Myöhään sunnuntai-iltana toiveuusintoihin päättynyt Sodankylän 27. elokuvafestivaali marssitti aika tavalla esiin uusia elokuvasukupolvia. Tämä näkyi sekä elokuvavieraissa että festivaalin tekijöissä.
Silti tunnettu rento, vain elokuvaan keskittyvä vanha Sodankylän henki oli edelleen näkyvästi läsnä. Ohjelmistorungon muodostivat edelleen elokuvamaailman varttuneet kansainväliset merkkinimet, jotka saapuivat Sodankylään esittelemään töitään. Samoin ohjelmiston kunniapaikalla – ja yleisön suurena suosikkina – olivat edelleen mykkäelokuvien klassikot, joita säesti kolmena iltana elävä orkesteri.
Elokuvia esitettiin 128 näytöksessä, joissa nähtiin 96 pitkää elokuvaa ja lähes 20 lyhytelokuvaa. Näytöksiä järjestettiin neljässä esityspaikassa ympäri vuorokauden. Festivaalitilaisuuksissa kävi yhteensä yli 26 000 katsojaa.
Sodankylän elokuvajuhlien ulkopuolisen rahoituksen vähenemisen vuoksi talkootyö nousi entistä suurempaan merkitykseensä. Festivaalia oli rakentamassa 250 talkoolaista.
Päävieraat independent-elokuvan mestareita
Sodankylän festivaalin ohjaajapäävieraat olivat suuresta rahasta riippumattoman independent-elokuvan tekijöitä. Omaan tinkimättömään elokuvantekijöiden kategoriaansa osoitti kuuluvansa unkarilainen Béla Tarr (s. 1955) sekä elokuviensa että puheittensa tasolla.
Tarr voitti Sodankylässä nyt nähdyllä – ohjaajan mukaan viimeiseksi jäävällä – Torinon hevonen -elokuvallaan (2011) Berliinin elokuvajuhlien Hopeisen karhun 2011. Kun häneltä kysyttiin festivaalilla moneen kertaan, loppuiko elokuvien teko todella tähän, hän vastaili lopulta tylysti ryhtyvänsä hankalaksi, jos kysely jatkuu.
Torinon hevosen nähtyään ymmärtää varsin hyvin, että päätöksestä ei ole ehkä vaikea pitää kiinni. Siksi ehdottomalta ja lopulliselta hänen kaikkien elokuviensa pessimismi ihmisen kohtalosta siinä vaikuttaa.
– Elokuvallinen sanottavani on tullut päätepisteeseen, Tarr totesi ehdottomasti.
Toinen merkittävä varttuneen polven elokuvan ohjaajavieras oli yhdysvaltalainen Alan Rudolph (s. 1943), jonka menestynein elokuva on Geneviève Bujoldin ja Keith Carradinen tähdittämä Choose Me – Ota minut (1984).
Rudolph oli Tarria huomattavasti aurinkoisempi uransakin suhteen, vaikka häneltä ovat hänen itsensä mukaan elokuvarahoittajat loppuneet. Siksi hän on keskittynyt viimeiset kuusi–seitsemän vuotta taidemaalarin töihin. Elokuviinkin Rudolph sanoo tarttuvansa, jos rahaa löytyy.
– Independent-ohjaajat ovat tänään ahtaammalla kuin koskaan, Rudolph sanoi.
Kolmas ohjaajapäävieras oli kauhukomedioiden ohjaaja Joe Dante (s. 1946).
Osaavat nuoret marssivat esiin
Sodankylässä osaavat nuoret marssivat esiin sekä elokuvien että festivaalin tähtihetkiin.
Sodankylän kuuluisia aamukeskusteluja ei ole koskaan voinut kuvitella ilman niitä originellisti vetänyttä festivaalin taiteellista johtajaa Peter von Baghia. Se hetki koitti kuitenkin nyt 2012 – ja vieläpä hieman dramaattisesti. Lääkäri nimittäin määräsi von Baghin lepäämään torstaina. Perjantaista eteenpäin hänet korvattiin joka päivä eri henkilöillä.
Etenkin monta vuotta festivaaliorganisaatiossa työskennellyt nuori journalisti-kriitikko Eero Tammi selvisi erinomaisesti tiedoillaan ja jämäkillä keskustelutaidoillaan haasteellisesta Béla Tarrin puhuttamisesta. Hänkään ei saanut kovasta yrityksestään huolimatta puristettua Tarrilta vastausta siihen, minkä elokuvan hän ottaisi mukaan autiolle saarelle. Tarrin mielestä on muita paljon tärkeämpiä asioita kuin elokuva.
Nuoria ulkomaisia ohjaajavieraita Sodankylässä olivat portugalilainen Rodrigo Areias (s. 1978) sekä ruotsalaiset Axel Petersén (s. 1978) ja Ruben Östlund (s. 1974).
Kotimaisia tänä tai viime vuonna tehtyjä elokuvia oli esillä peräti 19 kappaletta, joista valtaosa on nuorten ohjaajien tekemiä. Esityksistä neljä oli ennakkoensi-iltoja: Jyri Kähösen esikoisohjaus Ja saapuu oikea yö, Matti Kinnusen esikoisohjaus Miss Farkku-Suomi, Jarmo Lampelan Miesten välisiä keskusteluja ja Rax Rinnekankaan Veden peili.
Sodankylän elokuvajuhlat on jo niin vanha instituutio, että eräät nuoret panelistit mainitsivat festivaalin yhtenä tärkeänä elokuva-alalle innoittajanaan kotimaisten tekijävieraiden keskustelutilaisuudessa.
Vuoden 2012 Sodankylä-palkinto myönnettiin arvostetulle ja osaavalle elokuvakoneenhoitajalle ja elokuvateatteriteknikolle Erik Peltolalle, jonka kädenjälki ja neuvot näkyvät myös Sodankylässä.