Perinteisen tiedon ja tieteellisen tutkimuksen yhteistyötä ollaan kehittämässä Etelä-Afrikassa. Tavoitteena on sekä ilmastonmuutokseen vaikuttaminen että kadotetun afrikkalaisen elämänmallin uudelleen löytäminen.
Filosofian tohtori William Langeveldt, toiselta nimeltään Migowaba aob Khoi tsi San dib, on pyhittänyt elämänsä Etelä-Afrikan alkuperäiskansan khoisanien oikeuksien palauttamiseen. Khoisanit sanovat historiansa ulottuvan 150 000 vuoden päähän ja pitävät kansaansa ensimmäisenä sivilisaationa maailmassa.
Khoisan on yleisnimi viidelle alkuperäiskansalle, jotka asuttivat eteläisintä Etelä-Afrikkaa ennen eurooppalaisia ja mustia afrikkalaisia.
Joissakin yliopistoissa on alettu tutkia alkuperäiskansojen viljelymenetelmiä.
Taistelu maasta ja karjasta johti khoisanien häviöön, sillä jo eurooppalaisten tuomat vieraat taudit tappoivat yli 60 prosenttia alkuperäisistä asukkaista. Sittemmin khoisanit ovat sulautuneet pääosin eurooppalaisiin ja etelään muuttaneisiin afrikkalaisiin. Khoisan-taustaisia ihmisiä Langeveldt sanoo nyt olevan noin viisi miljoonaa eteläisessä Afrikassa.
Eloonjäämiskoulutusta
Khoisanit ajattelevat, että itsekäs kulutus, talouden kasvu ja niin kutsuttu kehitys ovat tuhoamassa maapallon. Langeveldt sanoo, että Afrikan vastaus luonnon tuhoon ja ilmastonmuutokseen on arvojen muutos, paluu ennen kolonialismia vallinneeseen ihmisen ja luonnon tasapainoon.
Langeveldt on perustamassa oppimismenetelmää, jota hän nimittää eloonjäämiskoulutukseksi. Koulu antaa opetusta perinteisestä maanviljelystä sekä Afrikkaan sopivien viljelykasvien, siemenien ja yrttien käytöstä eli puhtaan ruuan kasvattamisesta.
Organisaatio kehittää myös vedenpuhdistusmenetelmiä ja kannustaa kehittämään ja käyttämään uusiutuvaa energiaa, aurinkoa, tuulta ja maalämpöä. Koulu on myös alistettujen khoisan-nuorten itsetuntoa ja omaa identiteettiä kehittävä opinahjo.
Eräät eteläafrikkalaiset yliopistot ovat myös alkaneet tutkia alkuperäiskansojen käyttämiä vanhoja menetelmiä maataloudessa. Tiede on kiinnostunut siitä, miten selvittiin esimerkiksi kuivuudesta, joka Afrikassa oli tavallista myös satoja vuosia sitten.
Alkuperäiskansat tiesivät, miten luonto toimii ja sopeutuivat sen vaihteluihin. Kehitettiin esimerkiksi yrttejä, jotka auttoivat selviytymään useita päiviä ilman vettä.
Aiheesta enemmän perjantaina 16.12.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.