Himalajalla sijaitsevassa Bhutanin kuningaskunnassa kiellettiin tupakan myyminen jo vuonna 2005. Vuoden 2010 kesällä lakia tiukennettiin entisestään.
Nykyisen lain mukaan tupakan ja tupakkatuotteiden viljely, valmistaminen, varastoiminen, jakelu, myynti ja ostaminen ovat kiellettyjä.
Vastoin yleistä luuloa tupakointia ei kuitenkaan ole täydellisesti kielletty. Omaan käyttöön saa tuoda ulkomailta rajoitetun määrän tupakkaa, mutta todistus maksetusta tullista on säilytettävä. Tupakkaa saa polttaa paikoissa, joissa sitä ei ole erikseen kielletty (joita tosin ovat lähes kaikki paikat).
Tiukennettua tupakkalakia on tänä vuonna testattu ensimmäistä kertaa oikeudessa. Tuomiot ovat yllättäneet monet ankaruudellaan.
Ensimmäisenä tuomittiin 23-vuotias buddhalainen munkki Sonam Tshering, joka jäi kiinni purutupakkapusseja taskussaan. Hän ei pystynyt esittämään kuittia siitä, että parin euron suuruinen tulli nikotiinituotteista olisi maksettu. Tuomio: kolme vuotta vankeutta.
Kuningaskin polttaa
Vuoden mittaan tuomioita on tullut lisää, niin että maan vankiloissa istuu nyt ainakin kymmenen Tsheringin kaltaista tupakkarikollista, jotka ovat saaneet kahdesta viiteen vuoteen ulottuvia vankeustuomioita.
Tuomitut pitävät nyt viimeisenä toivonaan kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuckia, jolta he toivovat armahdusta.
Kuninkaan tiedetään näet itsekin vetäisevän silloin tällöin savut, kuten hänen avustajansa on vahvistanut. 31-vuotias kuningas on opiskellut Englannin Oxfordissa.
Bhutanin hallitus on ilmoittanut, että se valmistelee joitakin lievennyksiä tupakkalakeihin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä vaikuta takautuvasti jo vankilassa istuviin, minkä vuoksi kuninkaan armahdusta toivotaan.
Bhutanissa on ryhdytty kampanjoimaan sen puolesta, että tupakkatuomioita ainakin kohtuullistettaisiin. Niiden ei katsota sopivan hyvin yhteen valtakunnan ohjenuoran eli bruttokansanonnellisuuden kanssa.
Bruttokansanonnellisuus
Miten onnellisuutta lisää, jos lapsiperheen huoltaja tai ikänsä polttanut vanhus tuomitaan vuosiksi vankeuteen tupakan takia, kysytään kampanjan Facebook-sivuilla. Pääministeri Jigme Thinley on kertonut olevansa tietoinen lain tuomista ongelmista ja hän on itsekin mukana kampanjasivuilla.
Tiukkaa tupakkalakia perusteltiin alun perin juuri bruttokansanonnellisuudella, koska fyysinen terveys ja hyvinvointi ovat tärkeä osa sitä. Tupakan katsotaan fyysisen terveyden lisäksi heikentävän myös henkistä ja hengellistä hyvinvointia.
Bruttokansanonnellisuuden käsite luotiin Bhutanissa vuonna 1972 ja sen tarkoituksena on tuoda bruttokansantuotteen rinnalle muita hyvinvointia kuvaavia mittareita. Kaikki käsitteeseen Bhutanissa liitetyt asiat eivät ole matemaattisesti mitattavissa. Niitä ovat muun muassa kulttuuri, koulutus, elintaso, yhteiskunnallinen ja yhteisöllinen elinvoimaisuus, ympäristö ja luonto sekä hyvä hallinto.
Bhutanissa on 700 000 asukasta. Maa oli absoluuttinen monarkia vuoteen 2008, jolloin monarkiasta tuli perustuslaillinen ja pidettiin ensimmäiset parlamenttivaalit.