– Elokuva on maailman peili, Euroopan arvostetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva unkarilainen Béla Tarr, 57, kuvailee.
Itsekriittisesti hän kuitenkin toteaa heti perään, että ketä kiinnostaa peili, jos todellisuus on edessämme.
– Minua itseäni on aina kiinnostanut elämä enemmän.
Hieman härnäävästi Sodankylän elokuvajuhlien merkittävin päävieras Tarr sanoi innokkaan elokuvayleisönsä edessä, ettei itse asiassa ole kiinnostunut elokuvien katsomisesta – vaikka on niitä koko elämänsä tehnyt. Silti hän istui elokuvahullujen kanssa koko yön katsomassa 7,5-tuntista merkittävintä elokuvaansa Saatanan tango (1994).
Ehdottomuudestaan tunnettu Tarr lopetti elokuvien teon 2011 – juuri kun hän sai viimeisellä elokuvallaan Torinon hevonen (2011) ensimmäisen suuren tunnustuksensa. Hän voitti työllään Berliinin elokuvajuhlien Hopeisen karhun.
Kohti yksinkertaisuutta
Noin 35 vuotta kestäneellä ohjaajan urallaan Tarr sanoo koko ajan kulkeneensa kohti yhä pelkistetympää ja yksinkertaisempaa elokuvailmaisua. Parin köyhän ihmisen ja hevosen yksinkertaista elämää kuvaavassa Torinon hevosessa elokuvavälineen selkeyttäminen tuli valmiiksi.
Kun Tarrilta kysyy uudelleen, onko lopettaminen totta, hän sanoo ryhtyvänsä tosi hankalaksi, jos asiaa vielä epäillään.
Filosofisessa mielessäkin pessimistinä pidetyn Tarrin sanottava maailmasta saavutti Torinon hevosessa äärensä. Elokuva jakaantuu kuuteen peräkkäisiä päiviä kuvaavaan osaan, joissa karulla tuulisella pustalla elävän isän, tyttären ja hevosen elämä käy yhä armottomammaksi.
Apokalyptinen tarina päättyy kuudentena päivänä selittämättömään pimeyteen. Katsoja arvailee pimeyttä jopa lähitulevaisuuden ydinkatastrofin merkiksi, kannanotoksi tuhoon tuomitun nykymaailman menoon.
Tarr kuitenkin kieltää Torinon hevosen olevan mitenkään ajankohtainen – tai poliittinen – kannanotto. Hän sanoo elokuvaansa käänteiseksi luomiskertomukseksi. Se on kannanotto maailmaan.
– En usko mihinkään jumalaan enkä mihinkään uskontoon. Uskon vain olemiseen, koska se on fakta. Tämä elokuva on ikään kuin luomiskertomuksen vastakohta. Sanotaan, että jumala loi tämän typeryyden kuudessa päivässä. Minä vain otan tässä kaikki takaisin päivä kerrallaan. Ensimmäisenä päivänähän jumala erotti yön ja päivän.
– Sanottavani tuli valmiiksi. Olen todennut, ettei ole tietä eteenpäin.
Béla Tarrin laaja haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 6. heinäkuuta.