Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Antti Palolan mielestä yöllä saavutettua valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelujen lopputulosta voidaan pitää tässä taloustilanteessa hyvänä.
– Pardian keskeisenä tavoitteena valtion raamisopimusneuvottelujen soveltamisneuvotteluissa oli selvästi yleiskorotuspainotteinen palkkaratkaisu, jolla turvataan koko valtion henkilöstön ostovoiman kehitystä ja edistetään myös palkkauksellista tasa-arvoa.
Valtion virka- ja työehtosopimuksen sopimuskausi alkaa 1.3.2012 ja jatkuu siitä 25 kuukautta 31.3.2014 asti. Sopimuskauden alussa 1.3.2012 palkkoja korotetaan 1,90 % tai vähintään 39,50 eurolla ja lisäksi 1.3.2012 on paikallinen erä, jonka suuruus on 0,5 % . Mikäli erän käytöstä ei päästä virastoissa sopimukseen, käytetään erä yleiskorotuksena.
Mikäli keskusjärjestöjen mukainen raamisopimus toteutuu, maksetaan maaliskuun tai viimeistään huhtikuun 2012 palkanmaksun yhteydessä 150 euron suuruinen erillinen kertaerä.
Palkkoja korotetaan 1.4.2013 yleiskorotuksella, jonka suuruus on 1,4 % ja samana ajankohtana toteutetaan 0,5 % suuruinen paikallinen erä. Myös tämä erä menee yleiskorotuksena, ellei sen käytöstä päästä virastoissa sopimukseen.
– Sopimusratkaisussa olevista tekstikysymyksistä ehdottomasti tärkeimpiin kuului erilaiset palkkausjärjestelmien kehittämiseen ja rahoitukseen liittyvät asiat, naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäminen, eräät työaikakysymykset, työhyvinvoinnin edistäminen ja fysikaalisen hoidon saamisen varmistaminen, joihin Pardia haki nykyistä selkeämpiä kirjauksia. Myös määräaikaisten virkamiesten ja työntekijöiden sairausajan palkan karenssia parannettiin, kertoo Palola
Vuokratyöhön työryhmä
Lisäksi sopimuksessa sovittiin erilaisista työryhmistä. Esimerkiksi Pardian jo aiemmin esille nostamaa vuokratyön käyttöä valtiolla selvittää nyt asetettu työryhmä.
Neuvottelutulos menee nyt pääsopijajärjestöjen käsittelyyn. Pardian hallitus on koolla torstaina iltapäivällä.
Valtion keskustason virka- ja työehtosopimuksen solmivat valtion pääsopijajärjestöt Palkansaajajärjestö Pardia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Valtion työmarkkinalaitos. Valtion virka- ja työehtosopimus koskee noin 85 000:ta henkilöä.