Äänimäärän kasvusta huolimatta joillekin muille kävi huonosti, mutta porvarillis-liberaaliselle Jablokolle kävi Pietarin äänestyspaikoilla erittäin hyvin. Puolue nosti paikallisessa lainsäädäntöelimessä edustajiensa määrän nollasta kuuteen. Se vei vaalimatematiikan eli äänikynnyksen ylityksen vuoksi paikkoja myös muilta lisää kannatusta saaneilta.
Tulevassa ”pohjoisen pääkaupungin” päättävässä elimessä istuu vahvistamattomien tulosten mukaan 20 maan valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän edustajaa. Se on kolme vähemmän kuin aikaisemmin. Puolueen kannatuksen lasku tulkittiin muissa ryhmissä suureksi arvovallan menetykseksi puolueelle, jonka kaikki kolme johtavaa hahmoa ovat pietarilaisia (presidentti Medvedev, pääministeri Putin, duuman puheenjohtaja Matvijenko). Lainsäädäntöelimen 50 jäsenestä 20 on selvästi alle puolet.
Jablokon menestys rokotti 1-2 paikkaa muutoin varsin hyvin menestyneiltä sosialidemokraattiselta Oikeudenmukaiselta Venäjältä (13 paikasta 12:een) ja kommunisteilta (ennen 9, nyt 7 paikkaa). Žirinovskin puolue säilyttänee entiset 5 paikkaansa.
Vahvistamattomien tulosten mukaan myös Leningradin alueella Yhtenäinen Venäjä perääntyi: sen kannatus oli nyt vain noin 36 prosenttia. Oikeudenmukaista Venäjää kannatti 28, kommunisteja 18 ja Žirinovskin puoluetta 15-16 prosenttia äänestäneistä.
Koko Venäjän mittakaavassa vasemmisto vahvistui, mutta Pietarissa ei. Lainsäädäntökokouksen kommunistiryhmän johtaja Vladimir Dmitrijev harmittelee tätä.
– Kansalaisten odotukset ovat olleet suuret. On odotettu, että Yhtenäinen Venäjä valtapuolueena lunastaisi suuret lupauksensa. Tätä ei ole tapahtunut. On ollut hyvä, että kansa on nähnyt sen kyynisyytden, mikä on ollut politiikan sisältönä, sanoo Dmitrijev.
Valtakunnallisesti ajatellen hän ei usko, että suurta muutosta tapahtuu, vaikka mahdollisuuksia onkin.
– Oikeudenmukainen Venäjä puhuu sosiaalisuudesta, mutta kansallistamista se kannattaa vain tappiollisten yritysten osalta. Suuryrityksiä ja oligarkkeja puolue ei halua vastustaa.
Myös nykyisen duuman pietarilainen jäsen Svjatoslav Sokol (kom) pitää vaihtoehtoisen hallituskoalition näkymiä mahdollisina, mutta epävarmoina: Žirinovskin puolue ja Oikeudenmukainen Venäjä ovat olleet liiaksi valtapuolueen liekanuorassa.
Joka tapauksessa valtapuolue on nyt kokenut sellaisen moraalisen ja arvovaltatappioin, että sen pitää näkyä tulevassa poltiikassa. Se voi antaa mahdollisuuksia politiikan muutokseen.
– Kaikkialla ja myös ulkomailla kuva Venäjän politiikasta on ollut se, että täällä hallitsee vain Putinin puolue. Mutta tämä ei tulevaisuutta ajatellen toivottavasti ole ollenkaan koko totuus, Sokol sanoo.