä Lindholmin mukaan on, että vapaa-aikana tekee jotain täysin erilaista kuin oma työ on. Liikunta on stressinhallintakeinoista yksi tehokkaimmista. Se laukaisee stressihermostoa, pumppaa pois adrenaliinia ja kohentaa kortisolitasapainoa.
Keski-iässä on vielä kaikki mahdollisuudet muuttaa suuntaa ja aloittaa stressittömämpi elämä, hän muistuttaa.