Eläkeläinen Jefim Smuljanski lähti sunnuntaina äänestämään paikkaan, missä hän on ennenkin vaalipäivinä äänestänyt. Pietarilaiskoulu oli pimeänä ja oveen oli kiinnitetty tiedote: äänestys onkin toisessa osoitteessa.
Smuljanski köpitteli sinne, ja siellä odotti uusi yllätys. Myös tämä huoneisto oli suljettu, ovessa oli toinen tiedote. Siinä kerrottiin, mihin eri äänestyspaikoille kansalaisten tulee mennä – riippuen kotiosoitteesta.
Illalla närkästynyt Jefim Smuljanski esitteli talteen ottamiaan tiedotteita samaan aikaan, kun vaalitarkkailijat ja eri puolueiden ja järjestöjen edustajat kertoivat tehdyistä havainnoista.
Niiden mukaan esimerkillisiäkin vaalilautakuntia Pietarissa oli, mutta löytyi myös monia esimerkkejä hutiloinnista, sääntöjen rikkomisesta ja monien kertoman mukaan myös suoranaisia väärinkäytöksiä.
Joillakin äänestyspaikoilla vaaliliput loppuivat kesken, joillakin äänestäjiksi hyväksyttiin rekisteröimättömiä, kaupungissa tilapäisesti asuvia henkilöitä.
Jotkut tarkkailijat kertoivat vaalipaikalta toiselle busseilla kuljetetuista henkilöistä, joiden epäillään äänestäneen useammin kuin kerran.
Kaikkein eniten äänestäjien – ja ehkä myös vaalilautakuntien jäsenten – keskuudessa aiheutti epäselvyyttä se, että nyt äänestettiin ensimmäistä kertaa aakkosjärjestyksessä tehtyjen luetteloiden mukaan. Aikaisemmin luettelot ovat olleet talo- ja asuntojärjestyksessä.
Äänestäjät eivät myöskään saaneet etukäteen ilmoitusta äänioikeudesta ja äänestyspaikasta, kuten tapahtui neuvostoaikana.
Epäiltyjen väärinkäytösten vuoksi sosialidemokraattisen Oikeudenmukaisen Venäjän pietarilaiset johtajat ja myös puolueen puheenjohtaja Sergei Mironov sanoivat jo sunnuntai-iltana, että he eivät tunnusta ”pohjoisen pääkaupungin” vaalitulosta. Pietarissa ja Abhasiassa tapahtui puolueen mielestä niin paljon väärinkäytöksiä, että asia pitää tutkia.
Asiaa pohdittiin maanantaina juristien kanssa myös kommunistisen puolueen Pietarin toimistossa.
– Vaaleissa oli jo valmisteluista lähtien kummallisuuksia ja rikkomuksia. Vaadimme tulosten tarkistamista ja selvityksiä kaikilla alueilla, joilla epäselvyyksiä havaittiin. Jos alioikeudet eivät tartu asioihin, viemme niitä ylempiin tahoihin, kertoi Pietarin lainsäädäntökokouksen kommunistiryhmän puheenjohtaja Vladimir Dmitrijev.
Hän arvioi väärinkäytösten merkinneen vaalituloksessa ”ainakin tuhansien äänten verran”.
Samaan aikaan Moskovassa presidentin hallinnon edustaja Vladislav Surkov myönsi, että virheitä tapahtui, mutta ei ”tehdasmaisesti”. Pietarin äänestyspaikoilla monien tarkkailijoiden havainnot kertovat, että selvitettävää on.
Itse tutustuin valitsemaani kolmen äänestysalueen vaalitoimitukseen Primorskin kaupunginosassa koululla numero 582. Iltapäivän puolivälissä kaikki sujui rauhallisesti. Paikalla oli neljä tarkkailijaa, lisäksi yksi poliisi seisoi ulko-ovella ja toinen sisällä. Lähitaloissa asuvat kansalaiset tulivat jatkuvana virtana yksin, kaksin ja perhekunnittain käyttämään kansalaisoikeuttaan.
Äänestäjiä varten oli esillä paitsi ehdokaslistat myös tietoa ehdokkaiden kiinteistöomaisuudesta (ja autoista, jopa traktoreista!). Lisäksi oli erikseen esillä luettelo niistä ehdokkaista, joiden tulot heidän osaksi tai kokonaan omistamista yrityksistä on selvittämättä.