Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Islannin edustaja Franek Rozwadowski on suitsuttanut ylistystä Islannin tavalle hoitaa pankkikriisiään kolme vuotta sitten. Hänen mukaansa Islanti teki oikein, kun se antoi kriisipankkien kaatua eikä suostunut sosialisoimaan niiden tappioita.
Samoin Rozwadowskin mukaan vahvasti elvyttävä talouspolitiikka sekä pääomaliikkeiden vahva kontrolli olivat oikeita ratkaisuja.
Rozwadovski esitteli näkemyksiään Reykjavikissa lokakuun lopulla pidetyssä IMF:n ja Islannin hallituksen järjestämässä konferenssissa. Tilaisuudesta raportoi IMF:n Survey Magazine kolme viikkoa sitten.
Islannin valinnat olivat lähes täysi vastakohta EU:n toimille kriisimaissa.
Raportista Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen nettisivuilla kirjoittava Matti Ylönen toteaa, että konferenssi jäi lähes huomaamatta niin kansainväliseltä kuin suomalaiseltakin medialta.
Ylönen kirjoittaa myös, että jos IMF:n uudet linjanvedot tarkoittavat laajempaa muutosta järjestön sisällä, ovat vaikutukset dramaattisia. Ylösen mukaan IMF on jo tarkistanut monissa kysymyksissä kurssiaan, vaikka ”vanhan IMF:n” vaikutus näkyykin yhä monien maiden lainaohjelmissa.
”Hyvä esimerkki muille kriisimaille”
Islannin talousministeri Árni Páll Árnason sanoi konferenssissa, että islantilaiset menettivät rahoitusjärjestelmänsä, mutta säästyivät yksityisen sektorin velkojen kansallistamiselta.
Talousnobelisti Paul Krugmanin mukaan Islannin talous lähti nousuun, vaikka kaikkien valtavirran talousoppien mukaan sen olisi pitänyt lähteä laskuun.
Ylönen toteaa, että Islannin valinnat muodostavat lähes täyden vastakohdan Euroopan unionin toimille Kreikassa ja muissa kriisimaissa.
IMF:n varatoimitusjohtaja Nemat Shafik sanoi Reykjavikissa, että IMF:n on paljon helpompi antaa tukea ja neuvoja, kun valtiolla on Islannin tavoin mielessään selkeä oma strategia.
Toinen opetus on Shafikin mukaan ollut, että siitä on paljon etua, jos talouspolitiikassa käytetään Islannin tavoin monipuolista työkalupakkia.
Shafik piti Islantia hyvänä esimerkkinä tavasta, jolla kansalaisten hyvinvointi säilytettiin ja sitä jopa vahvistettiin kriisin aikana.
Shafikin mukaan IMF:n viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että tasaisen tulonjaon maat kasvavat nopeammin ja vakaammin.
Aiheesta muualla verkossa
IMF:n Survey Magazinen artikkeli