Kaatumisista aiheutuu Suomessa vuosittain 7 000 lonkkamurtumaa, ja kaatumisen seurauksena yli tuhat iäkästä menettää henkensä. Kaatumisia ja niiden kalliita seurauksia on kuitenkin mahdollista ehkäistä.
Kaatumiset ovat yleisiä ja niiden seuraukset voivat olla iäkkäillä erityisen vakavia. Suomen Fysioterapeutit on julkistanut Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisysuosituksen, jossa esitellään tutkimuksiin perustuvia kaatumisten ehkäisykeinoja ja kaatumisia ennustavia mittareita.
Kaatumisvammojen hoito on kallista, sillä yhden lonkkamurtuman ensimmäisen vuoden kustannukset ovat noin 20 000 euroa. Vaikka kaatumisesta ei seuraisikaan vammaa, kaatuminen voi aiheuttaa tai lisätä kaatumispelkoa. Kaatumisen pelko puolestaan rajoittaa liikkumista ja heikentää toimintakykyä.
Tasapainoa ja lihasvoimaa lisää
Tasapainoa parantava ja lihasvoimaa lisäävä harjoittelu ehkäisee Suomen Fysioterapeuttien mukaan tehokkaimmin kotona asuvien iäkkäiden kaatumisia ja kaatumisvammoja. Liikuntaharjoittelu on myös keskeinen osa kaatumisten ehkäisyä iäkkäillä, jotka ovat hoivapalveluissa tai sairaalahoidossa. Tärkeintä on harjoittelun monipuolisuus, säännöllisyys ja nousujohteisuus.
Suomen Fysioterapeuttien suosituksen mukaan kodin ja elinympäristön turvallisuudella, esimerkiksi valaistuksella, on merkitystä kaatumisten ehkäisyssä. Liikkumisen apuvälineet tukevat ja turvaavat iäkkään henkilön liikkumista, mutta ne voivat myös lisätä kaatumisia ja kaatumisvammoja.
Päivittäisen liikunnan ja säännöllisen harjoittelun toteutumiseksi tarvitaan kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyötä. Liikuntaharjoittelu on yksi kustannustehokkaimmista kaatumisen ehkäisykeinoista.
Fysioterapiasuosituksen tavoitteena on tehostaa kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyä, vaaratekijöiden tunnistamista sekä parantaa fysioterapian vaikuttavuutta ja yhtenäistää valtakunnallisia fysioterapiakäytäntöjä.
Suomen Fysioterapeuttien suositukset perustuvat satunnaistetuista kontrolloiduista tutkimuksista saatuun näyttöön.
Aiheesta muualla verkossa
Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyn fysioterapiasuositus