KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Sanojen saalistajat

Pirjo Hämäläinen
31.3.2012 19.02

Amerikkalainen toimittaja A. J. Jacobs luki Encyclopedia Britannican kannesta kanteen, mistä innostuneena suomalainen maisteri Minna Lindgren kahlasi lävitse Uuden tietosanakirjan, jonka osa A–Hiawatha ilmestyi Karistolta vuonna 1928 ja osa Hibbing–Öölanti vuonna 1932.

Jacobsin urakka oli valtava, joskaan ei niin valtava kuin Lindgren oletti. Luettuja sanoja kertyi 44 miljoonaa, mutta artikkeleita painetussa laitoksessa on ”ainoastaan” kuutisenkymmentä tuhatta.

Britannicasta versonut huumoriteos odottaa yhä suomentajaansa, mutta Jacobsin Raamatullinen vuosi julkaistiin meillä vuonna 2008. Juutalainen Jacobs päätti noudattaa Raamatun käskyjä kirjaimellisesti ja ajautui pähkähullusta tilanteesta vielä hullumpaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kansa ei voinut hyväksyä taidetta, jolla ei ollut tarkoitusperiä, kirja pahoittelee täsmentämättä, millaiseen tarkoitukseen kansa halusi taidetta käyttää.

Lehtimaja keskellä olohuonetta hermostutti vaimoa, mutta avionrikkojien kivitys koetteli myös Jacobsia. Sadat käskyt uhkasivat viedä noudattajansa suoraan telkien taa.

Meidän Lindgrenimme työtä helpotti se, että loppua kohti Uusi tietosanakirja hiipui. Kirjan ainut tekijä Väinö Hämeen-Anttila väsähti, kehotti katsomaan olemattomia hakusanoja ja hyppi laajimpien aiheiden ylitse. Neuvostoliittokin jäi kokonaan käsittelemättä.

Omalaatuinen Hämeen-Anttila sopi loistavasti Lindgrenin tarkoituksiin. Sivistyksen turha painolasti (2011), ensyklopedinen parodia, on samanlainen riemukas itsetilitys kuin fundamentalistiksi herenneen Jacobsin raamatullinen päiväkirja.

Lindgrenin sormia syyhytti myös aakkosellinen teos Neuvostoliitto – Neuvostoliittolaisten asiantuntijoiden kuvaamana. Se jos mikä tuntui turhalta ja parodiaan kypsältä.

Neuvostoliitto-kirja sattui olemaan hyllyssäni, joten kömmin tarkistamaan, oliko Otava vajonnut vuonna 1967 yhtä syvään hetteikköön kuin Karisto Hämeen-Anttilan tapauksessa.

Alkupuheessa Otava vertaa Neuvostoliitto-kirjaa ranskalaisen valistusajan Encyclopédieen, johon koottiin kaikki inhimillinen tieto. Neuvostoasiantuntijoiden artikkelit eivät ole vain monipuolisia, värikkäitä ja isänmaallisia, vaan niitä sävyttävät myös korkeat päämäärät: köyhälistön diktatuuri ja kommunistinen maailmanvallankumous.

Valistusajan ensyklopedistit piilottivat mahtavaan tekstimassaan hapanta yhteiskuntakritiikkiä, mutta sensorit löysivät kohdat ja tajusivat, kuinka perusteellisesti teos voisi kuninkaan auktoriteettia horjuttaa.

Neuvostoliitto-kirjassa neuvostojen valta ei horju, mutta suhteellisen humaani kulttuuriaineisto tuntuu kumpuavan ajalta ennen vuotta 1966, jolloin Leonid Brežnev käynnisti ensimmäiset kirjailijavainot sitten Stalinin päivien.

Pakkotyöt, karkotukset ja mielisairaalat palasivat kulttuuripolitiikkaan ja Nikita Hruštšovin suojasää hyytyi siperialaiseksi pakkaseksi. Hruštšov oli armahtanut kaksi vankikirjailijaa, Fjodor Dostojevskin ja Aleksandr Solženitsynin, mutta jatkossa kuolleista taloista ei muistelmia enää ilmestynyt.

