Brittidokumentissa Facebook, Zuckerbergin maailmanvalloitus (2011) vasta ounastellaan menestysyhtiön menoa pörssiin. Se tapahtui 17. toukokuuta, ja alku on ollut takkuinen. On puhuttu jopa flopista.
Dokumentissa nähdään antoisa katsaus Facebookin lyhyestä taipaleesta globaaliksi menestystuotteeksi.
Facebookilla on noin 800 miljoonaa käyttäjää, sen sanotaan olevan netin koukuttavimpia sivustoja.
Homma lähti liikkeelle 2004, kun Zuckerberg alkoi Harvardin yliopistossa keskittyä opintoja enemmän sosiaalisen nettiverkon luomiseen. Yksin hän ei ollut asialla, ja asiasta poiki iso riita Winklevossin kaksosten kanssa: veljekset väittivät Zuckerbergin varastaneen heidän ideansa.
Facebook maksoi Winklevosseille 65 miljoonaa dollaria kipurahoja, joita juristi luonnehtii elokuvassa The Social Network (2011) Zuckerbergin osalta ”ylinopeussakoiksi”.
Facebook löi itsensä läpi angloamerikkalaisessa opiskelijamaailmassa, vieläpä lähinnä juorupohjalta. Yhtiön menestystarina osoittaa, että on isketty inhimillistä kommunikointia koskevien mekanismien ytimeen.
Tässä ei ole sinänsä mitään uutta ja ihmeellistä. Ihmiset ovat aikojen alusta lähtien kertoneet toisilleen kokemuksistaan, uusista jutuista, miltä tuntuu jne. – Facebook tavallaan vain päivittää ihmisten välisen kanssakäymisen tarpeen.
Facebook pyrkii tekemään maailmasta avoimemman, julistaa Zuckerberg. Hänen jakamisen ideansa ei kuitenkaan ole ongelmaton.
Mainosten mukaantulo on tehnyt Facebookista Googlen veroisen rahasammon, mutta samalla sosiaalisen viestinnän ja mainosten yhdistäminen on mutkistunut.
Eräs kriittinen kommentti on kuvaava: varsinaisia käyttäjiä ovat mainostajat, heille pääsy ihmisten mieltymysten lähteille on aarreaitta. Tässä katsannossa Facebookin yksityiset käyttäjät ovat vain tuotteita.
Jotkut haastatelluista ounastelevatkin, että tulevaisuudessa suljetummat, yksityisemmät ja rajoitetummat sivustot voivat osoittautua Facebookia houkuttelevimmiksi.
Facebook, Zuckerbergin maailmanvalloitus. TV1 maanantaina klo 21.30.