Pintaa syvemmältä
Jeremy Grantham, Yhdysvaltojen tunnetuimpia sijoitusalan guruja, on hämmästyttänyt amerikkalaisia vaatimalla tulo- ja varallisuuserojen kaventamista ja toteamalla, että ihmisillä jotka eivät ymmärrä tätä, on ”lompakko sydämen tilalla” (kirjoitin tästä kaksi viikkoa sitten).
Mutta Grantham sanoi New York Timesin haastattelussa: ”Minulle on kuitenkin nyt tärkeätä saada kokoon paljon rahaa, paljon enemmän kun 40- tai 50-vuotiaana.”
Miksi näin? Granthamin mukaan hän ei itse tarvitse runsaasti rahaa, hänellä on huvila lähellä merta, 10 vuotta vanha Volvo, 40 vuotta vanha moottorivene. Kaikki ylimääräinen raha menee hänen ympäristönsuojelusäätiöllensä.
Yhdysvaltain nykyinen poliittinen ilmapiiri karttaa faktoja kuin ruttoa.
Säätiö pyrkii eri tavoin nostamaan ihmisten ympäristötietoisuutta, lisäämään eri ympäristöliikkeiden yhteistyötä ja avustamaan ilmastonmuutoksen tutkimuslaitoksia, joiden perustamista hän on rahoittanut.
Grantham toteaa amerikkalaisten harvoin kuuntelevan ympäristöaktivisteja, mutta useammin hänen kaltaisiaan – sen vuoksi hänellä on mahdollisuus tiettyyn vaikuttamiseen. Yritysmaailmassa hänen sanomansa otetaan usein vakavasti, koska siellä uskotaan faktoihin. Yleiseen mielipiteeseen on vaikeampi vaikuttaa, ja Yhdysvaltain nykyinen poliittinen ilmapiiri karttaa faktoja kuin ruttoa.
”Poliitikot ovat pahimpia. Intialainen taloustieteilijä sanoi kerran minulle: ’Meillä on 28 puoluetta ja kaikkien mielestä ilmastonmuutos on tärkeä asia… Yhdysvalloissa on vain kaksi merkittävää puoluetta, joista toinen pitää ilmaston lämpenemistä huijauksena ja toinen välttelee tällä hetkellä koko aihetta’.”
Grantham käytti vaikutusvaltaansa ja rahojaan saadakseen esityksen ilmastonmuutoslaiksi hyväksytyksi edustajainhuoneessa vuonna 2009.
”Mutta ei edes 100 miljoonaa dollaria olisi riittänyt esityksen saamiseen läpi senaatissa. Lama sen esti. Kaikki ympäristöön liittyvät aloitteet putosivat kymmenen sijaa tärkeyslistalla. Kiinnostus työttömyyteen ja ympäristöön liikkuu eri suuntiin.”
Sijoittajien mielenkiinnon herättämiseksi kannattaisi nyt siirtää huomio ilmaston lämpenemisestä, joka lähinnä on huono uutinen, luonnonvarojen loppumiseen, joka voi toimia myös sijoitusvihjeenä. Tällöin voitaisiin käyttää amerikkalaisten vahvoja puolia.
”Amerikkalaiset kuuluvat niihin, jotka ovat huonoimpia ratkaisemaan pitkän tähtäimen ongelmia, he ovat suunnilleen Uzbekistanin tasolla, mutta he reagoivat markkinoiden viestiin paremmin kuin juuri ketkään muut. He heittävät arpakuutioita nopeammin kuin useimmat muut.”
Näin se ehkä menee – Yhdysvaltain demokratisoitumista odottaessa pitää myös ajatella, miten ilmaston asiaa voi ajaa rahamiesten logiikkaa käyttäen, ja siinä Jeremy Grantham varmaan on mies paikallaan. Pitää kuitenkin ensi sijassa seurata, miten tyypillisemmät pääoman edustajat toimivat ja pyrkiä vaikuttamaan siihen.
Helmikuussa ilmastonmuutoksen kiistäjiin tuskastunut ilmastotieteilijä sai käsiinsä joitakin chicagolaisen Heartland Instituten asiakirjoja ja levitti ne nettiin. Instituutti vastaa George W. Bushin entisen puheenkirjoittajan David Frumin määritelmää Yhdysvaltain konservatiivien niin sanotuista ajatuspajoista – ne toimivat yhä enemmän pr-toimistoina, jotka viestivät työntekijöilleen: ”emme maksa palkkaa teille, jotta ajattelisitte, vaan jotta toistelisitte”. Frumin pitäisi tietää, hän on itse toiminut sellaisessa työpaikassa, American Enterprise Institutessa.
Heartland vastustaa valtion puuttumista yritysten ja yksilöiden toimintaan ja haluaa laajentaa markkinoiden toimintaa koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla. Se tunnetaan eniten toiminnastaan tupakka- ja ilmastokysymyksissä. 1990-luvulla Heartland toimi yhteistyössä Philip Morrisin kanssa kyseenalaistaakseen tupakoinnin vaaroja, muun muassa vaikuttaen kongressiin ja tuottaen lehti- ja radiojuttuja.
Tässä ja muussa toiminnassaan Heartland on vaikuttanut sen linjan mukaisesti, minkä George W. Bushin suosima mielipidetutkija Frank Luntz muotoili muistiossaan republikaaneille vuonna 2002:
”Äänestäjät uskovat, ettei tieteentekijöiden yhteisössä vallitse yksimielisyyttä ilmaston lämpenemisestä. Jos yleisö päätyisi uskomaan, että tieteelliset kysymykset olisi ratkaistu, heidän oma kantansa ilmaston lämpenemiseen muuttuisi vastaavasti. Sen vuoksi teidän on edelleenkin pidettävä tieteellisen varmuuden puuttumista keskeisenä argumenttina tässä keskustelussa ja siirrettävä puhe alan tiedemiehiin ja muihin asiantuntijoihin.”
Näin Heartland on toiminutkin. YK:n alainen Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) on satojen huippututkijoiden voimin todennut ilmastonmuutoksen todeksi. Mutta Heartlandin perustama Nongovernmental International Panel on Climate Change (NIPCC) väittää vastaan. Voidaan yhä uskotella, ettei tieteessä vallitse yksimielisyyttä, vaikka kiistäjiä on enää vain vähän ja suuri osa heistäkin teollisuuden maksamia, esimerkiksi Heartlandin kaltaisten laitosten kautta.
Aikaisemmin Heartland sai paljon rahaa fossiilisen energian tuottajilta, kuten Exxon Mobililta. Tällaiseen yhteistyöhön on viime vuosina kohdistettu niin paljon julkista huomiota, että Exxon ei enää uskalla olla mukana.
Jopa Kochin miljonääriveljekset, jotka toimivat myös öljyalalla ja auliisti rahoittavat tämänkaltaista toimintaa, ovat ilmoittaneet antaneensa Heartlandille rahaa vain tarkoitukseen, joka ei liity ilmastokysymykseen.
Heartland tukee nyt voimakkaasti uutta hyvin kiisteltyä öljyntuottamistapaa, joka kulkee nimellä fracking. Tällä tavoin laitos toivoo uutta rahoitusta öljyntuottajilta.
Vuodatetuista asiakirjoista ilmenee, että Heartlandin keskeinen projekti tällä hetkellä on tuottaa koulujen eri luokka-asteille aineistoa, jonka mukaan tieteessä edelleenkin on olemassa erimielisyyttä hiilidioksidin haitallisuudesta ja ilmaston lämpenemisestä.
Aineiston tuottaisi eräs hiiliteollisuuden konsultti, jolla on jo valmiiksi hyvät kontaktit asianomaisiin elimiin. Hän on aikoinaan ollut energiaministeriön palveluksessa ja hänellä on yhä tehtäviä siellä.
Näin kasvava polvia siis tullaan ”valistamaan”.