Kotimainen scifikomedia Iron Sky keräsi kahdessa viikossa puoli miljoonaa katsojaa, vaikka sitä esitettiin vasta muutaman pohjoisen Euroopan maan elokuvateattereissa. Iron Sky noussee kaikkien aikojen katsotuimmaksi suomalaiselokuvaksi, mutta katsojalukujakin kiinnostavampaa on sen tekotapa. Fanit pääsivät konkreettisesti mukaan filmihankkeeseen.
Ohjaaja Timo Vuorensola kertoo elokuvansa nettitalkoista ja hahmottelee yhteisöllisen tekemisen tulevaisuutta juuri ilmestyneessä kirjassa Näin tehtiin Iron Sky (Docendo).
Internet on täynnä kaikenlaisia talkoita ja hankkeita. Miten erottua muista?
Kuunatsien kansallislaulu syntyi yhteisön voimin.
Vuorensolan mukaan Iron Skyn houkuttimena oli mahdollisuus tehdä jotain, jota ei ole ennen tehty, mutta jonka monet haluavat nähdä: vanha pulp-viihteen vitsi natseista kuussa ja mahdollisuus päästä vaikuttamaan elokuvan sisältöön. Tämä kiinnostaa Vuorensolan mukaan monia enemmän kuin mahdollisuus voittaa jonkin elokuvaan liittyvän hankkeen kilpailutus ja ansaita rahaa.
Yhteisö loi kansallislaulun
Nettiyhteisö oli yltiöpäiselle hankkeelle resurssi, viestijä ja henkistä voimajuomaa, kirjoittaa Vuorensola.
Resurssina yhteisöä hyödynnettiin ensinnäkin taustatutkimuksessa. Miltä ydinräjäytykset näyttävät avaruudessa? Miten natsit pärjäävät kuussa? Vastaukset löytyivät yhteisön kautta.
Tämän lisäksi fanit pääsivät tekemään aivan konkreettistakin työtä. Kuunatsien kansallislaulu syntyi yhteisön voimin, samoin elokuvassa nähtävä Intian avaruusalus. Erääseen kohtaukseen tarvittiin liuta vanhojen film noir -elokuvien julisteita. Yhteisö loi kymmenien kuvitteellisten elokuvien julisteet.
Kaverin kavereita 18 miljoonaa
Yhteisö myös levitti tehokkaasti sanaa elokuvahankkeesta. Kun elokuvan traileri julkaistiin, Iron Skyllä oli 85 000 kaveria Facebookissa. Heitä pyydettiin huolehtimaan, että myös omat kaverit näkevät sen. Kaverin kavereita oli jo 18 miljoonaa. Ensimmäisen kuukauden aikana trailerilla olikin seitsemän miljoonaa katsojaa, mikä on enemmän kuin useimmilla Hollywood-elokuvilla.
Henkistä voimajuomaa Vuorensolalle oli nähdä Facebookissa satoja positiivisia reaktioita pieniinkin elokuvaa koskeviin uutisiin silloin, kun oma aika kului suljetussa studiossa ja leikkauskopissa.
Aineettoman tuen lisäksi fanit rahoittivat elokuvaa myös riihikuivalla. Elokuvan budjetti oli noin seitsemän miljoonaa euroa. Yli kymmenen prosenttia siitä hankittiin sijoituspaketeilla, joihin sisältyi osuus mahdollisesta voitosta. Uutiset fanirahoituksesta levisivät kansainvälisessä mediassa, poikivat kiinnostusta elokuvaa kohtaan ja saivat aikaan uusia levityssopimuksia.
Timo Vuorensolan mukaan tulevaisuudessa nettitalkoilla voidaan todennäköisesti toteuttaa kaikki muu paitsi se, mikä tapahtuu ohjaajan, kuvaajan ja näyttelijöiden kesken.