– Nimeni on Stalberi, hihkaisee oppaamme Uplistsikhen luolakaupunkiin ja jatkaa pysyneensä 60 elinvuottaan terveenä siksi, että on juonut viiniä joka päivä. Nimensä hän on saanut tietenkin Stalinin ja Berijan mukaan.
Ensin mainittuun törmää täällä usein. Stalinin muotokuvia myydään Tbilisin kirpputoreilla. Ja Gorin kaupunki ei tunnu juuri muuttuneen siitä, kun Stalin syntyi siellä juopon suutarin poikana vuonna 1879. Hänen syntymätalonsa on hökkeli, joka sijaitsee nyt Stalinin puistokadun varrella kreikkalaisen temppelin ympäröimänä.
Viereisessä katedraalia muistuttavassa Stalin-museossa kerrotaan diktaattorin elämästä ja sieltä löytyy monta historiallista valokuvaa, mutta tietoja Stalinin terrorista tai kriittisiä huomioita on turha etsiä. Georgiassa Stalinia on ollut tapana pitää vain ”vahvana johtajana”, ja siinä kaikki.
Ei täältä ole koskaan tullut muuta kuin Stalin, eikä kai tulekaan.
– Ei täältä ole koskaan tullut muuta kuin Stalin, eikä kai tulekaan, pakkohan hänestä on olla vähän ylpeä, kiteyttää paikallinen taksikuski gorilaisten ristiriitaista Stalin-suhdetta.
Asenteiden muututtava
molemmin puolin
Georgialaisilla on ristiriitainen suhde myös Venäjään. Useimmat koulutetut georgialaiset osaavat hyvin venäjää, eivätkä he vastusta venäjän kieltä tai kulttuuria. Venäjän imperialistisesta politiikasta he eivät kuitenkaan pidä.
– Etelä-Ossetian sodan jälkeen Georgian oli pakko hyväksyä Abhasian ja Etelä-Ossetian irtautuminen. Nuo alueet ovat yhä venäläisten joukkojen miehittämiä ja taloudellisesti riippuvaisia Venäjästä. Lisäksi Venäjän joukot uhkaavat Georgiaa, selittää Ghia Nodia, Ilyan valtionyliopiston Kaukasia-opintojen professori.
Nodia uskoo, että lähiaikoina Abhasia ja Etelä-Ossetia joko liittyvät Venäjään autonomisina alueina tai ne venäläistetään. Nodian mukaan Venäjä koettaa käyttää Sotšin vuoden 2015 olympialaisia hyväksi asuttaakseen venäläisiä Abhasiaan.
Nodia toivoo, että Venäjä myöntäisi Georgian itsenäistymisen ja lakkaisi sekaantumasta alueen asioihin. Georgian tulisi lisäksi pyrkiä kehittymään yhteiskuntana, jotta Abhasia ja Etelä-Ossetia haluaisivat jälleen liittyä siihen. Tämä edellyttäisi myös georgialaisilta asennemuutosta suhteessa vähemmistöihin.
Georgiasta enemmän torstaina 5.1.2012 ilmestyneessä Viikkolehdessä.
Stalin nuorena vallankumouksellisena. Näihin aikoihin hän julkaisi runokokoelman.