Vuonna 2008 suomalainen uutiskuvaaja ja dokumentaristi Mika Koskinen ryhtyi hyvin optimistisesti kuvaamaan Kiinassa suoritettavia puiden istutuksia.
Koskiseen oli tehnyt vaikutuksen se, kuinka Kiinassa pystytään rakentamaan vaikka kokonaisia kaupunkeja ällistyttävän nopeasti. Hän uskoi, että maailman väkirikkain ja saastunein maa voisi halutessaan nousta myös suurimmaksi luonnon- ja ilmastonsuojelijaksi.
Kuvausten edistyessä Kiinan julkisten tavoitteiden takaa alkaa kuitenkin paljastua toinen todellisuus. Toisaalla istutetaan puita, toisaalla maahan rahdataan puuta muualta Kiinan valtavaa puuteollisuuden tarpeita varten.
Sana ”Suomi” pelottaa meitä.
– Kuvasin Shanghain lähellä ulkomailla sademetsistä laittomasti hakattujen valtavien puunrunkojen lastausta. Ne olivat niin suuria, että kauhakuormaajien takapyörätkin nousivat ilmaan niitä nostaessa ja maa tärähteli tuhatvuotisten runkojen painosta.
Eristettynä hotellissa
Kun Pekingissä viimeiset 15 vuotta asunut Koskinen matkustaa Etelä-Kiinaan tapaaman lakimies Yang Zaixinia, muuttuu kupletin juoni kokonaan. Kenenkään ei pitänyt tietää tulevasta tapaamisesta, mutta Koskista odottaa paikallisviranomaisten vastaanottokomitea.
Virkamiehet antavat ymmärtää saaneensa tietoja Koskisen toiminnasta Stora Ensosta, mutta yhtiöstä ei suostuta tapaamaan Koskista tai puhumaan hänen kanssaan.
Hänet eristetään hotelliin. Näennäisen ystävälliset virkamiehet seuraavat Koskista kaikkialle ja hänen paikalliset kontaktinsa otetaan kiinni. Lakimies Yang kuljetetaan ”lomalle” 200 kilometrin päähän, mutta kaikki tämä kielletään.
Yritys tehdä elokuva vihertyvän Kiinan puunistutushankkeista muuttuu painajaiseksi. Taustalla kummittelevat salaillut maakiistat Stora Enson, sen paikallisen alihankkijan, viranomaisten ja maanviljelijöiden välillä.
Suomalais-ruotsalainen Stora Enso suunnittelee rakentavansa eteläiseen Guangxin maakuntaan paperitehtaan. Sitä varten istutetaan eukalyptusplantaasia alueelle, joka on pinta-alaltaan suurempi kuin Helsinki, Vantaa, Kauniainen ja Espoo yhteensä.
Vaienneet linnut
Kiinalaiset propagandavirkailijat vastaavat elokuvan huumorista, vaikkakin siinä on kafkamainen sävy. Hymyillen he vakuuttavat tarjoavansa ”täysin objektiivista tietoa” ja haluavansa auttaa, vaikka sokea reettakin näkee heidän valehtelevan.
Kun Koskinen eri reissulla viimein pääsee eukalyptusviljelmien saartamiin kyliin, selviävät syyt viranomaisten salailuun.
Asukkaat kertovat vain huonoja kokemuksia suuryhtiön istutushankkeesta. Eukalyptuksen vuoksi lähteet ovat kuivumassa ja perinteiset lääkekasvit ovat kadonneet. Jopa linnut ovat vaienneet.
Maata on hankittu kyläyhteisöiltä myös väkivalloin, paikallisen alihankkijan toimesta.
”Sana Suomi pelottaa meitä. He tulevat tänne ja vievät meidän maamme kiinalaisten avulla”.
Tutkija Larry Lohmann kritisoi elokuvassa suomalaista metsäteollisuutta yksilajisten puupeltojen viemisestä Etelän maihin: teollinen metsäviljely vahingoittaa väistämättä ympäröivää luontoa ja siitä elantonsa saavia ihmisiä.
Yang vangittuna
Mika Koskinen kertoo, että maakiistoista kerrotaan harvoin Kiinan mediassa.
– Ne käsitellään alueellisesti ja yleensä jollain porkkanalla eli antamalla jotain myönnytyksiä, jottei asia leviäisi laajemmalle.
– Vaikka Kiinan pääministeri on ottanut kantaa Etelä-kiinassa tapahtuneisiin maa-kiistoihin, kiinalaisen sanonnan mukaan keisari on kaukana ja taivas korkealla. Kun on keskushallinto, kuinka halukkaita todella ollaan paikallisiin asioihin puuttumaan, hän pohtii.
Stora Enso on Koskisen mukaan hyvin taitava viestinnässään.
– Se myöntää helposti, että ongelmia on ja niistä on otettava opiksi. Mikään ei kuitenkaan muutu.
Paikallisväestöä maakiistoissa puolustanut lakimies Yang Zaixin on ollut vangittuna kesäkuusta 2011 lähtien. Vangitseminen ei suoraan liity eukalyptusviljelmiin, mutta yhteys on Koskisen mielestä selvä.
Hän sanoo uskovansa, että Stora Ensolla olisi valtaa vaikuttaa Yangin vapauttamiseen.
– Suomessa paperiyhtiöt aina sanovat, että me ollaan vaan pieni suomalainen yhtiö, mutta Stora Enso on maailman toiseksi suurin paperialan yhtiö. Kyllä heillä on siellä [Kiinassa] suuri vaikutusvalta.
Punaisen metsän hotelli. Ensi-ilta elokuvateattereissa 13. tammikuuta.