”Joudumme joka viikko miettimään, miten saada rahat riittämään. Meillä ei ole pysyvien työsuhteiden tarjoamaa turvaa ja ennakoitavuutta. Joudumme tekemään mitä tahansa töitä, nostamaan lainaa, anomaan riittämättömiä ja kontrolloivia tukia sekä lainaamaan kavereilta, kun rahat loppuvat. Me olemme miljoonan marginaali”.
Näin Vasemmistonuoret kuvaa nuorten todellisuutta aikana, joka pätkätöissä, osa-aikatöissä, vuokratöissä, itsensätyöllistäjinä ja työttöminä on kolmasosa Suomen työväestöstä. Kun mukaan lasketaan vielä opiskelijat, pienyrittäjät ja muut epävarman toimeentulon ihmisryhmät, kasassa on runsas miljoona ihmistä.
Massia massoille
Järjestö avasi torstaina Massit massoille -kampanjan osoittamaan, miten perustulo parantaisi epävarmaa arkea ja muuttaisi tulonjakoa oikeudenmukaisemmaksi.
– Ihmiset saavat kertoa meille, miksi he tarvitsevat perustuloa, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sanoo.
Kampanja on jatkoa järjestön edelliselle, Ilmianna pomosi -kampanjalle, joka keskittyi työelämän kipukohtiin.
– Nyt tarkastelemme nuorten toimeentulon ongelmia laajemmin, Andersson sanoo.
Kampanjalla Vasemmistonuoret tarjoaa ongelmiin ratkaisua. Se on Se on vasemmistolainen perustulo, joka takaa riittävän toimeentulon jokaiselle.
Yhteiskunta muuttui
Anderssonin mukaan Vasemmistonuoret haluaa keskustelua yhteiskunnallisesta muutoksesta, jo tapahtuneesta ja meneillään olevasta.
– Nykyinen sosiaaliturva perustuu ajatukseen, että ensin ollaan lapsia, sitten opiskellaan ja sen jälkeen ollaan pitkään palkkatyösuhteessa, jossa voi olla satunnaisia sairausjaksoja. Sitten siirrytään eläkkeelle.
Andersson toteaa, että tämä ei enää täsmää sen todellisuuden kanssa, jossa nuoret elävät.
– Suurin ongelma tässä on se, että toimeentulon taso voi vaihdella tosi nopeasti. Nykyisessä sosiaaliturvajärjestelmässä usein ainoa tuki, mitä voi hakea, on toimeentulotuki.
Eroja vihreiden malliin
Kampanjalla Vasemmistonuoret pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta vasemmistolaisesta perustuloajattelusta.
– Perustulo on vaatimus, joka auttaa meitä ilmaisemaan, mihin suuntaan haluamme yhteiskuntaamme kehittää. Mitä suurempi perustulon taso on, sitä nopeammin nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän ongelmia voidaan purkaa, järjestö kiteyttää.
– Pyrimme tuomaan esille myös sitä, että tämä ei ole utopiaa. Perustulo on on vaatimus uudenlaisesta tulonjaosta ja toteutettavissa, Andersson sanoo.
Kampanjan Internet-sivuilla esitelläänkin eri maissa toteutettuja kokeiluja.
Vasemmistoliiton perustulossa maksetaan kuukausittain 620 euron suuruinen palkkaindeksiin sidottu perustulo, johon voisi hakea 130 euron syyperusteista etuutta. Loppusumma olisi 750 euroa. Se tarkoittaisi valtiolle 3,6 miljardia euroa vuodessa.
Vihreiden kustannusneutraalissa mallissa noin 500 euron suuruinen perustulo rahoitetaan nykyisiä tulonsiirtoja korvaamalla, verotuksen rakenteen muutoksilla ja hallinnon säästöillä.
– Kun vasemmistolainen perustulo parantaisi toimeentuloa, se samalla parantaisi myös ihmisten asemaa yhteiskunnassa, Andersson sanoo.
– Ei olisi pakko ottaa vastaan töitä huonoilla työehdoilla eikä olisi pakko juosta sossun luukulle joka kerta, tarvitsee rahaa esimerkiksi vuokran maksuun.
Hän toteaa, että nyt ei puhuta vain helsinkiläisnuorten tai yliopistokaupunkien ongelmista.
– Sama koskee vaikkapa poronhoitajia ja muita Lapin kausityöläisiä, joiden työt on sidottu vuodenaikojen vaihteluun ja turismiin.
Omia kokemuksia
Omia kokemuksia voi kertoa kampanjan internet-sivuilla. Siellä on lisäksi laaja tietopaketti perustulosta sekä blogi, jossa eri kirjoittajat kertovat käsityksiään perustulosta ja sen mahdollisuuksista sekä puutteista.
– Toivomme saavamme ihmisten äänen kuuluviin. Suomessa puhutaan paljon syrjäytetyistä nuorista, mutta nämä syrjäytetyt nuoret eivät ikinä pääse sanomaan mitään itse. Sivuillemme Jokainen voi kertoa, mitä perustulo merkitsisi heille.
Kampanjan aikana Vasemmistonuoret järjestää myös aiheesta tilaisuuksia ympäri Suomea.
Kampanjan verkkosivut: www.massitmassoille.net