Yhteistyöhankkeesta sovittiin alkuvuodesta 2011. Vuoden lopulla afganistanilainen valtuuskunta vieraili Kashmirissa tutustumassa maailman parhaaksi sanotun sahramin tuotantoon.
– Kun viljelijämme alkavat kasvattaa sahramia kashmirilaisten tapaan, he huomaavat sen tuottoisuuden ja luopuvat lopulta oopiumunikoista, afgaanivaltuuskunnan johtaja Naseem Atai vakuutti tutustuttuaan maustekasvin päätuotantoalueeseen Pamporessa 14 kilometrin päässä Srinagarista.
Atai uskoo, että omaksumalla kashmirilaisten sahramintuottajien menetelmät afgaanitkin pääsevät hyville ansioille.
Sahramin hintaa nostavat tuotannon monet työvaiheet.
Maailman kallein mauste
Sahrami on maailman kallein mauste. Kashmirissa kilohinta on viime aikoina ollut liki 2 800 euroa, mutta ajoittain on päästy jopa 4 600 euroon.
Sahramin hintaa nostavat tuotannon monet työvaiheet. Sahramikrookuksen kukat tulee poimia heti niiden auettua aamuvarhaisella, minkä jälkeen heteet erotellaan kodeissa tai tehtaissa.
Lajikkeesta riippuen kiloon sahramia tarvitaan jopa yli 400 000 hedettä. Ne poimitaan käsin, minkä uskotaan luovan työtilaisuuksia näppäräsormisille naisille myös Afganistanissa.
Intian hallitus pyrkii parantamaan Kashmirin sahramintuotantoa. Hanketta johtavan S.A. Nahvin mukaan maaperä ja ilmasto-olot ovat Afganistanissa samanlaiset kuin Kashmirissa, joten sahramin viljelyn ei pitäisi tuottaa vaikeuksia.
Taitoa ja tekniikkaa puuttui
Afganistanin Heratin maakunnassa lähellä Iranin rajaa aloitettiin sahraminviljely jo vuonna 2000.
– Sato ja laatu jäivät heikoiksi, koska viljelijöiltä puuttui taitoja ja oikea tekniikka, Atai kertoo.
Sahramikrookusta kasvatetaan myös Espanjassa ja Iranissa, joka tuottaa 85 prosenttia maailman tarjonnasta. Kashmirin sahramia – ja varsinkin kuivattuja kukkaheteitä – pidetään kuitenkin maailman laadukkaimpina.
Sahramia käytetään antamaan väriä, tuoksua ja maksua riisille ja muille ruoka-aineille. Lisäksi sitä on hyödynnetty perinteisessä lääketieteessä ja luonnonvärinä.