Martti Kuusisen ja Veera Ollikaisen Venäläis-suomalaisessa sanakirjassa, jota pieniin tarpeisiini käytän, ”akmeizm” on ”akmeismi, taantumuksellinen kirjallisuusvirtaus Venäjällä 1910-luvulla”. Neuvostoliitto-kirjan mukaan akmeismi on kuitenkin moderni suuntaus ja akmeistien runopuku maalauksellinen ja plastinen.

Esimerkki ei ole hiusten halkomista, sillä kyse on Venäjän runouden kiintotähdistä ja maailmankuuluista poeetoista, jotka vaalivat henkensä kaupalla ihmisyyden ylväimpiä perinteitä ja sivistyneistön jaloimpia ihanteita.

Akmeisteista Anna Ahmatova vaiennettiin, hänen aviomiehensä Nikolai Gumiljov ammuttiin ja Osip Mandelštam raahattiin kaukaiselle vankileirille, missä hän nääntyi lavantautiin.

Ahmatovaa pari vuotta nuorempi Maria Skobtsova tuomittiin kuolemaan, mutta hän onnistui pakenemaan – kuin ihmesadussa – tuomarinsa kanssa länteen.

Skobtsova osallistui Ranskan vastarintaliikkeeseen, auttoi köyhiä, kätki juutalaisia ja hankki näille väärennettyjä kastetodistuksia. Pääsiäislauantaina 31.3.1945 Skobtsova astui toisen naisen sijasta Ravensbrückin kaasukammioon ja sai uuden oloasun pyhimyksenä, Maria Pariisilaisena.

Neuvostoliitto-kirja ei sano Skobtsovasta mitään, mutta Ahmatovalle oli ominaista klassinen selvyys, tarkka eleginen muoto ja taidokas kielenkäyttö, Gumiljoville taas kypsä mestaruus ja mystillis-filosofinen pohjasävy.

”Stalinin henkilön palvonnan aikakaudella M. vangittiin ja hän joutui vainon uhriksi. Hänen maineensa on puhdistettu kuoleman jälkeen”, kirja toteaa niukasti Mandelštamista.

Neuvostoliiton suurin kuvataiteilija Kazimir Malevitš sai ankaran arvosteluryöpyn niskaansa eikä kansa enää millään konstilla leppynyt. Vaikka Malevitš hylkäsi avantgarden ja lähestyi sosialistista realismia, häntä pidettiin yhä räyhäävänä anarkistina.

Kansa ei voinut hyväksyä taidetta, jolla ei ollut tarkoitusperiä, kirja pahoittelee täsmentämättä, millaiseen tarkoitukseen kansa halusi taidetta käyttää.

Valheellisuutta ei kaivattu. Henkilöpalvonnan vuosina syntyi ikävän ”ristiriidattomia” tuotoksia, joista huokui paraati-ilmapiiri, rauhoittuneisuus, teennäinen hyvinvointi, yhtämittainen juhla ja jatkuva voittokulku.

Paraati-ilmapiiriin haksahtaneita kuvataiteilijoita ei mainita nimeltä, mutta Ivan Pyrjev, joka ohjasi elokuvat Traktorinkuljettajat, Piirikomitean sihteeri sekä Sianhoitajatar ja paimen, meni ehdottomasti liian pitkälle.

Ilja Repinissä ei ollut kuitenkaan ryppyä eikä tahraa. Repin-kultti liekehti kuumimmillaan 1930-luvulla ja sotavuonna 1944 Leningradin taideakatemiasta tehtiin Repin-instituutti.

Todellisuudessa Repin pelkäsi neuvostomaata. Hän pysytteli vallankumouksen jälkeen Suomen tasavallassa Kuokkalan kylässä ja sinne hänet myös vuonna 1930 haudattiin.

Repinin huvilan tuhosta kirja puhuu samassa hengessä kuin Mainilan laukauksista. ”Hitleriläiset anastajat” polttivat rakennuksen isänmaallisen sodan aikana.

Huvila paloi kesäkuussa 1944, kun puna-armeija vyöryi Valkeasaaresta Kuokkalan ja Terijoen kautta länteen. Sitä ennen Repinin perheenjäsenet oli evakuoitu kuin ketkä tahansa suomalaiset. Kristus-kompleksinen poika Juri asui Helsingissä vuoteen 1954, jolloin hän putosi yömajan ikkunasta ja kuoli. Olisiko joku ”hitleriläinen anastaja” häntä tönäissyt?

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään