Suomeen on perustettava aivan uudenlainen taidemuseo Guggenheim-hankkeen rahoilla, esitti ryhmä maamme eturivin taiteilijoita ja muita taiteen ammattilaisia torstaina. Uusi museo tuottaisi itse taidetta.
– Olemme iloisia siitä, että Helsingissä on huomattu, että panostamalla taiteeseen voi nostaa kaupungin profiilia ja sitä, minkälainen kaupunki Helsinki on, sanoi esityksen laatineen työryhmän jäsen Markus Kåhre.
– Kannatamme ehdottomasti ajatusta, että Helsinkiin perustetaan kansainvälistä tasoa oleva museo.
Brändin sijaan ryhmä haluaa kuitenkin laittaa rahat sisältöön.
– Guggenheim on ihan kiva museo, mutta se on taiteelle jonkinlainen päätepysäkki. Helsinki on kovassa nosteessa, sillä on maine kaupunkina, jossa tapahtuu. Se on lähtöpysäkki, Kåhre kuvaili.
Tästä ajatuksesta lähtee myös Checkpoint Helsinki.
– Se olisi aktiivinen tuotantolaitos, mitä museot eivät yleensä ole.
Tämä tukisi ehdotuksen mukaan Helsingin brändia innovatiivisena taidekaupunkina.
Satsaus omaan osaamiseen
Ryhmä esittää, että Helsingin taidemuseon jo olemassa olevien kokoelma- ja näyttelytoimintojen yhteyteen perustetaan yksikkö, joka keskittyy pelkästään uusien kansainvälisesti merkittävien teosten tuottamiseen.
Toimintaa Checkpoint Helsinki -nimikkeen alla koordinoisi Helsingin taidemuseo.
– Tässä satsataan meidän omaan hienoon potentiaaliin, sanoi taiteilija Tellervo Kalleinen.
– Luotetaan omaan osaamiseen ja voimavaroihin, ja pidetään huolta myös Helsingin kaupunginmuseon jatkuvuudesta ja kehittämisestä.
Ryhmän mielestä tilanteessa, jossa olemassaolevia museoita ajetaan rahapulan vuoksi alas, on erityisen tärkeää miettiä miten resursseja käytetään.
Ehdotus olisi Markus Kåhren mukaan toteutettavissa sillä lisäsatsauksella, jonka Helsinki on jo ollut valmis laittamaan uuteen museoon.
– Tämä suunnitelma ei ole kiinni uudesta rakennuksesta. Tätä voidaan lähetä toteuttamaan vaikka huomenna.
Checkpoint Helsinki voisi olla myös matka kohti uutta rakennusta. Kansainvälisesti näkyväksi ja ulkomaisia vieraita houkuttelevaksi kohtauspaikaksi Helsinki voisi ryhmä mielestä nousta jo toimimalla toisin.
Notkeaa ja reagoivaa
Uuden Helsingin taidemuseon kiinnostavuus perustuu esityksen mukaan kolmeen asiaan: tuoreeseen tapaan käsittää museon rooli, pääkaupungin taidekentän toimijoiden yhteistyöhön ja kansainvälisen asiantuntijaverkoston hyödyntämiseen sisältöjen rakentamisessa.
Museo, joka itse tuottaa uusinta taidetta, voisi elää ajassa ja reagoida nopeasti.
– Ajatuksena on tukea reagoivaa, luovaa taidetta eikä bunkkeroitunutta taidetta. Ideana on ottaa suuren taloudellisen riskin sijaan sisällöllinen riski. Vähemmälläkin (rahalla) voidaan saada paljon aikaan, totesi Jussi Kivi.
Guggenheim on saanut suomalaismiljönäärejä lupailemaan sille tukeaan. Checkpoint Helsinki olisi kiinnostavampi kohde, vihjaavat taiteilijat.
– Yksityiselle mesenaatille juuri tämä uusien teosten tuottaminen voisi olla hyvinkin kiinnostavaa, pohti kuvataiteilija Elina Merenmies.
Hankesuunnitelma allekirjoituksineen jätettiin Jussi Pajuselle torstaina.
Esityksen takana on sekä taiteilijoita että taiteen tutkijoita ja kuraattoreita. Työryhmään kuuluvat muun muassa valokuvataiteilija Elina Brotherus ja kuvataiteilijat Heta Kutchka ja Jani Leinonen.
Yli sadan allekirjoittaneen joukossa ovat mm. Kiasman entinen johtaja, kulttuurineuvos Tuula Arkio, kuvataiteilijat Anssi Kasitonni, Heli Hiltunen, Rosa Liksom, Anna Tuori, Hannu Väisänen, valokuvaaja Esko Männikkö, galleristi Ilona Anhava ja visuaalisen kulttuurin tutkija Annamari Vänskä.
Ehdotus allekirjoituksineen on luettavissa verkossa osoitteessa www.checkpointhelsinki.fi