Kiinan maaseudulla asuvien köyhien määrä kasvoi tiistaina sadalla miljoonalla ihmisellä, kun hallitus muutti virallista köyhyysrajaa. Köyhiä maalaisia on muutoksen jälkeen 128 miljoonaa.
Uusi raja on dollareissa ilmaistuna yhden dollarin paikkeilla. Se on edelleen alempana kuin Maailmanpankin käyttämä köyhyysraja 1,25 dollaria, mutta kasvoi edelliseen rajaan verrattuna lähes kaksinkertaiseksi.
Kiinassa määritellään köyhyysraja vuositulojen perusteella. Uuden rajan mukaan köyhä on sellainen, joka ansaitsee alle 2 300 yuania (361 dollaria) vuodessa. Aikaisempi raja oli 1 196 yuania.
Aikaisempi raja aliarvioi maaseudun köyhien määrän, toteaa Renminin yliopiston professori Wang Sangui China Daily -lehdessä. Wang totesi, että entisen rajan perusteella vain 2,8 prosenttia Kiinan maalaisista määriteltiin köyhiksi, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa köyhyysrajan alle jää 15 prosenttia.
China Dailyn mukaan uusi raja kasvattaa hallituksen köyhyydenvähentämisrahaston tukeen oikeutettujen määrää. Rahaston kokoa on kasvatettu tänä vuonna 21 prosenttia 27 miljardiin yuaniin.
Kiinan politiikassa on viime aikoina puhuttu paljon maaseudun köyhyydestä.
Köyhyysraja koskee vain maalaisia. Se on asetettu virallisesti 1990-luvulta lähtien.