Kuten tiedämme, naiset ovat muotoa XX ja miehet taas XY, nimittäin kromosomeiltaan.
Miesten kannalta ikävä teoria on väittänyt, että miehillä esiintyvä Y-kromosomi on geneettisesti rappeutumassa sellaista tahtia, että ehkä jo viiden miljoonan vuoden kuluttua se on kokonaan nuupahtanut. Ja sen myötä koko miessukupuoli kärrättäisiin tarpeettomana historian kaatopaikalle.
Australian kansallisen yliopiston professori Jennifer Graves lupasi miehille viisi miljoonaa vuotta, mutta professori Brian Sykes esitti vuonna 2003 julkaistussa kirjassaan, että miesten loppu voi olla edessä jo 100 000 vuoden kuluttua.
Teoria perustui käsitykseen siitä, että nisäkkäiden varhaishistoriassa molemmissa kromosomeissa olisi ollut saman verran geenejä, mutta sitten Y-kromosomien geenien määrä olisi alkanut nopeasti vähentyä. Nykyään X-kromosomissa on noin 800 geeniä, mutta Y:ssä vain 78.
Nyt arvostetussa Nature-tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa on kyseenalaistettu tämä teoria.
Miesten pelastajaksi ilmoittautui Massachusettsin Cambridgessa toimiva Jennifer Hughesin työryhmä. Heidän mukaansa viime vuosimiljoonina ei ole tapahtunut juuri lainkaan Y:n heikkenemistä, ja suuntaus saattaa olla kokonaan pysähtynyt.
Hughesin mukaan ihmisen Y-kromosomista ei ole kadonnut yhtään geeniä kuuden viimeisen vuosimiljoonan aikana. Jos tarkastelu laajennetaan 25 miljoonaan vuoteen, on geenejä menetetty yksi.
Ryhmä on verrannut ihmisen Y-kromosomia simpanssin ja rhesus-apinan Y-kromosomeihin. Simpanssin sukupuu erosi ihmiseen johtaneesta kehityksestä kuusi miljoonaa vuotta sitten, rhesus-apina 25 miljoonaa vuotta sitten.
Vaikka Y-kromosomi heikkeni varhaisten nisäkkäiden kehityksessä nopeasti, Hughes ryhmineen uskoo, ettei se ole katoamassa mihinkään. Hughesin mukaan Y-kromosomilla täytyy olla jokin tärkeä tehtävä, jota ei vielä tiedetä.